31 maart 2024


SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen met vertrek in Limburg of luchthaven Zaventem.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels  En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’.  


In de maand mei is er bij Samana Limburg één thema dat alles overheerst: de zee!  



De eerste helft van de maand speelt Samana nog op zeker door naar Spanje en Portugal te trekken. Het begint al meteen met een reis naar de Costa Blanca voor mensen met een lichte verstandelijke beperking. Van 1 tot 8 mei kunnen ze terecht in Benidorm. Ze hebben op TV geleerd hoe Vlamingen zich ginder gedragen en nu gaan ze dat zelf uitproberen. 

 


Sommige mensen slaan de brochure open op pagina één en de eerste reis die ze zo ontmoeten is overtuigend genoeg om niet verder te bladeren. De eerste reis in de brochure ‘Vliegreizen’ gaat dit jaar naar Lanzarote, één van de Canarische eilanden. Van 7 tot 14 mei gaat het naar het Aparthotel Relaxia Lanzasur Club aan het fantastische Playa Flamingo.

Het zou kunnen dat ze gelijk hebben met niet verder te lezen dan pagina één.



 
De Vereniging voor Blinden en Slechtzienden (VEBES) heeft gekozen om dit jaar samen met Samana naar Portugal te gaan. Van 15 tot 22 mei logeren ze in Hotel Vasco da Gama in Monte Gorde aan de Algarve. Dat ligt helemaal in het zuiden, precies 3,5 kilometer van de Spaanse grens. Je zou bij wijze van spreken tot daar kunnen kijken. Maar dat is in dit geval misschien niet de juiste bewoording?

 

  



In de tweede helft van de maand gaat Samana Limburg voluit voor de Belgische kust.

Van 24 tot 31 mei kan je terecht in Hotel Vayamundo Oostende. Hier is de perfecte mix toegelaten van mensen met een fysieke en anderen met een mentale beperking. Het aanbod aan activiteiten is enorm en …  ook niet te versmaden, het eten is er bijzonder lekker.

 

In precies dezelfde periode kan je naar Ter Duinen in Nieuwpoort voor een wel heel bijzondere ervaring: Rolstoeldansen! Maar uiteraard zoals altijd in Ter Duinen: er mag veel en er moet niks. De traditionele Ter Duinen-vakantieganger komt er om te genieten van de rust. De laatste week van mei kan hij of zij zich misschien laten overhalen om er eens een andere draai aan te geven. 

 


Van 31 mei tot 7 juni blijven we in Nieuwpoort, meer bepaald in Hotel Cosmopolite: vier sterren op 80 meter van het strand. Zo staat het in de brochure en dat is niet gelogen. 

Trouwens niet alleen het strand is dichtbij! De pier, de jachthaven, de winkelstraat en de dijk zijn allemaal op wandelafstand. 



Niet te versmaden is de periode 26 mei tot 2 juni. Mechelen en Hasselt gaan samen naar Neuerburg in de Duitse Eifel.  Alleen al voor het hotel Euvea zou je het doen. Maar er is uiteraard veel meer: een wildpark, de Romeinse stad Trier, de Bitburg Erlebniswelt

Wil je nog een reden om te gaan… of misschien eerder om NIET te gaan? Ikzelf ben er weer bij … mijn vierde keer in Neuerburg



Nog ééntje misschien? Ook al van 31 mei tot 7 juni kan je naar Hotel Middelpunt in Middelkerke. Net zoals een maand eerder vertrekken we nu vanuit Lummen. Wie naar Middelkerke gaat, moet vooraf wel even zijn stripboeken herlezen. Je gaat je striphelden terug ontmoeten: Jommeke, Urbanus, Jerom, Kiekeboe, Suske en Wiske, om er slechts enkelen te noemen, hebben een standbeeld langsheen de dijk. 



En al helemaal op het strand ligt het gloednieuwe Silt. Wat dat is, lees je van nu tot in de zomer in alle kranten. Of je gaat er gewoon een kijkje nemen. 



 

Om af te sluiten toch nog een woordje over de Camino de Santiago, die dit jaar doorgaat van 24 september tot 4 oktober. Niet zomaar een weekje, maar wel elf dagen! Dit is de reis die het dichtst aansluit bij de SamanaWIL-mindset: wandelen en mensen ontmoeten. Vandaar deze speciale aandacht.


Op dag 1 vliegen we van Brussel naar Santiago de Compostela, bijna zeker via Madrid.

Vanaf de luchthaven Santiago de Compostela verplaatsen we ons naar de startplaats van de laatste honderd kilometer Camino Frances in Sarria.  De dag nadien rijden we vanuit ons hotel met een busje naar kilometerpaal honderd, waar de eerste etappe begint.


    Hotel Roma Sarria                          Start laatste 100 km Camino Frances


Als je wil weten hoe het verder gaat langsheen de
Camino, lees dan de volgende Final Calls. Op 5 mei lees je hier wandeldagen één en twee, op 25 mei wandeldagen drie tot zes en op 23 juni de laatste loodjes en de aankomst in Santiago.

Nochtans is lezen één ding, het meemaken iets heel anders. Niks is zo intens en zo echt als de beleving zelf. Zorg dat je erbij bent in Zaventem op 24 september. Of als je iemand kent die dit geweldig zou vinden, spreek hem of haar erover aan en geef hem of haar ons e-mailadres. Het is een ervaring voor de rest van je leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...