24 december 2023

SamanaWIL 2023 op de laatste benen

Nog één week en het jaar 2023 zit erop. Tien wandelingen hebben we achter de rug. Ze zijn allemaal doorgegaan en konden bijna iedere keer rekenen op een mooie opkomst van 15 tot 30 deelnemers. Dat was dus zoals we het ons in het begin van het jaar zelf toegewenst hadden.

 Op 15 maart gingen we van start aan de Paalse Plas. De rondwandeling die het jaar voordien niet had kunnen doorgaan omdat de wandelweg ingestort was én het cafetaria dicht was(!), kon nu in perfecte omstandigheden afgelegd worden. Meteen een topper van bij het begin. 

                   

April is traditioneel de maand van de bloesems in Haspengouw. Maar april doet wat het wil en dat was dit jaar niet anders. We kregen zon, wind, regen, wolken, … en weinig bloesems. Het was nog een weekje of twee te vroeg daarvoor.


 

Op 17 mei stond de Abeekvallei op het programma. In laatste instantie werd de startplaats verlegd naar Centerparcs Erperheide. En achteraf gezien, dat was geen slechte keuze. De Hoogmolen en ‘Pieter Breughel ‘zorgden voor speciale interessepunten onderweg.



In juni begon de zomer en dat hebben we geweten. De wandeling in Herk en Schulen doorheen het stroomgebied van de Demer verliep onder een staalblauwe hemel en een loden zon. Gelukkig waren er méér bosrijke stukken dan open stroken. De pauzes onderweg dienden dit keer niet om iets speciaals te bewonderen. Ze waren er om even te bekomen van de warmte. 



Op 12 juli waren we aan het Molenvijverpark in Genk, de enige wandeling die niet echt nieuw was. We waren er immers in december 2022 al geweest voor De Warmste Week.



Augustus was voorbehouden voor het Kattenbos in Lommel. Het zal niet verbazen dat de Duitse begraafplaats van WOII de meeste indruk maakte. Hier hebben we de langste pauze gehouden van alle wandelingen.

 


Op 13 september waren we weer in het centrum van de provincie, namelijk aan de Universitaire Campus van Diepenbeek. Dat was uiteindelijk alleen maar de start en aankomstplaats. De wandeling zelf verliep door het open en gedeeltelijk beschermd stroomgebied van de Demer.



Op 11 oktober zat SamanaWIL in de ‘neus’ van Limburg: Gerhagen in Tessenderlo, Een prachtig bos met talrijke aantrekkingspolen: Een bosmuseum, meerdere drankgelegenheden, een speeltuin, een visvijver, en een direct fietspad naar Averbode.

 



In november was de Achelse Kluis aan de beurt. De wandeling leidde ons door schitterende bossen en heide, voor een stukje zelfs over Nederlands grondgebied. Opvallend kenmerk van deze wandeling was de snelle afwisseling van weersomstandigheden: zon, regen, opnieuw zon, opnieuw regen,… met als gevolg de mooiste dubbele  regenboog van dit jaar.

 


Het seizoen werd afgesloten in het Mekka van het Limburgse toerisme: Bokrijk! Iedere volwaardige Limburger is daar ooit geweest. Misschien dat er precies daarom minder volk opdaagde op 13 december. De aanwezigen wandelden helemaal rond het domein en door het water. 

 


In maart 2024 beginnen we er opnieuw aan: Het startschot wordt gegeven op de parking van CC De Velinx naast Sportpark De Motten in Tongeren en we duiken meteen het natuurgebied De Kevie in. Noteer het alvast in je agenda: Woensdag 13 maart 2024 om 14u00.

 

Nog een prettig eindejaar en een succesvol nieuw jaar vol met goede voornemens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...