05 mei 2024

Final Call mei 2024


SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen met vertrek in Limburg of luchthaven Zaventem.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels  En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’. 


De zomer nadert en Samana trekt erop uit in de maand juni. Voor Limburg betekent dat om te beginnen: van 8 tot 15 juni naar Hotel Brauwirt in Kirchberg. Het klinkt Oostenrijks en dat is het ook. Je kan er typisch Tiroolse dingen doen zoals een kaasboerderij bezoeken, bootjevaren op de Achensee, Innsbruck verkennen, de Krimml-watervallen bewonderen en een apfelstrudelshow bijwonen.





De Belgische kust is natuurlijk een vaste waarde: Wat dacht je van een logement pal op de zeedijk zoals bijvoorbeeld Hotel Vayamundo in Oostende van 14 tot 21 juni, of Hotel Sandeshoved in Nieuwpoort van 21 tot 28 juni



Ook al van 21 tot 28 juni is er een mantelzorgvakantie in Domein Polderwind in Zuienkerke gepland. 



Als de zee te kortbij is, kan je ook nog vliegen naar Tolo in Griekenland of met de autocar naar Musholm in Denemarken of naar De Rijp in Nederland. Wat je er kan doen en of het vandaag nog mogelijk is, vraag je best aan Samana Limburg. Ik zeg maar wat in de brochure staat en vertel ik verder enkel dingen die ik weet… zoals het volgende bijvoorbeeld:


In de vorige Final Call had ik het even over wat er gebeurt op de eerste reisdag van de Camino de Santiago de Compostela.

In Sarria logeer je in Hotel Roma, de juiste plaats om te starten voor de laatste honderd kilometer van de Camino.


nooit alleen op de Camino

De volgende morgen begint de eerste wandeldag. Het begeleidend busje brengt je naar kilometerpaal 100 en je wandelt helemaal op eigen tempo naar Portomarin, de volgende slaapplaats. Je bent nooit alleen onderweg en iedereen gaat in dezelfde richting. Je hoort allerlei talen en je krijgt aanmoedigingen van links en van rechts. Je krijgt ook een eerste vleugje typisch Galicië te bewonderen. Horreo’s duiken op in de morgenmist en de Jacobsschelpen zijn in alle  vormen en maten aanwezig langs de weg of op de pelgrims.


laatste kilometer tot Portomarin                     Horreo in de mist                               

Een Belgische jacobsschelp? Samana komt aan in Portomarin!

Het busje heeft ondertussen je bagage in het hotel Ferramenteiro in Portomarin gedropt en is ter beschikking voor noodgevallen wanneer het wandelen ergens onderweg toch iets te zwaar wordt. Het is wel de bedoeling dat iedereen die start, minstens 10 à 13 kilometer kan afleggen per dag met zoveel rustpauzes als je zelf maar wil.

Taberna do Camino, aankomst 1e wandeldag, start van 2e wandeldag
 

De tweede wandeldag gaat het van Portomarin naar Hospital de la Cruz. De stopplaats van dag twee en de startplaats van dag drie is de Taberna do Camino. Omdat daar niet meteen geschikte accommodatie is binnen de actieradius van onze doelgroep, brengt het busje je terug naar Portomarin. Via een korte omweg (van enkele honderden meters) kan je de ruïnes van Castromayor verkennen. Je hebt dan al even geproefd van het Galicische heuvelland en je zal heerlijk slapen. 


pelgrims op de Camino, zicht vanaf Castro Mayor

In de volgende Final Call, 25 mei, uitzonderlijk op een zaterdag, zal ik het hebben over wandeldagen drie tot zes.


Zorg dat je erbij bent in Zaventem op 24 september. Of als je iemand kent die dit geweldig zou vinden, spreek hem of haar erover aan en geef hem of haar ons e-mailadres. Want het is een onevenaarbare ervaring voor de rest van je leven!



De reis gaat zeker door! Er zijn nu al genoeg deelnemers. Toch zijn er vandaag, begin mei, nog enkele plaatsen vrij voor wie het aandurft. Ongetwijfeld zijn er veel kandidaten die dit willen proberen, maar ze twijfelen nog aan zichzelf. Neem alle twijfels weg en kom mee wandelen met SamanaWIL, bijvoorbeeld in Eksel ‘Door de bomen’ op woensdag 15 mei om 14u00. Hier lees je later meer over in deze blog.



Denk er nog eens over na! Santiago de Compostela is niet zomaar een vakantie van een weekje aan een overvolle Spaanse costa; dit zijn ELF dagen die je nooit meer zult vergeten … en dat voor geen grotere inspanning van je portemonnee. Vrijdag 4 september ’s avonds als je weer geland bent in Zaventem en nog jaren nadien kan je het navertellen aan alle jaloersen die het tot dan niet gedurfd hebben. 

 

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...