29 september 2023

SamanaWIL , het aanbod voor 2024

SamanaWIL flyer 2024

Nu de bladeren van de bomen beginnen vallen en de dagen korter worden, dringt het tot ons door hoe snel het jaar voorbijgaat. Er blijven dit jaar nog slechts drie wandelingen van SamanaWIL in het verschiet. Op 11 oktober zijn we in Gerhagen, Tessenderlo, het uiterste westen van Limburg, op 15 november aan de Beverdijk in Hamont-Achel, het uiterste Noorden van Limburg, en om af te sluiten op 13 december wandelen we ‘door het water’ in Bokrijk. Dan zit het seizoen erop en kunnen we beginnen uitkijken naar volgend jaar. 

 

Volkstuintjes Tongeren

In een vorige blog had ik al verklapt dat we van start zouden gaan op 13 maart in het natuurgebied De Kevie in Tongeren

April is traditioneel voorbehouden voor de bloesems. Dit keer wordt het 17 april in WILderen, een deelgemeente van Sint-Truiden.



"Door de bomen"

 
Daarna is het de hoogste tijd om terug naar het Noorden te trekken en dat wordt niet zomaar om het even wat. We wagen ons aan één van de toppers van het Limburgse toerisme, het parkoers ‘door de bomen’ in Hechtel-Eksel op 15 mei. Voor fietsers zijn die 4% hellingsgraad niet zo moeilijk, maar voor rolstoelen is dat een hele uitdaging. Toch zijn we vol vertrouwen dat dit haalbaar is en dus gaan we ervoor. 

 

Heel beroemd onder Limburgers is het Koersels Kapelleke. Dar zijn we op 12 juni: Dat stond op de verlang- en suggestielijst van een aantal deelnemers en we zijn overstag gegaan. 

 


Een regio die tot nu toe stiefmoederlijk behandeld is, is de Maaskant. Dat komt natuurlijk omdat de programmamakers van SamanaWIL hier iets minder bekend zijn. Op 17 juli proberen we dat goed te maken met de verkenning van het natuurgebied Kikmolen in Maasmechelen

 

Terras Abdij van Herkenrode


Geen verrassingen in augustus! We spelen op zekerheid en gaan naar de Abdij van Herkenrode in Kuringen, Hasselt, een pronkstuk onder het Limburgse culturele erfgoed.   

 

Dauteweyers Diepenbeek

Het merengebied van Centraal-Limburg omvat uiteraard het Schulensmeer, de Wijers in Zonhoven, de Bokrijkse vijvers en De Maten in Genk, maar ook het kleinere natuurreservaat de Dauteweyers tussen Diepenbeek en Genk kan je er nog bij rekenen. Dat is precies het middelpunt van de provincie. Als je twee diagonalen trekt over de provincie Limburg, van Montenaken tot Kessenich en van Lommel tot Kanne, dan zit je precies daar!  Dat is iets voor 18 september. 

 

Met SamanaWIL hebben we een boontje voor de verste grensgebieden van de provincie zoals Gerhagen (W), Achel (N) en Kotem (O). Op 16 oktober krijg je de vierde windstreek en die is heel speciaal. We gaan naar het meest zuidelijke punt van de provincie, geografisch gezien zelfs zuidelijker dan de Voerstreek: Montenaken, een deelgemeente van Gingelom.


Het meest zuidelijke punt van Limburg     

Montenaken ligt een eind boven de honderd meter boven de zeespiegel en is daarmee ook nog eens het hoogste stukje Limburg aan deze kant van de Maas, ten minste als we de mijnterrils niet meerekenen, maar die zijn er niet gekomen op natuurlijke wijze. 

Geen bomen, geen water, geen wegen, geen mensen, ‘a hell of a lot of nothing’ zouden de Australiërs hierover zeggen zoals ze ook hun eigen land beschrijven … wel moderne windmolens, de E40 op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië en enkele tumuli van de Romeinen die hier 2000 jaar geleden zijn “blijven hangen”. Een paar honderd meter verder zuidwaarts zit je in Wallonië … of westwaarts in Vlaams-Brabant.  

 

De Cristal-Luminus-Cegeka Arena, of toch maar KRC-Genk arena.

Geen extremen meer in november: we blijven in Midden-Limburg en wandelen in het Thor Park in Genk. Voor de autochtonen is dat nog altijd Waterschei


Aldeneik

En het seizoen 2024 wordt afgesloten in het Noordoosten: op 11 december zijn we in Maaseik, méér precies in het natuurgebied Aldeneik

 

Zoals je kan zien, grote plannen, goede voornemens en avontuur in eigen streek. De flyer is binnenkort bij de meeste afdelingen van Samana Limburg te verkrijgen. 

 


Maar om het je nog gemakkelijker te maken, krijg je hem ook hier al eens online te zien. Neem je agenda bij de hand en begin te noteren. Vertel het verder aan wie mogelijk geïnteresseerd kan zijn.  


Wij zijn er klaar voor. Jullie ook?

24 september 2023

Je meent het! In Diepenbeek nog wel!


Op 13 september wandelde SamanaWIL in de omgeving van de Campus UHasselt in Diepenbeek. Omdat te weten te komen wat mensen ertoe aanzet om mee te wandelen, is er een simpele manier: We vragen het hen gewoon. Want ook een losse informele babbel onderweg hoort tot de doelstellingen van SamanaWIL. De spontane vrijwilligster voor mijn interview was dit keer Rita. Hier volgt wat Rita wist te antwoorden op mijn stereotiepe vragen. 

 


1.     Rita, waarom heb je gekozen voor deze wandeling.

Ik hou van buiten te komen en mensen te ontmoeten. Ik hou van de natuur en van Limburg en dit is voor al die redenen een uitstekende gelegenheid. 

 



2.     Is dit je eerste wandeling met SamanaWIL of was je er al eerder bij?

Ik probeer bij alle wandelingen van SamanaWIL aanwezig te zijn. Ik denk zelfs dat ik er vaker bij was dan jij. Misschien ben ik wel de trouwste supporter van SamanaWIL. 

 

 

3.     Waar, wanneer en hoe heb je voor het eerst iets gehoord over SamanaWIL?

Voor zo ver ik me dat zelf goed herinner, moet dat op één van de wandelingen in Noord-Limburg geweest zijn, ééntje vorig jaar waar jij niet bij was. Valère was de organisator en ik denk dat het in Pelt was.

 


4.     Hoe kan SamanaWIL mogelijke kandidaten overtuigen om deel te nemen?

Met wat je al doet, lukt het aardig, maar ik denk dat je gerust reclame mag maken op de vakanties van Samana Limburg. Daar zit je doelpubliek. Vraag eens aan Hasselt of dat kan voor hen.

 


5.     Ken je de Facebookgroep, de blog, de flyer?

Uiteraard drie keer ja! Ik mis geen enkele publicatie, denk ik toch. Trouwens bedankt voor de flyer van 2024. Nu kan ik mijn agenda aanvullen.

 

Nvdr: Rita kreeg als allereerste, samen met een paar ander deelneemsters in Diepenbeek, de nieuwe flyer van SamanaWIL 2024. Zelfs in Hasselt hebben ze die nog niet. De bedoeling was om die pas in Gerhagen op 11 oktober voor het eerst aan de geïnteresseerden uit te delen, maar aan Rita konden we die niet weigeren.

 


6.     En de wandelingen zelf:

-       Wil je ze langer, korter of zijn ze juist goed?

Dat vraag je nu eens altijd precies aan de mensen die in rolstoelen zitten. Ik denk niet dat ons dat iets kan schelen, zo lang het maar goed weer is. 

-       Wil je ze éénmaal per maand, of minder of juist goed?

Dat mag gerust blijven zoals het nu is.

-       Heb je liefst bewoond gebied, winkelstraten, bossen, waterlopen, heuvels, akkers, boomgaarden,..?

We zijn terug bij mijn eerste antwoord. Geef mij maar de natuur. Méér moet dat niet zijn.

 


Bedankt, Rita, voor de leuke babbel. Als ik dat hoor, dan weet ik zeker dat Gerhagen op 11 oktober helemaal jouw meug gaat zijn.  

17 september 2023

Hoe was't in Diepenbeek?


De eerste dag na de late hittegolf van september, woensdag de 13e, was het verzamelen geblazen op de Kleine Parking van de Campus UHasselt in Diepenbeek. Er waren slechts twee mensen die zich op voorhand aangemeld hadden. Het was dus afwachten hoeveel volk er zou opdagen. Zoals verwacht was de Ginderoverstraat niet zo eenvoudig te vinden. De nieuwe aangelegde weg over de brug die van de Steenweg N2 naar de parking leidt, is nog onvindbaar op een niet-geüpdate GPS. Méérdere deelnemers lieten verstaan dat ze onderweg de weg hadden moeten vragen.  Uiteindelijk kwamen we toch weer aan 14 wandelaars, allemaal bekenden dit keer. 



Zoals altijd vertrokken we stipt om 14u00 voor onze wandeltocht van 6 kilometer

Geen idee of er nadien nog iemand te laat op de plaats van afspraak verschenen is! Met deze afstand was dit de langste wandeling van het jaar, wel helemaal plat en voor 70% over fiets- en wandelpaden. Zeker in het eerste gedeelte waren de fietsers dan ook uitermate aanwezig in de twee richtingen. Dat is nu éénmaal onvermijdelijk. Verharde wegen zijn in Vlaanderen niet gemaakt voor rolstoelen, maar wel voor fietsers, soms voor tractoren en wij maken er dankbaar gebruik van. Het gezamenlijk benutten van die paden gebeurt trouwens met wederzijdse verstandhouding en een vriendelijke goedendag.  



Het was een prima temperatuur voor de wandelaars, rond de 20°C al naargelang de zon scheen of de wolken ervoor zaten. Alleen wie in een rolstoel reed, kon een pulletje best gebruiken. 




Op de Campus was er al enige bedrijvigheid te bespeuren met rondleidingen van voornamelijk nieuwe buitenlandse studenten. De bestelwagen met drank was druk bezig met het bijvullen van de voorraadkelder van het cafetaria aan de Fitlink. De start van het nieuwe universitaire jaar zat er zichtbaar aan te komen.

Voor sommigen Aziatische en Afrikaanse studenten was de eerste les vandaag: leren fietsen en rechts rijden. 

Het cafetaria was voorbereid op onze komst en met onze veertien deelnemers konden we met een beetje goeie wil aan één grote tafel op het terras buiten onder een aangenaam nazomers zonnetje. Dat is een leuke manier om de dag af te sluiten. 



De afspraken werden gemaakt voor de volgende wandeling, namelijk Gerhagen Tessenderlo op 11 oktober. Voor wie er dit keer niet bij was, hier het adres: Taverne Bosrand, Zavelberg 12/A in 3980 Tessenderlo. Dat krijg je nog wel enkele malen te horen of te lezen.


 

Als je als één van de eersten het programma van volgend jaar wil kennen, raad ik je aan om er in Gerhagen bij te zijn.

Geniet nu nog even van de nazomer.

10 september 2023

De Universitaire Campus UHasselt te Diepenbeek

Jullie kennen natuurlijk allemaal de Ginderoverstraat in Diepenbeek. Daar is immers de inrit van de “Kleine Parking” van de Campus UHasselt waar de auto’s stoppen aan de slagboom en de studenten op hun fiets doorrijden.  Ook als je je zoon, dochter, kleinzoon of kleindochter al eens naar de Fitlink of Basicfit gebracht hebt, dan weet je waar dat is. Dat is véél ‘cooler’ dan via de Universiteitslaan, beter bekend als de weg die van Plopsa Indoor en Kinepolis naar Genk loopt of omgekeerd natuurlijk. 

 
Fitlink

Basicfit

Laten we veronderstellen dat iedereen de Ginderoverstraat én een parkeerplaats gevonden heeft, dan starten we op 13 september meteen om 14u00 voorbij de slagboom aan de Agoralaan. Ongeveer twee derde van alle straten op de campus heet de Agoralaan. Vergeet het dus maar. Dat is een behoorlijk stukje non-informatie. Maar hou wel je ogen open voor de prachtige universiteitsgebouwen die UHasselt hier neergepoot heeft. Hier worden de knapste Limburgse – en andere – breinen klaargestoomd voor de toekomst. 




Voor je het weet dwalen we af in de groene natuur die hier door de Demer gestalte gekregen heeft. We volgen een stukje het kronkelende fietspad dat van fietsknooppunt 97 naar knooppunt 100 loopt en grosso modo de Demer volgt. 



Als we aan het Manonpad aankomen, wordt het tijd om scherp linksaf te draaien. Het bos aan je rechterkant is het wandelgebied De Dijken

 

De Demer

Het pad zelf is zo goed als verkeersvrij op enkele bewoners na. Daarna keren we via de Plompaertstraat en de Ginderoverstraat terug naar de Campus. Omdat de Ginderoverstraat soms iets drukker kan zijn, draaien we waarschijnlijk meteen af naar rechts in de Campuslaan en zoeken we onze weg naar de Fitlink. Daar wacht een terrasje. Je wagen staat op de parking achter het gebouw.



Het traject is in totaal 6 km, volledig vlak, 100% verharde ondergrond, grotendeels verkeersarm tot zelfs verkeersvrij, rolstoeltoegankelijk, door weiden en natuurgebied


Mogelijk zijn er al wel terug een aantal studenten op de fiets onderweg. 



Zoals altijd is de parking gratis, de wandeling zelf ook, alleen je verbruik in het cafetaria is voor eigen rekening. 


Wijzigingen in de planning zijn altijd mogelijk. Volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/groups/samanawil2022

en op onze blog: https://samanawil.blogspot.com


Als het enigszins kan, laat de kandidaten zich dan ten laatste enkele dagen op voorhand aanmelden via ons online inschrijvingsformulierhttps://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6 of via samanawil2022@gmail.com

 

Van harte welkom op de campus van Uhasselt in Diepenbeek.

03 september 2023

Final Call november-december 2023


SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Iedere regio en Nationaal organiseren om de beurt een aantal vakanties. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen georganiseerd door Samana afdeling Limburg.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels  En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’. 

 

Over de Lourdesbedevaart heb ik het al gehad in de vorige Final Call. Daarom kijken we meteen wat er nog kan in november en december.


In november gaat Samana Vlaams-Brabant naar Zuid-Afrika en SenegalSamana Nationaal gaat naar de Sahara in Marokko, … en wat doet regio Limburg?





Van 11 tot 18 november kan je naar Djerba, Tunesië. Terwijl Vlaanderen de eerste vrieskou ervaart, wil Samana bij voorkeur bestemmingen met temperaturen boven de 20°C en gaat dus naar Afrika

 

En ten slotte is er nog december, de Kerstmaand.  De Final Call, zeg maar je laatste kans, om nog in 2023 naar Ter Duinen te gaan. Met regio Limburg is dat van 8 tot 15 december. Het thema is “Kerst aan het strand”. Voor velen onder jullie is een verblijf in Ter Duinen gewoon thuiskomen. 



Als je denkt dat het te hard gaat waaien aan de kust in december, dan kan je het jaar feestelijk afsluiten met Samana Limburg in het Zorgverblijf Hooidonk. Dat loopt van 1 tot 8 december.

 


Of misschien toch op Nieuwjaarsdag op de rug van een kameel in de Sahara? Zo heb je nog eens iets om te vertellen thuis. Probeer dan Samana Nationaal. Je kan naar Marokko van 30 december tot 8 januari.  

 


Ook voor SamanaWIL loopt het seizoen op zijn einde. Op 15 november is Noord-Limburg nog eens aan de beurt. Na het Kattenbos in augustus wandelen we dit keer aan de Beverdijk in Hamont-Achel. Om in stijl af te sluiten gaan we in december naar het pronkstuk van het Limburgse toerisme, Bokrijk. Op 13 december wandelen we rond het domein en door het water.

 


Na Bokrijk gaat de winterpauze in. Daarom is het nu tijd om te denken aan volgend jaar. De SamanaWIL-flyer met het aanbod aan wandelingen voor 2024 zal voor het eerst verdeeld worden tijdens de wandeling van Gerhagen in Tessenderlo op 11 oktober. Hij zal geleidelijk aan ook ter beschikking zijn in de verschillende Samana-afdelingen in Limburg. En uiteraard zal je ook op de Facebook-pagina van SamanaWIL en de blog tussen nu en het einde van het jaar méér dan eens iets lezen over onze plannen voor 2024. 

Eén eerste tipje van de sluier misschien al? Op woensdag 13 maart gaan we van start in natuurgebied De Kevie in Tongeren. 

 


 

Op reis: limburg@samana.be

Op wandel: Samanawil2022@telenet.be of https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

 

Dit was de laatste ‘Final call’ van 2023.

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...