05 maart 2024

Bij de start van het seizoen is er zoveel te vertellen dat we al beginnen met een uitzondering. Onze zondagse rubriek ‘Final Call’ voor de maand maart verschijnt noodgedwongen al enkele dagen later want het seizoensbegin van SamanaWIL had voorrang.

In de ‘Final Call’ worden iedere maand enkele reizen van Samana vzw in de kijker gesteld. Vermits het bij Samana vzw en het nevenprojectje SamanaWIL om hetzelfde doelpubliek gaat, hopen we dat het je interesseert. Tijdens onze wandelingen praten we graag over reizen. Dat zal dit jaar niet anders zijn. Precies daarom is de Final Call helemaal op zijn plaats in deze blog.

 

 

Vooraf moeten we toch even vermelden dat de organisatie van Samana Vakanties niet meer zo strikt gescheiden verloopt als voorheen. Provincies en type passagiers lopen meer door mekaar. Je zal merken dat opstapplaats Hasselt heel dikwijls gecombineerd wordt met opstapplaats Kessel-Lo. Limburg en Vlaams-Brabant zijn bijna gefuseerd! Mensen met een verstandelijke beperking worden ook al eens tot op een bepaald percentage toegelaten bij de andere vakantiegangers met chronische ziekten en zorgnood. 


In één opzicht gaat Samana wel de andere richting uit. De brochures zijn terug gescheiden in drie delen en apart te verkrijgen op aanvraag:  Verrassende Busvakanties, Verrassende Vliegvakanties en Vakanties voor Mensen met een verstandelijke beperking. Ze zijn er voor de mensen die niet vertrouwd zijn met de computer.  Echter, wie deze blog voor ogen krijgt, is dat wél en kan al die reizen online terugvinden en meteen boeken.

 


Als de reisdatum belangrijker is dan de medereizigers, dan houdt niks je tegen om als Limburger met Antwerpen of West-Vlaanderen op reis te gaan en vice versa. Wie een vliegreis plant, komt zelfstandig naar Zaventem. Daar is het al langer ‘nationaal’. 

 

Wat heeft de afdeling Vakanties van Samana dit jaar zoal te bieden? We beginnen met de maanden maart en april. Of er effectief nog plaats is, moet je niet aan ons vragen maar aan Samana vzw. Wij zijn alleen maar de boodschapper. 

 


In maart kan je nog gaan skiën in de gemeente Lofer op de grens van Tirol en Salzburgerland in Oostenrijk. Het is een busreis met vertrekplaatsen in alle Vlaamse provincies. Die skivakantie gaat door van 16 tot 23 maart.

Als je je niet meer kan inhouden om naar de Belgische kust te vertrekken vanuit Hasselt, dan hebben we een paar tips:

Van 22 tot 29 maart kan je naar Hotel Cosmopolite in Nieuwpoort. 



Mensen met een verstandelijke beperking kunnen van 5 tot 8 april naar De Ploate in Oostende.

Of wat dacht je van een verblijf in Hotel Middelpunt in Middelkerke van 19 tot 26 april. Hier is Lummen carpoolparking de vertrekplaats. 

 


Toch liever het buitenland? Als je snel ben, kan je misschien nog de vlucht halen voor een reis naar Malta van 1 tot 8 april. Samana logeert in viersterrenhotel DB San Antonio aan een prachtig strand in het Noorden van het eiland.

 


Is het te vroeg voor een strandvakantie en verkies je cultuur? Dan kan je
van 23 tot 28 april mee naar Valencia, de hoofdstad van de paella en na Madrid en Barcelona de derde grootste stad van Spanje.  Vanuit Hotel Aqua Ilunion sta je zo temidden van Calatrava’s futuristische Kunst- en Wetenschapswijk

 




Wel buitenland maar geen vliegtuig? Ook dat kan! Van 20 tot 27 april gaan Mechelen en Hasselt samen naar Bad Peterstal in het Duitse Zwarte Woud, een klassieker onder de Samana-reizen.




 

 


Om te eindigen wil ik toch nog iets kwijt wat ik in iedere Final Call ga herhalen: Dit jaar gaat de Camino de Santiago de Compostella door van 24 september tot 4 oktober. Méér dan welke andere reis ook, leunt dit aan met onze SamanaWIL-doelstellingen: wandelen en mensen leren kennen. We doen de laatste 100 kilometer van de Camino Frances in negen wandeletappes van 10 tot 13 kilometer per dag. Het maximum aantal deelnemers wordt opgetrokken naar twintig. We logeren in hotels in halfpension, niet in albergues (¡), soms zelfs twee nachten in eenzelfde hotel. Je bagage wordt met een huurbusje van het ene hotel naar het volgende gebracht. Het busje brengt je, waar nodig, naar de startplaats of haalt je op aan de aankomstplaats van de dagetappe. 



Als er één Samana-reis is waarover je nog lang gaat napraten en waar iedereen vol bewondering voor staat, dan is het wel deze. Wil je meer weten, vraag het gewoon: samanawil2022@gmail.com

Wij wandelen niet alleen graag al pratend, wij praten ook graag al wandelend. 

 

De volgende Final Call wordt gepubliceerd in deze blog op 7 april. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...