10 december 2023

De topper van het eindeseizoen: Bokrijk!


Negen wandelingen
zijn er al achter de rug dit jaar. Er is er nog één te gaan en die gaat door in Bokrijk. Netjes in het midden van de provincie Limburg ligt het vermaarde domein waar Vlaanderen waardevolle oude gebouwen tentoonstelt in een openluchtmuseum

Hier geen kerken en kathedralen, geen abdijen of kloosters, maar wel gewone arbeidershuizen, boerderijen, herbergen, windmolens, en dergelijke, van honderden jaren oud, allemaal optimaal gerestaureerd zodat de Vlaming weet hoe het vroeger was in onze contreien. 

In de zomer worden die gebouwen ook nog eens bemand met vrijwilligers in klederdracht die de beroepen en het dagelijkse leven van lang geleden uitbeelden.  

 

Maar! Het is nu geen zomer en in december is het museum is gesloten. Toch heeft Bokrijk nog veel meer te bieden. Er is een kasteel, een arboretum, een grote speeltuin, heel veel bos en vooral … enkele meren. 


De toeristische dienst van Limburg heeft jaren geleden het lumineuze idee gehad om een fiets- en wandelpad aan te leggen doorheen één van die meren. Als je jezelf fietsparadijs wil noemen, moet je er iets voor over hebben. 



Nadien werd de stunt nog een paar maal herhaald met het “fietsen door de bomen” in Hechtel en “fietsen door de heide” in Maasmechelen





Jong en oud komt nu het hele jaar door naar Bokrijk om te wandelen of te fietsen door het water. Vlamingen uit de andere provincies, Nederlanders, Duitsers, Walen, … vooral gezinnen met kinderen zijn er dol op. Voor de Limburgers zelf is dit de meest klassieke namiddaguitstap binnen de eigen provincie. Zelfs als je er alle weken komt, blijft het verrassen. Ieder seizoen, ieder weertype ziet  het er anders uit. 



En dat ze veel volk verwachten mag duidelijk zijn als je de parkings bij het domein ziet. Duizenden voertuigen kunnen hier staan. Nu het museum dicht is, zijn die parkings gratis.

Daarom, en omdat SamanaWIL het seizoen wil afsluiten met een topper, staat deze wandeling in december gepland. 


 

Op 13 december verzamelen we aan de Parking 1 Kasteel net voor de fietsenstallingen. Dat is lekker dicht bij het Koetshuis, waar we na aankomst iets kunnen gaan drinken. 



Als je de hoofdingang van het domein een beetje kent, dan weet je dat daar over
een honderdtal meter dikke kasseien liggen om al een beetje in de sfeer van vroeger te komen.



De rest van het wandelparkoers dat 5,4 kilometer lang is, is helemaal geasfalteerd, volledig vlak en vrij van gemotoriseerd vervoer. In de zomer krioelt het er van de fietsers en de wandelaars. In december kan je lange stukken helemaal voor jezelf hebben. Alleen aan het meer bij fietsknooppunt 91 is het altijd iets drukker. Verwacht je hoofdzakelijk aan vrije natuur: een kleurrijk bos en watervogels in het riet rond de meren. 



Heel veel volk heeft het openluchtmuseum al wel eens bezocht; iets minder volk heeft de
fantastische wandelingen rond het domein gedaan. Hier is je kans! Zorg dat je erbij bent.


 

En als je een laatste duwtje in de rug nodig hebt om naar Bokrijk te komen op 13 december om 14u00, dan hebben we iets extra's in petto: Er is nog een aanzienlijk aantal SamanaWIL-petjes over. In Bokrijk krijgt iedere deelnemer die het volledige parkoers afgelegd heeft, een petje gratis; Zo lang de voorraad strekt uiteraard. 

En dan gaan we blijgezind het Koetshuis binnen voor een afsluitende drink. In  maart 2024 start het nieuwe seizoen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...