03 maart 2024

SamanaWIL 2024: tien wandelingen in de aanbieding.


De kalender schudt ons wakker: we zijn aangekomen in de maand maart en dat betekent dat SamanaWIL ontwaakt.


De voorbije jaren hebben we al een zekere bekendheid verworven bij de Samana-leden van de provincie Limburg en zelfs daarbuiten.

Ook in Vlaams-Brabant werd ik al spontaan aangesproken over onze wandelingen. Voor zo ver ik weet, zijn onze flyers vorig jaar alleen maar in Limburg verspreid. Het is dus enigszins verrassend dat we nu al “over de grenzen heen” gevolgd worden. 

Voor 2024 hoop ik dat alle Samana-afdelingen in Limburg de flyers ontvangen en misschien al wel verdeeld gekregen hebben. 

Dan is nu de tijd aangebroken om er ook weer ‘online’ tegen aan te gaan. 

En wat kunnen we beter doen dan het aanbod te overlopen? Dit zijn de plannen!

 

De Kevie  Tongeren

In maart, meer bepaald op woensdag 13 maart, gaan we van start in de oudste stad van het land, Tongeren. Oostwaarts daarvan ligt een natuurgebied van hooiland en bossen, De Kevie. Starten doen we evenwel vanop de parking achter het Cultureel centrum de Velinx aan het park De Motten. Zo komen we mooi aan ons beoogd aantal kilometers en zijn we bij terugkeer dichtbij een brasserie. Bij SamanaWIL moeten we aan alles denken.

 

                                                            De Statie Wilderen


April is traditioneel voorbehouden voor de fruitstreek vanwege de bloesems. Uiteraard weten we van vorig jaar dat je een beetje geluk moet hebben met de datum. Bij koud weer zijn de knoppen nog niet opengebloeid, bij een beetje stormweer is alles er al weer afgewaaid. 

We mikken dit jaar op 17 april. O ja, nog iets. De “place to be” is dit keer: Gasthof De Statie in Wilderen en dat ligt ten westen van Sint-Truiden.


Door de bomen  Eksel

In mei zou het al iets warmer moeten worden en dus kunnen we ons noordwaarts begeven, in de provincie bedoel ik dan.  Op 15 mei gaan we iets doen waar veel volk van binnen- en buitenland op af komt met de fiets en wat iedere Limburger minstens één keer in zijn leven moet gedaan hebben. Wij gaan letterlijk een rondje wandelen “door de bomen” in Hechtel-Eksel. Als je er met een fiets op geraakt, dan ook met de rolstoel, denken we zo. De helling is op zijn máximum 4% en niet erg lang. Sinds Rijkel en Bilzen vorig jaar weten we dat iedereen dat aankan. 


 

Koersel Kapelleke

Op 12 juni hebben we een verzoeknummer: Koersel Kapelleke. Iedereen kent het van horen zeggen en wie uit de streek is, is er uiteraard al geweest. Het ligt midden in het bos in de Vallei van de Zwarte Beek. Toch vermoeden we dat men niet zozeer gaat voor het kapelleke, maar wel voor Oma’s IJs. Ik ben zelf benieuwd wat daarvan gaat komen. 



De Hoge Kempen Maasmechelen

Nog méér bos op het programma op 17 juli en niet zomaar om het even welk. De Kikmolen in Maasmechelen ligt midden in het grootste natuurpark van Vlaanderen, de Hoge Kempen. Onze vertrek- én aankomstplaats is aan de parking van Camping Kikmolen. Het zou kunnen dat we daar in de zomermaand juli niet alleen gaan zijn.


Abdij Herkenrode  Kuringen

Het moet niet altijd in de uithoeken van de provincie gebeuren. Daarom verzamelen we op 14 augustus helemaal in het centrum, namelijk de Abdij van Herkenrode in Kuringen (Hasselt). Dat is een prestigieus gebouw in het uitgestrekte stroomgebied van de Demer. Bovendien maken we een ommetje langs het nabijgelegen Albertkanaal. Bij mooi weer wordt dit de fotogeniekste wandeling.



Dauteweyers Diepenbeek

Aan de andere kant van Hasselt ligt een gebied van meren en moerassen waar ook Bokrijk toe behoort. Tussen Diepenbeek en Genk kan je heerlijk wandelen doorheen waterrijk gebied met intrigerende namen zoals De Maten, de Pomperikvijvers, de Caetsweyers en de Dauteweyers. 

Café De Schoverik is de thuisbasis van de plaatselijke wandelclub en zij hebben een parkoers voor rolstoelen uitgedacht en bewegwijzerd, waar wij niks aan kunnen verbeteren. We zijn er op 18 september.  

 


De taalgrens Montenaken

In oktober gaan we tegen onze grens aan. Dit wordt een grote gok. Niet alleen is het voor iedereen ver om er te geraken; bovendien is het een heel bijzondere ervaring. Op 16 oktober  gaan we naar Montenaken. Dat is de meest zuidelijke plaats van de provincie en behoort tegenwoordig tot de gemeente Gingelom. De eerste kilometer zien we nog wel enkele boomgaarden, maar al snel verdwijnen we in het grote ‘niets’ van Droog Haspengouw. Geen beken, geen bomen, geen huizen, geen mensen, … Wat heb je meer nodig om je hoofd leeg te maken?



Thor Park  Waterschei

Zou het kunnen dat er misschien supporters van KRC Genk tussen onze wandelaars zitten? Die kennen zeker de weg naar het stadion dat tegenwoordig de Cegeka Arena heet. Daar starten we op 13 november. We zitten dan eigenlijk in Waterschei en als je de voorgeschiedenis van het voetbal een beetje kent, dan heb je ook al gehoord van Thor Waterschei. Op de gronden van de voormalige koolmijn ligt nu het hoofdgebouw Thor Central. 



Rivierenpark Maasvallei  Aldeneik
 

Om 2024 in stijl af te sluiten gaan we naar misschien wel het mooiste gebied van Limburg, het Aldeneik Rivierenpark Maasvallei in de buurt van Maaseik. 11 december is de datum. 

 

Noteer het allemaal in je agenda, vertel het verder of breng iemand mee op onze ontdekkingstocht doorheen de provincie. 

 

Morgen lees je hier wat er in 2024 verandert en wat er gelijk gebleven is bij SamanaWIL.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...