12 maart 2023

De Paalse Plas, start van het wandelseizoen van SamanaWIL

Paal is een deelgemeente van Beringen. In het Latijn betekent ‘Palus’ moeras. Nochtans kan het niet zijn dat de Romeinen de Paalse Plas ooit gezien hebben. Die is veel later ontstaan door afgraving, een beetje zoals het Schulens Meer dat ook geboren werd uit de aanleg van de tweede moderne heirbaan in België, de Koning Boudewijnsnelweg, alias de E313.   

Hoe het ook zij, de Paalse Plas is ondertussen het mooiste meer van West-Limburg en uiterst geschikt voor recreatie. Je kan er bij de juiste weersomstandigheden zwemmen, roeien, zeilen, vissen, surfen, fietsen … en golfen. Onze wandeling verloopt grotendeels langs de fietsknooppuntenroute ergens halfweg tussen punten 330 en 503.



In 2022 hadden we de start van SamanaWIL al eens gepland aan de Paalse Plas. Het terrein eromheen voldeed volledig aan onze vereisten: zo goed als plat over heel de lijn met verharde ondergrond, ongeveer 5,5 kilometer lang, een gratis parking en een cafeetje aan het einde van het parkoers. 



MAAR! Begin maart 2022 werd het duidelijk dat ons mooie plannetje niet kon doorgaan. De rondwandeling was niet mogelijk omdat een stukje van het parkoers door wateroverlast en afkalving in het meer gevallen was en bovendien zocht het café een overnemer. Twee keer pech. 

Toen zijn we uitgeweken naar het domein Bovy in Heusden-Zolder dat zo ongeveer dezelfde adelbrieven kon voorleggen. Daar is het circuit van Terlaemen niet veraf en meestal heel hoorbaar.

In Zolder gebeurt het al eens dat er een herstart moet plaatsvinden als er iets schort met het parkoers. Dat zijn dingen die gebeuren. Zo ook dus in Paal.



In 2023 doen we met SamanaWIL een herstart aan de Paalse Plas. Als het tussen nu en 15 maart niet meer verkeerd gaat, staan we om 14u00 aan de startgrid op de parkeerplaats aan Fietscafé Surplas, te voet weliswaar of met een rolwagen.  In pole position wandelt Adriën, die de wandelorganisator is voor West-Limburg



We wandelen in wijzerzin rond het meer. Het eerste stuk gaat dwars door het golfterrein van Golfclub Millennium en vervolgens een hele tijd langs het meer. Van zodra het pad parallel loopt aan de autosnelweg E313 verdwijnt het meer uit het zicht voor een vijfhonderdtal meters door de torenhoge zandheuvels die uitgebaggerd zijn uit het meer het voorbije jaar. Hier beleven we even eenzelfde fenomeen als in Zolder: het constante gebrom van wagens op topsnelheid. Misschien hoorde jij daar een uur voordien zelf nog bij op weg naar hier?





Het fietscafé Surplas ligt op een soort schiereilandje in het meer. Er wordt nog even nagebabbeld op het terras, en we houden genoeg over om thuis te vertellen. Plannen worden gesmeed. Voortaan carpoolen misschien? De Bloesemwandeling in Hoepertingen van woensdag 12 april staat al met stip aangeduid in je agenda.



Inschrijven is zeer gewenst via het online formulier: https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

Of via samanawil2022@gmail.com

 

Vertel het verder, verspreid de boodschap, deel het bericht en geef ons een duimpje omhoog op Facebook, lees vooral regelmatig de blog, breng iemand mee en zoek al eens op hoe je in Paal geraakt op 15 maartParking Paalse Plas, Fietscafé Surplas, Holstraat 85, Beringen om 14u00.


Tot woensdag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...