25 mei 2024

Final Call juni 2024


SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen met vertrek in Limburg of luchthaven Zaventem.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels  En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’. 

 

Zoals al aangekondigd verschijnt deze Final Call een dagje eerder, want vanaf morgen ben ik al voor de vierde keer met Samana vzw een weekje in Neuerburg (Eifel-Duitsland).

 


Als je nog niet ingeschreven bent voor een zomervakantie met Samana dan is hier een Final Call, voor de maand juli althans.

Voor de mensen met een verstandelijke beperking is er een midweek in Terhills Dilsen-Stokkem van 1 tot 5 juli. Ze logeren in bungalows en gaan op uitstap naar de Gaia Zoo en bootjevaren op de Maas. 

 

Uiteraard is de Belgische kust steevast op het programma voor de Limburgse vakantiegangers met van 5 tot 12 juli Middelpunt Middelkerke en van 12 tot 19 juli Ter Duinen in Nieuwpoort. Hier hoeft geen verdere uitleg bij. 



Waar velen naar uitkijken is de Lourdesreis! Van 14 tot 19 juli kan je er met de trein en de bus naartoe. Opgepast! Er zijn slechts 300 plaatsen. Later in oktober is er ook nog een vliegreis gepland.


 

Een citytrip om U tegen te zeggen is de midweek naar Berlijn van 15 tot 19 juli: Minstens éénmaal in je leven moet je de Brandenburger Tor, de Reichstag, de overblijfselen van de Berlijnse MuurCharlottenburg en nog zoveel meer gezien hebben. Dit is je kans.



Het wordt een moeilijke keuze want tegelijkertijd vinden de Gentse Feesten plaats. Een beperkt groepje kan er met een minibus naartoe van 18 tot 20 juli. 



Van 21 tot 28 juli kan je nog eens naar het Eifelgebied om volledig te ontstressen: Hotel Euvea Neuerburg komt met recht en rede meer en meer voor in het aanbod.



En dan is er nog de onevenaarbare fietsvakantie van Samana, die dit jaar doorgaat in Domein Polderwind in Zuienkerke. Dat kan van 26 juli tot 2 augustus.



Als dit veel te plat is voor jou, dan kan je naar Oostenrijk. Van 27 juli tot 3 augustus logeer je in Hotel Bräuwirt in Kirchberg Tirol. Alleen al voor de Käsespätzle mit Knusperzwiebeln zou je ernaar toe willen.

 


Hopelijk ben je al ingeschreven voor dit: De Camino de Santiago de Compostela. Die gaat dit jaar door van 24 september tot 4 oktober. Vandaag wil ik het hebben over de wandeldagen drie tot zes.

Portomarin

Na een tweede overnachting in Hotel Ferramenteiro in Portomarin gaan we op pad door het Galicische heuvellandschap richting Palas de Rei. Wie vroeg vertrekt zal waarschijnlijk nog in de mist lopen. Die trekt wel op als de zon wat kracht krijgt. Maar je moet er natuurlijk altijd op voorzien zijn dat het kan regenen. Dit is Galicië! De dagtocht eindigt in Palas de Rei of net ervoor. Het is altijd mogelijk dat Samana andere hotels moet zoeken. Hotel Alda is er dit jaar nog steeds bij. Het is eigenlijk een reeks vakantiebungalows op een paar kilometer voor het stadje. Daarom zullen sommigen ernaar refereren als Las Cabañas.


Palas de Rei

Dag vier gaat van Palas de Rei naar Melide met het prima hotel Carlos langs de hoofdweg. We blijven er daarom ook twee nachten. Dag vijf verloopt bergop en bergaf tot Boënte


Samana-pelgrims in Leboreiro

Horreo

Je passeert meerdere kleine dorpjes met zeer typische dorpskruisen en de zogenaamde horreo’s. Dat zijn geen Amerikaanse koekjes (oreo’s), maar wel verhoogde schuren voor graan of maïs. Het busje brengt je terug naar Melide voor de overnachting en de dag nadien weer naar de stopplaats van de vorige dag. 


Melide

Het wordt iedere dag drukker op de Camino en we eindigen wandeldag zes in Arzua waar je ook andere dan toeristische spullen kan kopen. We zijn nu voorbij kilometerpaal vijftig. Je voelt Santiago dichterbij komen. 


halfweg voor Samana-pelgrims: nog 50 kilometer 

Arzúa

Op 23 juni lees je in de volgende Final Call de laatste etappes van de Camino en de aankomst in Santiago de Compostela. 

 

Denk vooral niet: ”Dat is niks voor mij!”.  Je kan veel meer dan je zou denken.

Twaalf kilometers per dag met alleen een dagrugzakje zijn zeker haalbaar. Een kilometertje wandelen, even pauzeren op een rustbankje, weer twee kilometer, tijd voor een koffietje in een taberna, nog een paar kilometer, boterhammetjes opeten, weer een kilometer, terrasje doen, nog eens twee kilometer, fotostop en babbeltje met pelgrims van over de hele wereld, laatste kilometers tot aan het hotel, de dag is voorbijgevlogen met alleen maar genieten.  

We kijken al uit naar de volgende dag. Yes,we can!! Wir schaffen das! 

 


Zorg dat je erbij bent in Zaventem op 24 september. Of als je iemand kent die dit geweldig zou vinden, spreek hem of haar erover aan en geef hem of haar ons e-mailadres. Want het is een niet te evenaren ervaring voor de rest van je leven!

 

 

19 mei 2024

Hoe was't tussen de bomen van Hechtel-Eksel?


Hoe het was in Eksel? Het was anders dan we ons voorgesteld hadden, ondanks dat we het parkoers meenden te kennen.  Om te beginnen, het weer! Er waren donkere wolken voorspeld. Tot zo ver was de voorspelling juist. De zon kwam er niet aan te pas. Maar er was ook een pak regen voorspeld op niet te voorziene ogenblikken. Dat was al veel minder waar. Alleen maar enkele minuscule spatjes hebben we te verduren gekregen; niet genoeg om echt nat te worden. Aan de startplaats, het recreatiegebied De Lage Kempen, kon het alle kanten op met de nattigheid. Bij het wachten op het startschot om 14u00 hielden de voorzichtigen hun regenschermen open, de anderen knoopten enkel hun regenjas dicht, en de optimisten stonden erbij in korte mouwen. Op het vertrekuur waren er 16 deelnemers opgedaagd, wat gezien het kwakkelweer een succes kon genoemd worden.
Maar die deelnemers waren verrassend genoeg niet de Noord-Limburgers, die we hier verwacht hadden. Zij moeten gedacht hebben: ‘We zullen wel eens door de bomen lopen als de zon schijnt.’ Minstens de helft van ons pelotonnetje kwam uit Hasselt of méér zuidelijker. 

 


En nog iets wat we opmerkelijk vonden: Niemand van de kandidaat-wandelaars, behalve de organisators zelf, was al ooit ‘door de bomen’ gewandeld of gefietst. De sterk gepromote constructie heeft blijkbaar al wel naam gemaakt, maar nog lang niet iedereen die het kent, is er effectief geweest. Dit groepje kan voortaan deze toeristische trekpleister van zijn bucket list schrappen want iedereen heeft het moeiteloos gehaald. 

 


Nog méér merkwaardigs, toch in vergelijking met zonnige dagen: We hebben welgeteld één fietser onderweg en één mountainbiker ‘door de bomen’ gekruist. Dat aantal loopt in “gewone” dagen meestal op tot enkele honderden. 

 

De Haspengouwers waartoe ikzelf behoor, blijven zich verbazen over de oppervlakte die het bos bestrijkt in een land dat heet volgebouwd te zijn. In dit gebied dat toepasselijk Bosland heet, lag het volledige parkoers van vijf kilometer en driehonderdtachtig meter te midden van de bomen.  Niet te verwonderen dat dit door de rest van Vlaanderen als Nationaal Park beschouwd wordt. De zuiderlingen onder de Limburgers zijn wel eindeloze fruitboomgaarden gewoon, maar een bos van loofbomen van meer dan zeshonderd meter lang waar je niet doorheen kunt kijken, is voor ons al een oerwoud. 



Anderhalf uur lang was felgroen de enige kleur die op ons netvlies terechtkwam, op enkele mooie rijen vingerhoedskruid na. Dat we die naam kunnen vermelden hebben we te danken aan een paar gewiekste vrouwelijke natuurkenners, die ons nog verdere details over de plant konden vertellen. Op een wandeling van SamanaWIL leren we een beetje van alles bij waar we anders achteloos aan voorbij zouden lopen. We zijn terug op schooluitstap.

 


De ‘klim’ door de boomtoppen verliep vlekkeloos. Niemand twijfelde onderaan om eraan te beginnen.  Het stijgingspercentage van 4 % werd al pratend en al lachend verwerkt. Sommigen keken verbaasd op hoe snel we op het hoogste punt waren en heel kort daarna weer beneden. 

Op de terugweg naar De Lage Kempen gingen even de regenschermen open voor een mals buitje. 




De ‘nabespreking’ in de chalet was gemoedelijk en liep uit. Door de lange terugweg die ik voor de boeg had, vertrok ik als eerste. De meeste anderen waren niet gehaast en bestelden nog een hapje en een drankje. Met de afscheidsgroet: “Tot volgende maand in Koersel. Op 12 juni!” werd deze wandeling afgesloten en de nabije toekomst ingeluid. 

12 mei 2024

Door de bomen in Hechtel-Eksel

Het is mei en de temperatuur maakt bokkesprongen. Toch zou het deze maand al iets vriendelijker moeten worden voor de doorsnee wandelaar. Dat is zeker van belang voor wie stil zit in een rolstoel. De SamanaWIL-wandeling van 15 mei brengt ons naar één van de trekpleisters van het Limburgs fietstoerisme: ‘Door de bomen’ op de grens van Hechtel-Eksel en Lommel. 

Wandelorganisator Valère, die de wandeling in goede banen zal leiden, heeft zijn huiswerk gemaakt en laat ons weten wat we mogen verwachten. Dit is zijn verslag:


 

Onze wandeling van 15 mei gaat door in en rond het natuurgebied Pijnven, dat deel uitmaakt van het ‘Nationaal Park Bosland’.

Een buitengewoon uniek stuk natuur, dat is Nationaal Park Bosland! In het grootste natuurmassief van Vlaanderen vind je de totale rust en unieke belevingen zoals Fietsen door de Bomen. Bosland is de nieuwe benaming voor wat voorheen ‘Park Lage Kempen’ werd genoemd.



Het Nationaal Park verbindt drie gastvrije gemeenten: Hechtel-Eksel, Lommel en Pelt. Elk met hun eigen karakter, maar allemaal met het heerlijke Boslandgevoel. Geniet van de prachtige natuur, de onvergetelijke fiets-, ruiter-  en wandeltochten, leef je uit tijdens het ravotten en mountainbiken of proef van de rijke cultuur. Je ontdekt hier alle unieke plekjes.

                                                              ***************

Het Pijnven is een Provinciaal Domein van 2000 ha, dat is gelegen in de gemeenten LommelHechtel-Eksel en Overpelt. Sinds 2023 maakt het gebied deel uit van Nationaal Park Bosland.

Aan de zuidkant wordt het gebied begrensd door de vallei van de Grote Nete.

Het gebied bevindt zich tussen de plaatsen Kerkhoven en Eksel. Het is eigendom van de Vlaamse Overheid en wordt beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos. Daarbij gaat het om een voormalig heide- en stuifzandgebied dat vanaf 1904 werd beplant met grove den, ten behoeve van de productie van mijnhout

Maar nu wat meer over onze wandeling….


Start en aankomst is bij de chalet van het recreatiedomein ‘Lage Kempen’ Kiefhoekstraat 189, Hechtel-Eksel (51.161438, 5.313613).

Het vakantiecentrum De Lage Kempen is een vaste waarde in Hechtel-Eksel.

Het familiebedrijf bestaat al 37 jaar, maar de huidige eigenaars vonden in eigen rangen geen opvolging en verkochten het centrum aan een Oost-Vlaamse projectontwikkelaar die er 48 nieuwe vakantiewoningen zal bouwen.

De huidige camping en het zwembad zullen dan verdwijnen…

 

Daar is er een ruime parking en ik heb de uitbaatster van het Chalet ‘Lage Kempen’ al op de hoogte gebracht van ons initiatief: ze zal voor ons een 20 à 25 plaatsen vrijhouden voor de ‘nabespreking’. 

DUS : met minder kan absoluut niet…..

Om 14 uur starten we onze wandeling : ze is (‘fietsen door de bomen’ inbegrepen)  5.3 km lang.

 

   We verlaten de parking en gaan naar rechts.

Het eerste (en ook het laatste) deel wandelen we langs de grote weg over het fietspad. 

Het ganse traject overigens volgen we het fietsroutenetwerk, wat betekent dat we regelmatig fietsers zullen kruisen: dus we zullen moeten uitkijken….




             


Het hele traject is 100 % rolstoelvriendelijk : ik heb het gewandeld met mijn echtgenote die, door omstandigheden, ook een tijdje de rolstoel nodig heeft…..

Al snel komen bij het kunstwerk “De Boom In” van kunstenaar Will Beckers.

Het nest, dat grote proporties aanneemt, is gevlochten uit duizenden takken. Het is een werk van Will Beckers.



Dit nest vindt al groeiend zijn weg tussen de bomen. Het uitgangspunt van dit organisch beeldhouwwerk is het confronteren van de natuur met haar eigen elementen. Het is een kunstwerk dat dagelijks meer 'de boom in groeit'...

We vervolgen onze weg en we kunnen genieten van de prachtige natuur: bos en groen…. heerlijk.

Na ongeveer 3 km bereiken we het ‘beroemde’ Fietsen door de bomen.

'Fietsen door de Bomen' in Nationaal Park Bosland is een unieke fietsbeleving waarbij je tot op tien meter hoogte tussen de bomen fietst of wandelt. Het pad werd geopend in juni 2019.

Voor de liefhebbers is het misschien goed te weten dat het 700 m lang is met een verwaarloosbaar stijgingspercentage…

We zijn nu over de helft en vervolgen ons pad terug naar de startplaats.



Onderweg zien we nog een kapelletje, wandelen langs het in de streek bekende Steakhouse JARA, en uiteindelijk komen we (weer langs een stuk grote weg) aan bij onze startplaats.

Daar kunnen we als vanouds gezellig bijpraten, santé…

 

En nu maar hopen op ‘mooi weer…..’.

 

Als je nog geen stempel in je getrouwheidskaart gekregen hebt, is dit weer een kans. Na deze wandeling heb je zeker wat te vertellen in het cafetaria. De afspraak voor de wandeling van woensdag 12 juni in Koersel zal niet ontbreken. 


Koersels kapelleke

Maar eerst “Wandelen we door de bomen”.


Ik herhaal het nog eens voor volgende woensdag: 14u00 , chalet van het recreatiedomein ‘Lage Kempen’ Kiefhoekstraat 189, Hechtel-Eksel.

05 mei 2024

Final Call mei 2024


SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen met vertrek in Limburg of luchthaven Zaventem.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels  En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’. 


De zomer nadert en Samana trekt erop uit in de maand juni. Voor Limburg betekent dat om te beginnen: van 8 tot 15 juni naar Hotel Brauwirt in Kirchberg. Het klinkt Oostenrijks en dat is het ook. Je kan er typisch Tiroolse dingen doen zoals een kaasboerderij bezoeken, bootjevaren op de Achensee, Innsbruck verkennen, de Krimml-watervallen bewonderen en een apfelstrudelshow bijwonen.





De Belgische kust is natuurlijk een vaste waarde: Wat dacht je van een logement pal op de zeedijk zoals bijvoorbeeld Hotel Vayamundo in Oostende van 14 tot 21 juni, of Hotel Sandeshoved in Nieuwpoort van 21 tot 28 juni



Ook al van 21 tot 28 juni is er een mantelzorgvakantie in Domein Polderwind in Zuienkerke gepland. 



Als de zee te kortbij is, kan je ook nog vliegen naar Tolo in Griekenland of met de autocar naar Musholm in Denemarken of naar De Rijp in Nederland. Wat je er kan doen en of het vandaag nog mogelijk is, vraag je best aan Samana Limburg. Ik zeg maar wat in de brochure staat en vertel ik verder enkel dingen die ik weet… zoals het volgende bijvoorbeeld:


In de vorige Final Call had ik het even over wat er gebeurt op de eerste reisdag van de Camino de Santiago de Compostela.

In Sarria logeer je in Hotel Roma, de juiste plaats om te starten voor de laatste honderd kilometer van de Camino.


nooit alleen op de Camino

De volgende morgen begint de eerste wandeldag. Het begeleidend busje brengt je naar kilometerpaal 100 en je wandelt helemaal op eigen tempo naar Portomarin, de volgende slaapplaats. Je bent nooit alleen onderweg en iedereen gaat in dezelfde richting. Je hoort allerlei talen en je krijgt aanmoedigingen van links en van rechts. Je krijgt ook een eerste vleugje typisch Galicië te bewonderen. Horreo’s duiken op in de morgenmist en de Jacobsschelpen zijn in alle  vormen en maten aanwezig langs de weg of op de pelgrims.


laatste kilometer tot Portomarin                     Horreo in de mist                               

Een Belgische jacobsschelp? Samana komt aan in Portomarin!

Het busje heeft ondertussen je bagage in het hotel Ferramenteiro in Portomarin gedropt en is ter beschikking voor noodgevallen wanneer het wandelen ergens onderweg toch iets te zwaar wordt. Het is wel de bedoeling dat iedereen die start, minstens 10 à 13 kilometer kan afleggen per dag met zoveel rustpauzes als je zelf maar wil.

Taberna do Camino, aankomst 1e wandeldag, start van 2e wandeldag
 

De tweede wandeldag gaat het van Portomarin naar Hospital de la Cruz. De stopplaats van dag twee en de startplaats van dag drie is de Taberna do Camino. Omdat daar niet meteen geschikte accommodatie is binnen de actieradius van onze doelgroep, brengt het busje je terug naar Portomarin. Via een korte omweg (van enkele honderden meters) kan je de ruïnes van Castromayor verkennen. Je hebt dan al even geproefd van het Galicische heuvelland en je zal heerlijk slapen. 


pelgrims op de Camino, zicht vanaf Castro Mayor

In de volgende Final Call, 25 mei, uitzonderlijk op een zaterdag, zal ik het hebben over wandeldagen drie tot zes.


Zorg dat je erbij bent in Zaventem op 24 september. Of als je iemand kent die dit geweldig zou vinden, spreek hem of haar erover aan en geef hem of haar ons e-mailadres. Want het is een onevenaarbare ervaring voor de rest van je leven!



De reis gaat zeker door! Er zijn nu al genoeg deelnemers. Toch zijn er vandaag, begin mei, nog enkele plaatsen vrij voor wie het aandurft. Ongetwijfeld zijn er veel kandidaten die dit willen proberen, maar ze twijfelen nog aan zichzelf. Neem alle twijfels weg en kom mee wandelen met SamanaWIL, bijvoorbeeld in Eksel ‘Door de bomen’ op woensdag 15 mei om 14u00. Hier lees je later meer over in deze blog.



Denk er nog eens over na! Santiago de Compostela is niet zomaar een vakantie van een weekje aan een overvolle Spaanse costa; dit zijn ELF dagen die je nooit meer zult vergeten … en dat voor geen grotere inspanning van je portemonnee. Vrijdag 4 september ’s avonds als je weer geland bent in Zaventem en nog jaren nadien kan je het navertellen aan alle jaloersen die het tot dan niet gedurfd hebben. 

 

 

 

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...