29 mei 2022

Die wandelingen van SamanaWIL! Ga ik dat wel kunnen?

 “Ga ik dat wel kunnen?” vragen sommigen zich af. Dat is natuurlijk een terechte vraag. De wandelbegeleiders van de SamanaWIL zijn er in ieder geval van overtuigd dat ‘heel veel kan’.

 


Bij het opmaken van de wandelingen zijn we uitgegaan van een aantal vereisten, die nodig zijn om heel in het bijzonder de mensen met beperkte mobiliteit toch op pad te krijgen. Een autoluw circuit van maximum 5 kilometer, niet te veel bergop, liefst verharde ondergrond of toch goed berijdbare weg met rolstoelen, en – niet te versmaden – een cafeetje of brasserie bij de aankomst of eventueel onderweg.  Liefst tonen we ook nog eens een typisch stukje Limburg. Dat kan zowel pure natuur zijn als een stad of een park, boomgaarden of jachtpaden langs waterwegen. 

Nu de eerste wandelingen achter de rug zijn, hebben we nog méér vertrouwen gekregen dat het allemaal goed te doen is en dat vertrouwen willen we bij je overbrengen. 

 

Wie ooit intens sport gedaan heeft of nog steeds doet, weet maar al te best dat conditie op zich slechts de helft van de slaagkansen garandeert. Heel veel hangt af van de mentale ingesteldheid. De benen én het hoofd moeten meewillen. Een rolstoelrijder zal dit misschien allemaal prietpraat vinden. Het is immers de duwer die de inspanning levert. SamanaWIL is er voor beiden. 


 

En weet je wat ook goed motiveert? Dat is in groep wandelen! Wielrenners en langeafstandslopers weten er alles van. In het peloton is het veel gemakkelijker fietsen of lopen dan helemaal alleen. En zonder grof te willen zijn, zal ik toch de vergelijking maken met kleuters die een wandeling maken met hun ouders. Na één kilometer vragen ze al: “Is het nog ver?” en na vijf kilometer zijn ze nog fitter dan papa en mama die hen heel de weg naar de meet gepraat hebben. 

 



Zo gaat dat met fitness en conditie. Blijf praten en de kilometers zijn onbeduidend. Maak het gezellig en het gaat vanzelf.


Probeer het maar eens uit bij onze volgende wandeling in Halen op 15 juni.

Je leest er alles over in onze Facebookgroep en geef ons een duimpje omhoog, vertel het verder, schrijf je in via samanawil2022@gmail.com of 0468035136 en breng iemand mee. Wij zullen er ook zijn.

22 mei 2022

Een stukje Belgische geschiedenis in Halen

Vandaag komt de blogtekst van Adriën, de wandelbegeleider voor West-Limburg, die aan de beurt is in juni om de SamanaWIL wandeling te organiseren. Vermits het in Halen om een historische gebeurtenis gaat en wij vinden dat je toch een beetje moet weten waar het over gaat, krijg je hier een stukje Belgische geschiedenis en daarbij wat extra info over de wandeling zelf. Dit is een post uit zijn persoonlijke Facebookwall met foto’s en al:




 

“15 juni, weer een wandeling van Samana WIL. Een Zilveren Helmenwandeling.

In Halen is de Eerste Wereldoorlog niet ver weg. Straatnamen en monumenten verwijzen naar het gebeuren in 1914. De “Slag der Zilveren Helmen” vond plaats op 12 augustus 1914 op het grondgebied van het Limburgse stadje Halen. Dit laatste ruiterijgevecht op divisieniveau in West-Europa resulteerde in een overwinning voor de Belgische krijgsmacht, de enige die ze tijdens WO I op de Duitse troepen behaalde zonder hulp van de geallieerden. 





De wandeling is ongeveer 4 km lang, volledig toegankelijk voor scooters, rolwagens, handbikes of rollators. Vertrek op de Markt om 14 uur.


De wandeling is volledig gratis maar inschrijven is verplicht. Inschrijven via samanawil2022@gmail.com of 0468035136.”





14 mei 2022

Hoe was't in de Itterbeekvallei?

We komen nog één keer terug op onze plannen van 11 mei.

Deze wandeling van SamanaWIL in de Itterbeekvallei is enigszins anders gelopen dan voorzien. 

Communicatiefoutje gebeurd! De wandelingen gaan door met een minimum van drie deelnemers. De bovengrens is minder strikt, omdat we eventueel nog altijd begeleiders extra kunnen oproepen.


Maar! SamanaWIL moet wel op voorhand weten hoeveel volk er komt en dus is het belangrijk om in te schrijven. Aanmelden kan per e-mail. De gegevens worden herhaaldelijk vermeld in onze Facebook- en blogposts en staat ook nog eens in het foldertje. Een telefoontje kan ook, niet naar Samana Hasselt alsjeblieft, maar wel naar Valere, Adriën of mij. Onze nummers worden herhaald in de FB- of blogposts. 

 

Als SamanaWIL niet aan het minimum aantal ingeschreven deelnemers komt, verwittigen we dat de wandeling niet doorgaat via een berichtje op Facebook of rechtstreeks per mail of per telefoon naar de deelnemers die zich toch al ingeschreven hebben. Hetzelfde kan gebeuren als we de datum, het vertrekuur of de vertrekplaats moeten wijzigen. Als je opdaagt zonder vooraanmelding bestaat altijd de kans dat er geen wandelbegeleider staat. Natuurlijk kan je dan op je ééntje die wandeling afleggen – ook dat kan best leuk zijn - want we hebben ruimschoots bericht over het traject en het terrein. Maar het doel van SamanaWIL is nog steeds in de eerste plaats om mensen die weinig buiten komen en mekaar niet kennen, toch in contact te brengen met andere geïnteresseerde lotgenoten. 



In de Itterbeekvallei is het helemaal zo verlopen zoals hierboven beschreven en dat was dus anders dan gepland. Tien deelnemers hebben het rondje afgelegd zonder de vrijwillige begeleiders van SamanaWIL en blijkbaar hebben ze ervan genoten. Goed voor hen, maar wij hadden ook nog zo graag meegewandeld.

11 mei 2022

De Zilveren Helmen in Halen, het Zwarte Woud en Santiago de Compostela

Vanaf nu concentreren we ons op de volgende wandeling van SamanaWIL: de Zilveren Helmen in Halen. En tegelijkertijd wil ik een beetje publiciteit maken voor een paar andere bestemmingen waar je al lang van droomt, maar die je nooit alleen hebt durven aanpakken: het Duitse Zwarte Woud  en de Spaanse Camino de Santiago de Compostela. 


                                Zwarte Woud                            Zilveren Helmen Halen


Camino de Santiago de Compostela


Het zit zo:

Halen ligt in West-Limburg en dat is het werkdomein van Adriën, de wandelbegeleider voor die regio. Adriën is al jaren de Samana-begeleider van de tocht langs de Camino de Santiago in Noord-Spanje.

"Kan dat met mensen die iets moeilijker te been zijn?" vraag je je af. Zijn antwoord is steevast: Yes, we can!

De Camino gaat door in oktober en als je nog meewil, is het tijd om nu in te schrijven. Vamos, chicos!

 

Adriën had van Samana ook de wandelvakantie in Bad Peterstal in het Zwarte Woud toebedeeld gekregen. Die staat gepland voor augustus. 


Hij heeft mij onlangs gevraagd of ik het zag zitten om dat over te nemen en na een kort beraad heb ik geantwoord: ‘Wir schaffen das’. 





De beide wandelvakanties vind je op pagina’s 40 en 41 onder de rubriek ‘Sportieve Vakanties’ in de ‘rode’ brochure van Samana. 


Misschien zijn de Zilveren Helmen in Halen op 15 juni aanstaande een goed moment om eens te polsen of die dit iets voor jou is. Adriën en ik, we zullen er beide zijn.



Verspreid de boodschap, vertel het verder, geef ons een duimpje omhoog op Facebook en vooral… schrijf in. Zodra er voldoende deelnemers zijn, gaat het zeker door.

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...