31 juli 2022

De Sevensmolen in Overpelt

De Molenwandeling in Pelt op 10 augustus komt nu wel heel snel dichterbij en we moeten het nog hebben over die andere molen die we onderweg te zien zullen krijgen: de Sevensmolen. Vorige week was de Wedelse Molen aan de beurt, een watermolen. Vandaag gaat het over een windmolen. Wandelorganisator Valère weet ons het volgende te melden:

“De molen werd gebouwd in 1745 in Helchteren.

In 1853 werd hij verplaatst naar het centrum van Overpelt. 

Plaatselijke boeren lieten er nog tot einde jaren 1950 hun graan malen.

In 1962 kocht de gemeente de molen aan en liet hem twee jaar later overbrengen naar het nieuwe park Heesakkerheide. 

Er volgden restauraties in 1964 en 1989. 

De maalvaardige molen wordt in werking gehouden door de vzw Levende Molens Noord-Limburg.

In 1994 werd de molen beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht.”

 

Een windmolen is altijd al spectaculair in het landschap en dat is niet anders voor dit exemplaar. Ook nu weer is deze molen ‘beschermd onroerend erfgoed’ dat je terugvindt in de inventarislijst van de gelijknamige dienst.  Lees er alles over via de volgende link:    https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/80341

 


En daar blijft het niet bij. Naast de Sevensmolen maken we ook tijd voor het Molenmuseum, niet enkel de buitenkant; we bezoeken het ook binnenin, want SamanaWIL-wandelaars zijn geinteresseerd in Vlaams erfgoed en dat voor de prijs van 0 € voor al wie al minstens één keer erbij was bij de vorige wandelingen. Zelfs als je Peltenaar bent, kan je dat niet laten schieten. 




Wat weten we nog te  vertellen?

“Overpelt is de molengemeente van Noord-Limburg met zes molens. 

Het Molenmuseum staat letterlijk in de schaduw van de Sevensmolen, een windmolen. In dit museum wordt het erfgoed levend gehouden. De expo geeft een overzicht van de hele verwerking van graan tot brood door de jaren heen. Allerlei technieken om de molenstenen aan te drijven worden getoond. Naast het alaam van de molenaar is ook die van de bakkerij te bezichtigen.

Opvallende stukken zijn twee dieselmotoren uit de jaren 1930, de gereconstrueerde hondentredmolen en een stoommachine. Alle werktuigen in dit museum werken ook echt. Op de eerste verdieping is er een tentoonstelling over meten en wegen met meer dan 700 voorwerpen waaronder vele gewichten en weegschalen.

Het molenmuseum is niet gewoon een museum over molens. Veel meer dan dat geeft het een overzicht van het hele gebeuren "van graan tot brood" door de jaren heen. Het begint bij het scheiden van kaf en koren. Over het malen en het bakken komt de bezoeker uiteindelijk in de bakkerswinkel van weleer.”

Dat is een ‘hele boterham’, vind je niet, heel die geschiedenis van graan tot brood?

Zorg dat je erbij  bent in Pelt op 10 augustus. Praktische gegevens over de wandeling volgen binnenkort. Vertel het verder, verspreid de boodschap, geef ons een duimpje omhoog op Facebook, blijf ons volgen, schrijf je nu in en breng iemand mee: samanawil2022@gmail.com


24 juli 2022

De Wedelse Molen in Overpelt

Het is nog steeds de maand juli en toch kijken we al uit naar de Molenwandeling van SamanaWIL op 10 augustus in Pelt. Begint het bij jullie ook al een beetje te kriebelen? 

In het Noorden van de provincie is de leiding van de wandeling in handen van Valère en hij heeft gezorgd voor wat info over wat ons te wachten staat. Het zal geen grote verrassing zijn dat we molens te zien zullen krijgen tijdens de Molenwandeling. Start en aankomst zijn aan de Wedelse Molen, een watermolen met geschiedenis.  Verder zullen we ook de Sevensmolen aandoen en zelfs het Molenmuseum, maar dat is voor volgende week. Vandaag staat de Wedelse Molen, in de schijnwerpers, want je moet toch een beetje op de hoogte zijn van wat je ziet als je ten volle wil genieten van de ervaring. 



Deze tekst heeft Valère me toegezonden:

 

“De geschiedenis van de molen zou volgens sommige bronnen teruggaan tot in de 8e eeuw. Het zou dan wellicht de oudste watermolen op de Dommel, en mogelijk zelfs de oudste watermolen in de hele Benelux kunnen zijn, maar dit kan niet bevestigd worden door archeologische vondsten.

In 1259 werd de molen door graaf Arnold IV van Loon verkocht aan de Abdij van Floreffe. In 1765 werd de molen herbouwd. Hierbij werd het molenhuis uit leem vervangen door het huidige gebouw. In 1953 werd de Breugelweg verbreed waardoor het bakhuis verloren ging en in 1955 werd het houten molenwiel vervangen door een metalen wiel. Tot 1957 was de molen in werking. In 1974 werd een taverne ingericht in de molen. Sinds 1980 wordt de molen weer gebruikt als omzetter van waterkracht naar elektriciteit. De oevers van de Dommel aan de molen werden verstevigd in 1994. 

In 1995 werd de molen met inbegrip van het sluiswerk en de oeverversteviging een beschermd monument en de omgeving werd beschermd als dorpsgezicht



Zoals je kan lezen, is de Wedelse Molen ondertussen geclasseerd als ‘beschermd monument‘ en ‘bouwkundig erfgoed’ en staat dus nog uitvoeriger beschreven in de inventaris van het onroerend erfgoed in Vlaanderen: 

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/80343

En al even typisch Vlaams is dat er een taverne in ondergebracht is, zodat bezoekers meerdere zintuigen kunnen aanspreken dan alleen maar hun ogen.




Volgende week: de Sevensmolen.

Heb je 10 augustus al aangeduid in je agenda? Vertel het verder, breng iemand mee en laat het ons even weten. 

13 juli 2022

Hoe is't geweest in Alden Biesen?

Angstaanjagende voorspellingen waren er gedaan voor de wandeling van SamanaWIL in Alden Biesen vorige woensdag: hittegolf, bergop en bergaf, gravel, kasseien, … het leek wel een zware bergetappe onder tropische temperaturen in de Ronde van Frankrijk. En dus was het afwachten hoe de opkomst zou zijn en of de omstandigheden wel zo erg waren als gevreesd. 


Wel, het werd 30°C met een lichte wind en lichte bewolking; het ging nog even fel bergop en bergaf als bij de parkoersverkenning in januari en de gravel en kasseien lagen ook nog op dezelfde plaats. Het bleek al snel dat dit best meeviel. Uit bezorgdheid hadden we dit keer gedacht aan een flesje water voor iedere deelnemer, maar uiteindelijk is dat niet nodig gebleken. Iedereen had zelf gezorgd voor voldoende drank en bescherming tegen de zon.




Waar we eerst dachten dat er slechts een handvol deelnemers zou opdagen, zagen we toch steeds meer bekende gezichten toestromen op de parkeerplaats voor Alden Biesen, zodat we stipt op tijd konden starten met dertien deelnemers wat dicht bij ons maximum streefgetal is. Per slot van rekening moeten we op het einde van de wandeling ook nog een plaatsje vinden op een terras en dat gaat zo maar niet met dertig of veertig. 




De Engelse tuin was nu helemaal in bloei en vanaf het Apostelhuis was het uitzicht op het domein helemaal ingenomen door het groen van de bomen en de weiden. Dat was in januari even anders. Toen keek je ongestoord op het indrukwekkende gebouwencomplex een eindje lager: een serieuze reden om Alden Biesen in verschillende jaargetijden te beleven. 


De verkavelingswegen achter het kasteeldomein waren ook al een goeie promotor voor Haspengouw: graanvelden, bietenvelden en maisvelden waren bijna klaar voor de oogst. Als je niet begrijpt waarom Haspengouw soms het ‘Toscane van Limburg’ genoemd wordt, dan weet je het wel na deze doortocht.




En om af te sluiten was er het obligate “terrasje”. Het zomerterras op het binnenplein had enkel nog hoge tafels vrij en dat past minder voor mensen in een rolstoel. 


Dus werd er geopteerd voor de recent heropende brasserie aan de ingangspoort. Leuke dat er keuze is. Ik wil hopen dat alle volgende wandelingen even vlot verlopen, te beginnen met de Molenwandeling in Overpelt in augustus. Je bent van harte welkom!

10 juli 2022

De Landcommanderij Alden Biesen



Aanstaande woensdag zijn we toe aan de wandeling van de maand juli voor mensen die wat moeilijker te been zijn of permanent een beroep moeten doen op hulpmiddelen om zich te verplaatsen. SamanaWIL is er zonder uitzondering ook voor alle mobiele mensen die nood hebben aan een ontmoeting met anderen, want het babbelen is minstens even belangrijk als het wandelen zelf. Dus zijn mantelzorgers en sympathisanten evenzeer welkom.

 

We verzamelen om 14u00 aan het verzamelpunt op de parkeerplaats van de Landcommanderij Alden Biesen, Kasteelstraat 6 te Bilzen. Het traject zal stijgen en dalen, veel plat is er niet bij: ongeveer 35 hoogtemeters.  We kunnen de afstand aanpassen aan de wandelaars en de (weers)omstandigheden: 3,5 km of 4,5 km over gravel, verharde veldwegen en ook enkele stukjes kassei. Volgens de huidige voorspellingen zal je je paraplu kunnen thuislaten en is een petje en zonnebrandspul met hoge beschermingsfactor zeer aangeraden. 

 


We wandelen door de Engelse tuin, wie wil gaat langs het vlonderpad, voorbij het Apostelhuis, de voormalige hoofdingang van de landcommanderij, en via de achterliggende velden keren we terug naar de Kasteelstraat



Wie de Landcommanderij Alden Biesen nog nooit bezocht heeft, moet absoluut langs de binnenpleinen. Er is altijd iets te doen, vooral in de zomer. Als je even de Tour de France kunt missen, ben je zeker te vinden voor de fototentoonstelling over de ‘Tour d’Afrique’! 



Het zomerterras is in juli open van woensdag tot zondag tussen 11u00 en 18u00. Dat komt goed uit voor de ‘nabespreking’ van onze wandeling! 



 

Vertel het verder, verspreid de boodschap, geef ons een duimpje omhoog op Facebook, schrijf nu in: samanawil2022@gmail.com … en breng iemand mee!

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...