12 mei 2024

Door de bomen in Hechtel-Eksel

Het is mei en de temperatuur maakt bokkesprongen. Toch zou het deze maand al iets vriendelijker moeten worden voor de doorsnee wandelaar. Dat is zeker van belang voor wie stil zit in een rolstoel. De SamanaWIL-wandeling van 15 mei brengt ons naar één van de trekpleisters van het Limburgs fietstoerisme: ‘Door de bomen’ op de grens van Hechtel-Eksel en Lommel. 

Wandelorganisator Valère, die de wandeling in goede banen zal leiden, heeft zijn huiswerk gemaakt en laat ons weten wat we mogen verwachten. Dit is zijn verslag:


 

Onze wandeling van 15 mei gaat door in en rond het natuurgebied Pijnven, dat deel uitmaakt van het ‘Nationaal Park Bosland’.

Een buitengewoon uniek stuk natuur, dat is Nationaal Park Bosland! In het grootste natuurmassief van Vlaanderen vind je de totale rust en unieke belevingen zoals Fietsen door de Bomen. Bosland is de nieuwe benaming voor wat voorheen ‘Park Lage Kempen’ werd genoemd.



Het Nationaal Park verbindt drie gastvrije gemeenten: Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. Elk met hun eigen karakter, maar allemaal met het heerlijke Boslandgevoel. Geniet van de prachtige natuur, de onvergetelijke fiets-, ruiter-  en wandeltochten, leef je uit tijdens het ravotten en mountainbiken of proef van de rijke cultuur. Je ontdekt hier alle unieke plekjes.

                                                              ***************

Het Pijnven is een Provinciaal Domein van 2000 ha, dat is gelegen in de gemeenten LommelHechtel-Eksel en Overpelt. Sinds 2023 maakt het gebied deel uit van Nationaal Park Bosland.

Aan de zuidkant wordt het gebied begrensd door de vallei van de Grote Nete.

Het gebied bevindt zich tussen de plaatsen Kerkhoven en Eksel. Het is eigendom van de Vlaamse Overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Daarbij gaat het om een voormalig heide- en stuifzandgebied dat vanaf 1904 werd beplant met grove den, ten behoeve van de productie van mijnhout

Maar nu wat meer over onze wandeling….


Start en aankomst is bij de chalet van het recreatiedomein ‘Lage Kempen’ Kiefhoekstraat 189, Hechtel-Eksel (51.161438, 5.313613).

Het vakantiecentrum De Lage Kempen is een vaste waarde in Hechtel-Eksel.

Het familiebedrijf bestaat al 37 jaar, maar de huidige eigenaars vonden in eigen rangen geen opvolging en verkochten het centrum aan een Oost-Vlaamse projectontwikkelaar die er 48 nieuwe vakantiewoningen zal bouwen.

De huidige camping en het zwembad zullen dan verdwijnen…

 

Daar is er een ruime parking en ik heb de uitbaatster van het Chalet ‘Lage Kempen’ al op de hoogte gebracht van ons initiatief: ze zal voor ons een 20 à 25 plaatsen vrijhouden voor de ‘nabespreking’. 

DUS : met minder kan absoluut niet…..

Om 14 uur starten we onze wandeling : ze is (‘fietsen door de bomen’ inbegrepen)  5.3 km lang.

 

   We verlaten de parking en gaan naar rechts.

Het eerste (en ook het laatste) deel wandelen we langs de grote weg over het fietspad. 

Het ganse traject overigens volgen we het fietsroutenetwerk, wat betekent dat we regelmatig fietsers zullen kruisen: dus we zullen moeten uitkijken….




             


Het hele traject is 100 % rolstoelvriendelijk : ik heb het gewandeld met mijn echtgenote die, door omstandigheden, ook een tijdje de rolstoel nodig heeft…..

Al snel komen bij het kunstwerk “De Boom In” van kunstenaar Will Beckers.

Het nest, dat grote proporties aanneemt, is gevlochten uit duizenden takken. Het is een werk van Will Beckers.



Dit nest vindt al groeiend zijn weg tussen de bomen. Het uitgangspunt van dit organisch beeldhouwwerk is het confronteren van de natuur met haar eigen elementen. Het is een kunstwerk dat dagelijks meer 'de boom in groeit'...

We vervolgen onze weg en we kunnen genieten van de prachtige natuur: bos en groen…. heerlijk.

Na ongeveer 3 km bereiken we het ‘beroemde’ Fietsen door de bomen.

'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland is een unieke fietsbeleving waarbij je tot op tien meter hoogte tussen de bomen fietst of wandelt. Het pad werd geopend in juni 2019.

Voor de liefhebbers is het misschien goed te weten dat het 700 m lang is met een verwaarloosbaar stijgingspercentage…

We zijn nu over de helft en vervolgen ons pad terug naar de startplaats.



Onderweg zien we nog een kapelletje, wandelen langs het in de streek bekende Steakhouse JARA, en uiteindelijk komen we (weer langs een stuk grote weg) aan bij onze startplaats.

Daar kunnen we als vanouds gezellig bijpraten, santé…

 

En nu maar hopen op ‘mooi weer…..’.

 

Als je nog geen stempel in je getrouwheidskaart gekregen hebt, is dit weer een kans. Na deze wandeling heb je zeker wat te vertellen in het cafetaria. De afspraak voor de wandeling van woensdag 12 juni in Koersel zal niet ontbreken. 


Koersels kapelleke

Maar eerst “Wandelen we door de bomen”.


Ik herhaal het nog eens voor volgende woensdag: 14u00 , chalet van het recreatiedomein ‘Lage Kempen’ Kiefhoekstraat 189, Hechtel-Eksel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...