Het is nog steeds de maand juli en toch kijken we al uit naar de Molenwandeling van SamanaWIL op 10 augustus in Pelt. Begint het bij jullie ook al een beetje te kriebelen?
In het Noorden van de provincie is de leiding van de wandeling in handen van Valère en hij heeft gezorgd voor wat info over wat ons te wachten staat. Het zal geen grote verrassing zijn dat we molens te zien zullen krijgen tijdens de Molenwandeling. Start en aankomst zijn aan de Wedelse Molen, een watermolen met geschiedenis. Verder zullen we ook de Sevensmolen aandoen en zelfs het Molenmuseum, maar dat is voor volgende week. Vandaag staat de Wedelse Molen, in de schijnwerpers, want je moet toch een beetje op de hoogte zijn van wat je ziet als je ten volle wil genieten van de ervaring.
Deze tekst heeft Valère me toegezonden:
“De geschiedenis van de molen zou volgens sommige bronnen teruggaan tot in de 8e eeuw. Het zou dan wellicht de oudste watermolen op de Dommel, en mogelijk zelfs de oudste watermolen in de hele Benelux kunnen zijn, maar dit kan niet bevestigd worden door archeologische vondsten.
In 1259 werd de molen door graaf Arnold IV van Loon verkocht aan de Abdij van Floreffe. In 1765 werd de molen herbouwd. Hierbij werd het molenhuis uit leem vervangen door het huidige gebouw. In 1953 werd de Breugelweg verbreed waardoor het bakhuis verloren ging en in 1955 werd het houten molenwiel vervangen door een metalen wiel. Tot 1957 was de molen in werking. In 1974 werd een taverne ingericht in de molen. Sinds 1980 wordt de molen weer gebruikt als omzetter van waterkracht naar elektriciteit. De oevers van de Dommel aan de molen werden verstevigd in 1994.
In 1995 werd de molen met inbegrip van het sluiswerk en de oeverversteviging een beschermd monument en de omgeving werd beschermd als dorpsgezicht”
Zoals je kan lezen, is de Wedelse Molen ondertussen geclasseerd als ‘beschermd monument‘ en ‘bouwkundig erfgoed’ en staat dus nog uitvoeriger beschreven in de inventaris van het onroerend erfgoed in Vlaanderen:
https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/80343
En al even typisch Vlaams is dat er een taverne in ondergebracht is, zodat bezoekers meerdere zintuigen kunnen aanspreken dan alleen maar hun ogen.
Volgende week: de Sevensmolen.
Heb je 10 augustus al aangeduid in je agenda? Vertel het verder, breng iemand mee en laat het ons even weten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten