06 augustus 2023

Het Kattenbos in Lommel


Op woensdag 16 augustus zijn we in Lommel voor de wandeling van SamanaWIL, méér bepaald in het Kattenbos. Tot vandaag dacht ik dat dat een bos was en dat is uiteraard ook correct, maar het is nog wel méér. Kattenbos is ook een gehucht van Lommel en het gedeelte van Kattenbos met bomen is een natuurreservaat, dat onderdeel is van Bosland. Daar hebben ze ook nog De Most, De Vennen, Keiheuvel, allemaal natuurgebieden die deel uitmaken of aanleunen bij Bosland. 

Iedereen weet ondertussen dat je in Bosland door de bomen kunt fietsen, maar dat ligt iets zuidelijker. Goed om weten! Op 15 mei 2024 doen wij dat met rolstoelen. Noteer het alvast in je agenda. 

 


Maar woensdag 16 augustus 2023 zijn we dus in het Kattenbos in Lommel. Het meest indrukwekkend in dit gebied is de Duitse militaire begraafplaats, de grootste van West-Europa uit WOII

39111 Duitse soldaten hebben hier hun laatste rustplaats. Even ter vergelijking: heel Lommel had op 1 januari van dit jaar 34826 inwoners. Een moment van bezinning is hier wel op zijn plaats. 






 

Maar nu terug naar onze wandeling, te beginnen bij het begin: We vertrekken aan brasserie “De Vijf Linden”, Zandstraat 18 in Lommel en … je raadt het al, daar komen we na 5,6 kilometer terug aan. Dat is uiteraard als de weersomstandigheden het parkoers niet te zeer beïnvloeden. We krijgen immers 950 onverharde meters voor de voeten … of voor de wielen geschoven. In Lommel hebben ze een Sahara en een Zandstraat: ‘onverhard’ betekent hier dus ‘zand’. 



Als het weer het niet toelaat, dan zullen we het traject een beetje inkorten. Zo is het mogelijk dat we langs de Leyssensmolen en enkele werken van kunstenaar Will Deckers voorbijkomen. 


 

Het zogenaamde ‘Vlinderpad’, jawel … in het Kattenbos! … is geschikt voor rolstoelen en denk nu maar niet dat we alleen maar vlinders, katten en bos gaan zien. We komen al snel in een grote vlakte waar de heide in bloei zou moeten staan. ’t Is namelijk augustus! 

 



Na ons bezinningsmoment aan de Duitse militaire begraafplaats bereiken we snel de testbaan van autofabrikant Ford, ten minste de ingang ervan, want wat er achter de schuttingen gebeurt, mogen wij niet weten. ‘Even bezinnen’ is hier niet aan de orde of je bent meteen verdacht van industriële spionage. 



 

Brasserie ‘De Vijf Linden’ ligt letterlijk om de hoek en daar hebben we onze traditionele “nabespreking”. Genoeg om over te praten, dacht ik zo. Want het praten is even belangrijk als het wandelen zelf. Zo klinkt althans de visie van SamanaWIL

 


Ook niet te vergeten is je getrouwheidskaart. Wij hebben onze stempel en stempelkussen mee. Er zijn voor zo ver ik het kan inschatten nog enkele die-hards die alle wandelingen meegedaan hebben, maar iedereen is welkom. Vijf wandelingen van 2023 zijn achter de rug, nog vijf te gaan. 

 

Tot woensdag 16 augustus

1 opmerking:

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...