26 maart 2023

Samana Final Call april en mei 2023

SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Iedere regio en Nationaal organiseren om de beurt een aantal vakanties. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen georganiseerd door Samana afdeling Limburg.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels  En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’.


Als maart nog iets te vroeg kwam voor jou, dan kan je al eens denken aan april of meiSamana regio Limburg heeft in die periode enkele aanbiedingen die de andere provincies niet of bijna niet aanbieden. Hier zijn ze:

 

Speciaal voor mensen met een lichte verstandelijke beperking is er een zonnevakantie in Gran Canaria. Je vindt deze vakantie online via https://mijn.samana.be/#/travels/details/2317



Iedereen is in april de winter helemaal beu en droomt van lange zandstranden en een staalblauwe hemel. In die maand is de gemiddelde temperatuur er 21 °C. In Gran Canaria vind je dat aan de Playa del Inglès in het zuiden van het eiland, maar daar blijft het niet bij. 


Las Palmas is de prachtige hoofdstad van het eiland en behoort tot de 10 grootste steden van Spanje. De helft van het grondgebied van Gran Canaria is beschermd natuurgebied. In het binnenland zijn er typische bergdorpjes, bossen, vulkaankraters, aan de kust zandduinen en langgerekte stranden. 



Nog in april kan je ook naar Nederland. Volledig plat, zou je denken. Bijna waar, maar toch niet helemaal. Ietsjes ten Oosten van Utrecht gaat het een beetje omhoog en dat heet dan de Utrechtse Heuvelrug. De Nederlanders hebben er meteen een Nationaal Park van gemaakt. En op die heuvelrug ligt de gemeente Doorn te midden van een prachtige natuur.


Dierenparken, bossen, musea… of een combinatie daarvan zoals het bomenmuseum vind je allemaal in en om Doorn. En wie Nederland zegt, zegt water. Een boottochtje hoort er zeker bij.  Samana Limburg gaat naar Hotel Nieuw Hydepark van 29 april tot 6 mei. 

 


Je kan natuurlijk ook nog naar Kreta als je eens een weekje aan niks wil denken of zoals je kleinzoon het zou zeggen: om te ‘chillen’.  Dat kan van 11 tot 18 mei in Hotel Theartemis in Heraklion.

Niet te lang wachten met inschrijven! Dit is de final call voor april en mei. 

 

En ook nu weer heeft Samana Limburg met haar reizen gewacht tot na de bloesemwandeling van SamanaWIL op 12 april in Hoepertingen. Geen excuses dus! Wegblijven is geen optie. Het is het één of het ander... of allebei!



Als je meer info wil of wil weten of er nog plaats is, zal je best bellen of mailen. 

Op reis: limburg@samana.be

Op wandel: Samanawil2022@telenet.be of https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

  

First Call !!

Dan vraag ik nu nog even je aandacht voor een heel speciale reis in oktober: de Camino de Santiago de Compostella. Als SamanaWIL iets is waar je net zoals wij enthousiast van wordt, dan moet je zeker de Camino eens overwegen. In de Samana-brochure staat een verkeerde tekst. En op de website moet je al even zoeken om het te vinden. Gebruik daarom deze link: 

 https://mijn.samana.be/#/travels/details/2456 . 


Ik ga het nog enkele keren herhalen in de toekomst.

 


De volgende ‘Final call’ verschijnt op deze blog op 23 april.

22 maart 2023

Je meent het! In Paal nog wel!

Welkom op deze nieuwe rubriek van de SamanaWIL-blog. Omdat we graag willen weten wat onze deelnemers leuk of net niet leuk vinden aan onze wandelingen, gaan we voortaan tijdens of na een aantal wandelingen iemand interviewen en dat maken we dan een weekje later wereldkundig.


De eerste aan de beurt is Ann. Zij wandelde mee rond de Paalse Plas op 15 maart.

 

Ann, waarom heb je gekozen voor deze wandeling?

Mijn moeder had vernomen dat er via Samana een project liep om mensen aan het wandelen en aan het praten te krijgen in een gezellige atmosfeer. Zij dacht dat dit iets voor mij zou zijn.

 

Is dit je eerste wandeling met SamanaWIL of was je er vorig jaar ook al bij?

Het was me tot deze middag totaal onbekend dat SamanaWIL al een seizoen achter de rug had. Voor mij is het mijn eerste wandeling.


 

Hoe kan SamanaWIL mogelijke kandidaten overtuigen om deel te nemen?

Ik wist niet wat ik kon verwachten van het traject en de omgeving waarin gewandeld werd. Die Paalse Plas is echter al meteen heel overtuigend geweest. SamanaWIL zegt helemaal terecht dat je de mooiste stukjes natuur van Limburg leert kennen. Dat is voor mij punt één wat zeker benadrukt mag worden. Ik was ook aangenaam verrast door de gemoedelijkheid en de spontaniteit waarmee de wandelaars met elkaar omgaan. Al na de eerste honderd meter praat iedereen tegen iedereen alsof ze al jaren de beste vrienden is. 

 

Ken je de Facebookgroep, de blog en de flyer van SamanaWIL?

Vandaag heb ik veel horen praten over de Facebookgroep en de blog, maar ik kende dat niet en heb het dus nog niet gezien. Daar komt vanaf deze avond verandering in.

De flyer heb ik wel al in handen gehad via mijn moeder. Het is trouwens op die manier dat we bij deze wandeling terecht gekomen zijn.



 

En de wandelingen zelf? Wil je ze langer, korter of zijn ze juist goed?

Het had niet méér moeten zijn voor mij. Toch kan ik zeggen dat ik van iedere meter genoten heb en dus hoeft minder ook niet meteen, vooral omdat het helemaal plat was.

 

Wil je die wandelingen méér dan éénmaal per maand, of minder, of is dit juist goed?

De frequentie zoals ze nu is, is perfect.


 


Heb je liefst bewoond gebied, bossen, waterlopen, heuvels, akkers, boomgaarden, …?

Het voornaamste is dat het gemakkelijk begaanbaar terrein is, dus liefst verharde ondergrond zonder putten of uitsteeksels, gescheiden van gemotoriseerd verkeer, ook zo weinig mogelijk hellingen. Het fietsroutenetwerk biedt zeker mogelijkheden.

En als het dan nog even kan, bij voorkeur in de ongerepte natuur.

 

Dank je, Ann, we hebben het goed genoteerd en hopelijk tot binnenkort. 

Op 12 april in  Hoepertingen misschien? 👍

19 maart 2023

Hoe was 't in Paal?

De laatste weken voor de start van de eerste wandeling van het jaar zijn enigszins spannend. Komt er wel iemand opdagen? Is het parkoers helemaal in orde? En wat wordt het met het weer zo vroeg in het seizoen?

In het vakantiecafé van Samana Limburg in Korspel de week voordien werden we toch al ietwat gerustgesteld toen we hoorden dat ‘veel volk’ de Facebook- en blogposts gelezen had. 

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze ook zouden aanwezig zijn in Paal.


En dan kwamen er langzaamaan toch enkele inschrijvingen binnen via e-mail. Het formulier van Google Docs was in laatste instantie ineengeflanst en bijgevolg nog wat onwennig. Dat gaat zeker zijn nut bewijzen in de toekomst. En dan zijn er de onvoorwaardelijke Facebook-adepten! Zij melden zich via Messenger. Ik ontdekte eerder bij toeval dat zij het zo doen. Ook mondeling kregen we enkele goede voornemens te horen.

Daarmee kwamen we uiteindelijk aan 18 vooraanmeldingen en dan was het afwachten hoeveel er nog zouden opdagen zonder iets te zeggen vooraf. 

 


Op 15 maart om 14u00 stonden we met 30 deelnemers aan de start. Het café was open en de zon scheen. Wat kon er nog misgaan? Het aantal rolstoelrijders trok de aandacht van de argeloze voorbijgangers, die goedkeurend knikten bij het zien van ons exploot. 

We beginnen zelfs over de provinciale grenzen bekend te geraken. Er waren deelnemers uit Diest en Landen, Vlaams-Brabant voor wie eraan zou twijfelen. Zo konden we goed op tijd van wal steken. 

 


Anders dan aangekondigd leidde wandelorganisator voor West-Limburg, Adriën, de wandelgroep tegen de wijzerzin rond de Paalse Plas. Je moet soms al eens de dingen van de andere kant bekijken! Gelukkig bleef de wandelafstand dezelfde. En zoals in een wielerpeloton werd er harmonicagewijs voortbewogen. Dat wil zeggen: bij momenten langgerekt, bij momenten allemaal dicht bij mekaar.




Een korte stop op het Millennium golfterrein deed enkele golfers vermoeden dat wij heel speciaal voor hen gekomen waren om hun onnavolgbare swing te bewonderen. Eigenlijk stonden we gewoon te wachten op mekaar om samen in het café aan te komen. 






Ook de cafébaas was aangenaam verrast met de niet aangekondigde toeloop

Tenslotte was er nog één onverwacht feit: Twee kandidaat-wandelaars kwamen pas toe om half drie en hebben zo de wandeling gemist. Hun GPS was er niet van op de hoogte dat Paal bij Beringen hoort en dus eigenlijk in Limburg ligt. Het fietscafé Surplas heeft zo twee SamanaWIL-kandidaten méér gehad dan wij wandelaars. Uiteindelijk iedereen tevreden. 


We wensen onszelf toe dat alle volgende wandelingen even voorspoedig zullen verlopen.

 

Tot in Hoepertingen voor de Haspengouwse bloesems!

 

12 maart 2023

De Paalse Plas, start van het wandelseizoen van SamanaWIL

Paal is een deelgemeente van Beringen. In het Latijn betekent ‘Palus’ moeras. Nochtans kan het niet zijn dat de Romeinen de Paalse Plas ooit gezien hebben. Die is veel later ontstaan door afgraving, een beetje zoals het Schulens Meer dat ook geboren werd uit de aanleg van de tweede moderne heirbaan in België, de Koning Boudewijnsnelweg, alias de E313.   

Hoe het ook zij, de Paalse Plas is ondertussen het mooiste meer van West-Limburg en uiterst geschikt voor recreatie. Je kan er bij de juiste weersomstandigheden zwemmen, roeien, zeilen, vissen, surfen, fietsen … en golfen. Onze wandeling verloopt grotendeels langs de fietsknooppuntenroute ergens halfweg tussen punten 330 en 503.



In 2022 hadden we de start van SamanaWIL al eens gepland aan de Paalse Plas. Het terrein eromheen voldeed volledig aan onze vereisten: zo goed als plat over heel de lijn met verharde ondergrond, ongeveer 5,5 kilometer lang, een gratis parking en een cafeetje aan het einde van het parkoers. 



MAAR! Begin maart 2022 werd het duidelijk dat ons mooie plannetje niet kon doorgaan. De rondwandeling was niet mogelijk omdat een stukje van het parkoers door wateroverlast en afkalving in het meer gevallen was en bovendien zocht het café een overnemer. Twee keer pech. 

Toen zijn we uitgeweken naar het domein Bovy in Heusden-Zolder dat zo ongeveer dezelfde adelbrieven kon voorleggen. Daar is het circuit van Terlaemen niet veraf en meestal heel hoorbaar.

In Zolder gebeurt het al eens dat er een herstart moet plaatsvinden als er iets schort met het parkoers. Dat zijn dingen die gebeuren. Zo ook dus in Paal.



In 2023 doen we met SamanaWIL een herstart aan de Paalse Plas. Als het tussen nu en 15 maart niet meer verkeerd gaat, staan we om 14u00 aan de startgrid op de parkeerplaats aan Fietscafé Surplas, te voet weliswaar of met een rolwagen.  In pole position wandelt Adriën, die de wandelorganisator is voor West-Limburg



We wandelen in wijzerzin rond het meer. Het eerste stuk gaat dwars door het golfterrein van Golfclub Millennium en vervolgens een hele tijd langs het meer. Van zodra het pad parallel loopt aan de autosnelweg E313 verdwijnt het meer uit het zicht voor een vijfhonderdtal meters door de torenhoge zandheuvels die uitgebaggerd zijn uit het meer het voorbije jaar. Hier beleven we even eenzelfde fenomeen als in Zolder: het constante gebrom van wagens op topsnelheid. Misschien hoorde jij daar een uur voordien zelf nog bij op weg naar hier?





Het fietscafé Surplas ligt op een soort schiereilandje in het meer. Er wordt nog even nagebabbeld op het terras, en we houden genoeg over om thuis te vertellen. Plannen worden gesmeed. Voortaan carpoolen misschien? De Bloesemwandeling in Hoepertingen van woensdag 12 april staat al met stip aangeduid in je agenda.



Inschrijven is zeer gewenst via het online formulier: https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

Of via samanawil2022@gmail.com

 

Vertel het verder, verspreid de boodschap, deel het bericht en geef ons een duimpje omhoog op Facebook, lees vooral regelmatig de blog, breng iemand mee en zoek al eens op hoe je in Paal geraakt op 15 maartParking Paalse Plas, Fietscafé Surplas, Holstraat 85, Beringen om 14u00.


Tot woensdag!

05 maart 2023

Samana Final Call maart 2023

SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Iedere regio en Nationaal organiseren om de beurt een aantal vakanties. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen georganiseerd door Samana afdeling Limburg.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels

En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’. 

 





Wie zal er na vandaag nog zeggen dat het in Limburg allemaal iets trager gaat? Heb je al eens bekeken wat er in de maand maart allemaal doorgaat van de reizen georganiseerd door Samana regio Limburg


17/03 – 24/03 Hooidonk Zandhoven – De Kempen

17/03 – 24/03 Ter Duinen Nieuwpoort - Belgische kust

24/03 – 31/03 Ter Duinen Nieuwpoort - Belgische kust

24/03  - 31/03 Cosmopolite Nieuwpoort – Belgische kust


Dat lijkt veeleer op een vliegende start! 




Uiteraard is Ter Duinen in Nieuwpoort het basiskamp. Wie nog nooit meegegaan is, maakt best kennis met Samana in Ter Duinen; wie al vaak meegegaan is, komt hier zeker terug. Alle nodige voorzieningen zijn aanwezig en vooral is er … rust! 


Nieuwpoort-Bad heeft zich de laatste jaren opgewerkt tot de “place to be” aan de Belgische kust. Je kan er iedere dag ergens anders heen: nu eens de dijk, dan weer de pier, een andere keer de jachthaven, misschien ook eens met de veerboot naar de overkant van de IJzer, de laatste dag de winkelstraat, …  en het eindigt altijd op een terrasje. Dat lijkt wel op een wandeling van SamanaWIL.





Hetzelfde kan je beleven in Hotel Cosmopolite, iets dichter bij alles wat ik tot hier genoemd heb en iets drukker. Misschien is het precies dat wat je zoekt. 


Als de zee niet meteen jouw ding is, kan je rust vinden in onze Antwerpse Kempen. Domein Hooidonk in Zandhoven heeft gelijkaardige faciliteiten voor de doelgroep van Samana en ligt in een natuur- en dierenpark of zoals het in de brochure heet: in een “oase van groen”.

 


Zou het kunnen dat er met de wandelingen van SamanaWIL rekening gehouden werd?

Alle vakanties gaan door na 15 maart, de dag dat wij wandelen aan de Paalse Plas.

Je kan dus zowel voor het ene als voor het andere inschrijven. 

 

Als je meer info wil of wil weten of er nog plaats is, zal je best bellen of mailen. 

Op reis: limburg@samana.be

 

Op wandel: Samanawil2022@telenet.be

of via Google Forms:  https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

 

 

De volgende ‘Final call’ verschijnt op deze blog op 26 maart.

01 maart 2023

SamanaWIL klaar voor de start in 2023

De winterpauze is achter de rug. Het seizoen 2022 van SamanaWIL is vanaf nu een mooie herinnering en 2023 doet ons popelen van ongeduld om weer van start te gaan met onze wandelingen in Limburg. De flyer met het wandelprogramma is op tijd verdeeld over de vele afdelingen van Samana vzw in Limburg en wordt nu verder aangeboden aan iedereen die het interesseert. 


Als je aanwezig was bij één van de wandelingen tijdens De Warmste Week in december, kreeg je een zakje met versnaperingen inclusief een flyer en dan heb je het aanbod 2023 al eens kunnen inkijken: tien wandelingen verspreid over onze provincie met iets méér nadruk op het centrum om de verplaatsingen met de auto enigszins in te perken.
 

Het vorige jaar heeft bewezen dat wij onze goede voornemens voor het nieuwe jaar al niet opgeven in februari. Daar is ook dit jaar geen sprake van! We beginnen immers pas in maart. (knipoog!)

 



Aan de doelstellingen van SamanaWIL hebben we niet veel moeten veranderen. 

Wat het parkoers zelf betreft: 

-       Één wandeling per maand met start en aankomst op dezelfde plaats, telkens om 14u00.

-       Ongeveer 3,5 tot 6 kilometer lang

-       Zo weinig mogelijk onverharde ondergrond, zo weinig mogelijk gemotoriseerd verkeer, zo weinig mogelijk niveauverschil.

-       Een cafeetje, brasserie of zomerbar met gratis parkeermogelijkheid bij start en aankomst.


En wat met de deelnemers?

-       De doelgroep zijn mensen met een chronische ziekte of zorgnood, rolstoelrijders (wel met eigen duwer), mantelzorgers, én sympathisanten van Samana vzw,  … Dat betekent dat zo ongeveer iedereen kandidaat is.

-       Met een groepje van 10 à 15 deelnemers per wandeling zijn we heel tevreden. We moeten immers met z’n allen samen welkom zijn op het terras van het café!

-       Wat maakt ons  ‘anders dan een gewone’ wandelclub? Wij blijven altijd samen! Het tempo is dat van de traagste. Kilometers vreten is onbelangrijk. We helpen mekaar indien nodig en last but not least: Praten is even belangrijk als wandelen.



 

Er is uiteraard iets naar ieders meug: er wordt gewandeld in het rivieren- en merengebied in Midden- en West-Limburg, uiteraard is er een Haspengouwse bloesemtocht bij in april; 



de noordelijke Kempen hebben een eigen supportersclub onder Samanaleden en zijn daarom goed vertegenwoordigd en het seizoen afsluiten doen we met de absolute toeristische topper in Limburg: Bokrijk. Ten minste dat denken we vandaag, want er is waarschijnlijk ook weer een Warmste Week in december 2023. 



Hoe mooi Limburg is, kan je uiteraard aan den lijve ondervinden tijdens onze wandelingen. Maar ook op onze Facebookpagina zal je iedere vrijdag vergast worden op een mooi plaatje uit de provincie met een motivationele “wijsheid voor de mensheid”, zoals we dat vorig jaar al gewoon waren. Verder krijg je te gepasten tijde een aankondiging van de volgende wandeling en een kaart van Limburg met aanduiding van waar je moet zijn; ook de zondagse blog keert regelmatig en zelfs vaker dan vorig jaar terug met, onder andere, een verslag van de voorbije wandeling, en een nieuwe rubriek: ‘Final Call’: Wie al eens in een luchthaven heeft zitten wachten, kent die oproep ongetwijfeld: het is de laatste kans om in te checken op je vakantievlucht.



Samana vzw krijgt speciale aandacht want ze biedt immers vakanties aan voor hetzelfde doelpubliek als SamanaWIL. In de brochure werpen we voornamelijk een oogje op enkele reisaanbiedingen die Samana regio Limburg organiseert. 



 

Blijf ons volgen …

 … al wandelend onderweg in Limburg 

… maar ook op onze blog

 …én in onze Facebookgroep

 …én, wie weet, in één of andere Samana-vakantiebestemming



Laten we eens beginnen met het begin: Vorig jaar stond de Paalse Plas als eerste op het programma, maar dat is daar toen – op uitstekende wijze -  vervangen door het Domein Bovy, omdat het pad in Paal letterlijk in het water gevallen was en er geen doorkomen aan was (en zeker ook omdat het cafetaria dicht was!). Ondertussen is dat hersteld en kunnen we in stijl starten: we wandelen los door het 18-holes-Milleniumgolf terrein met permanent uitzicht op het mooiste meer van West-Limburg. O ja, nog iets: We staan klaar om 14u00 aan het infobord op de parking van de zeilclub, de windsurfclub en het fietscafé Surplas, maar het is wél om eerst te wandelen rond de plas.




Vertel het verder, verspreid de boodschap, deel het Facebookbericht, blijf ons volgen op sociale media, breng iemand mee en kom op tijd. Dat proberen wij immers ook.

 

Schrijf jezelf en je vrienden nu in via dit inschrijvingsformulier van Google Formshttps://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

 

Via e-mail: samanawil2022@gmail.com kan ook nog altijd.

 

Van harte bedankt dat je tot hier doorgelezen hebt en dan verklaar ik hiermee het seizoen 2023 voor geopend. 

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...