31 juli 2022

De Sevensmolen in Overpelt

De Molenwandeling in Pelt op 10 augustus komt nu wel heel snel dichterbij en we moeten het nog hebben over die andere molen die we onderweg te zien zullen krijgen: de Sevensmolen. Vorige week was de Wedelse Molen aan de beurt, een watermolen. Vandaag gaat het over een windmolen. Wandelorganisator Valère weet ons het volgende te melden:

“De molen werd gebouwd in 1745 in Helchteren.

In 1853 werd hij verplaatst naar het centrum van Overpelt. 

Plaatselijke boeren lieten er nog tot einde jaren 1950 hun graan malen.

In 1962 kocht de gemeente de molen aan en liet hem twee jaar later overbrengen naar het nieuwe park Heesakkerheide. 

Er volgden restauraties in 1964 en 1989. 

De maalvaardige molen wordt in werking gehouden door de vzw Levende Molens Noord-Limburg.

In 1994 werd de molen beschermd als monument en de omgeving als dorpsgezicht.”

 

Een windmolen is altijd al spectaculair in het landschap en dat is niet anders voor dit exemplaar. Ook nu weer is deze molen ‘beschermd onroerend erfgoed’ dat je terugvindt in de inventarislijst van de gelijknamige dienst.  Lees er alles over via de volgende link:    https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/80341

 


En daar blijft het niet bij. Naast de Sevensmolen maken we ook tijd voor het Molenmuseum, niet enkel de buitenkant; we bezoeken het ook binnenin, want SamanaWIL-wandelaars zijn geinteresseerd in Vlaams erfgoed en dat voor de prijs van 0 € voor al wie al minstens één keer erbij was bij de vorige wandelingen. Zelfs als je Peltenaar bent, kan je dat niet laten schieten. 




Wat weten we nog te  vertellen?

“Overpelt is de molengemeente van Noord-Limburg met zes molens. 

Het Molenmuseum staat letterlijk in de schaduw van de Sevensmolen, een windmolen. In dit museum wordt het erfgoed levend gehouden. De expo geeft een overzicht van de hele verwerking van graan tot brood door de jaren heen. Allerlei technieken om de molenstenen aan te drijven worden getoond. Naast het alaam van de molenaar is ook die van de bakkerij te bezichtigen.

Opvallende stukken zijn twee dieselmotoren uit de jaren 1930, de gereconstrueerde hondentredmolen en een stoommachine. Alle werktuigen in dit museum werken ook echt. Op de eerste verdieping is er een tentoonstelling over meten en wegen met meer dan 700 voorwerpen waaronder vele gewichten en weegschalen.

Het molenmuseum is niet gewoon een museum over molens. Veel meer dan dat geeft het een overzicht van het hele gebeuren "van graan tot brood" door de jaren heen. Het begint bij het scheiden van kaf en koren. Over het malen en het bakken komt de bezoeker uiteindelijk in de bakkerswinkel van weleer.”

Dat is een ‘hele boterham’, vind je niet, heel die geschiedenis van graan tot brood?

Zorg dat je erbij  bent in Pelt op 10 augustus. Praktische gegevens over de wandeling volgen binnenkort. Vertel het verder, verspreid de boodschap, geef ons een duimpje omhoog op Facebook, blijf ons volgen, schrijf je nu in en breng iemand mee: samanawil2022@gmail.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was't in Waterschei?

Enkele dagen eerder dan gewoonlijk heeft SamanaWIL een verslag klaar over hoe het geweest is in Waterschei op woensdag 13 november.   Het ...