10 maart 2024

Beginnen doen we in De Kevie in Tongeren

De Motten Tongeren

Tongeren was de eerste nederzetting van het huidige België die zich stad kon noemen dankzij een Romeins legerkamp op de weg van Boulogne naar Keulen. Dat is misschien wel onbewust de aanleiding geweest om hier van start te gaan met de eerste SamanaWIL-wandeling van het seizoen 2024. We hebben deze blogpost getiteld “De Kevie”, een natuurgebied ten oosten van de stad in het stroomgebied van de Jeker. We hadden het nochtans even goed De Motten kunnen noemen, want bijna de helft van de wandeling gebeurt in het prachtig heringerichte stadspark met deze naam.

Een zijarm van de Jeker is tegenwoordig weer een meerwaarde en goed zichtbaar in het park nadat hij lange tijd verwaarloosd was.


  

We verzamelen op de parking achter het Cultureel Centrum De Velinx. Die ligt op het einde van een voor het verkeer doodlopende weg, genaamd Dijk. Je draait er binnen vanaf de Luikersteenweg. Op de parkeerplaatsen naast en voor CC De Velinx is een parkeerschijf verplicht. Het is dus best om honderd meter door te rijden en de kant van de vijvers op te zoeken. Daar zullen wijzelf staan op woensdag 13 maart in de namiddag. Traditiegetrouw vertrekken we om 14u00 van zodra er voldoende volk opgedaagd is. 


Visvijver

We laten Brasserie Retro Velinx achter ons en gaan noordoostwaarts langs de vijver, het minigolfterrein, de speeltuin en het atletiekstadion richting Moerenpoort.  


Zicht op stadscentrum vanaf De Motten

Op onze weg doorheen het park zien we vanop afstand de prachtig gerestaureerde Onze-Lieve-Vrouwebasiliek die staat te schitteren met het begijnhof op de voorgrond. Die richting is echter niet voor deze keer. Te veel bergop om het seizoen te beginnen. De Moerenpoort is een historisch monument dat vandaag een klein museum bevat. 


Moerenpoort

Wij gaan onder de poort door, steken de ring rond Tongeren over en volgen één van de armen van de Jeker langsheen volkstuintjes tot aan een samenvloeiing, waar het de moeite is om eens achterom te kijken. Als je een camera of een smartphone bij hebt is dit waarschijnlijk het mooiste plaatje dat je vandaag kan maken. 




De spoorwegbrug over de Oude Blaarstraat komt in zicht. Daarachter bevindt zich het natuurgebied De Kevie. Hier zijn zelfs de Romeinen niet geweest, want er ligt geen wegverharding. We moeten hopen op droog weer de dagen voordien ofwel stevige schoenen aantrekken die tegen een spatje water kunnen op deze hobbelige weg. 


Het is vooral weidegebied met bomen eromheen, een paradijs voor vogelliefhebbers, maar hen zou ik toch aanraden om eens alleen terug te komen, niet met een praatgroep zoals SamanaWIL
Omdat we hier al snel aan 2,5 kilometer toe zijn, moeten we rechts afslaan langs een klein wandelpaadje, officieel voorbehouden voor wandelaars en rolstoelrijders en niet voor fietsers! Zo staat het op een streng plakkaat.
 
De Kevie in droge toestand

De Kevie in natte toestand

Toch komt er aan het einde van dit wegje nog een hindernis waar mensen met een niet-opvouwbare rolstoel misschien moeilijkheden mee kunnen krijgen. Het kan waarschijnlijk net, maar met een motortje of een scootmobiel wordt het een probleem. Gewoon terugkeren is dan een optie.
 


Als we hier voorbij geraken, keren we via een verharde fietsweg terug naar de brug aan het begin van het natuurgebied en zullen we best ook weer langs de volkstuintjes wandelen om het gemotoriseerd verkeer te vermijden. In die richting heb je bij helder weer een panorama van  de stad met de Jeker op de voorgrond.
 

Het stadspark De Motten is groot genoeg om niet langs dezelfde weg terug te moeten. We slingeren rond het atletiekstadion en de visvijver voorbij het boothuis en zijn zo terug aan de parking. Wie wil, kan mee naar Brasserie Retro Velinx om “na te praten”. Voor enkelen van onze trouwe wandelaars is dat in het verleden de reden geweest om te komen, hoewel ze dat niet hardop zullen zeggen. 



Kunst in De Motten

En denk eraan; We staan er weer met onze stempel, onze gloednieuwe getrouwheidskaart en met wat overblijft van de SamanaWIL-petjes. 

 

Tot woensdag !

1 opmerking:

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...