23 juli 2023

Final Call September


SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Iedere regio en Nationaal organiseren om de beurt een aantal vakanties. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen georganiseerd door Samana afdeling Limburg.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: 
https://mijn.samana.be/#/travels  En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’. 

 

Als de zomer je te druk is, kan je gaan nazomeren met Samana Limburg aan de Belgische kust, in de Nederlandse Veluwe of in de Duitse Eifel.

 


Beginnen we maar eens op pagina 68 van de Samana-brochure.Het Venetië van Nederland‘ is de titel en daar kan je heen van 12 tot 19 augustus in en om het hotel Dennenheul in Ermelo. Dat stukje Nederlandse Venetië is uiteraard Giethoorn, waar je niet wegkomt zonder een boottochtje op de kanaaltjes. In Luttelgeest zie je flamingo’s, leguanen, alpaca’s… en orchideeën. In het dolfinarium van Harderwijk hebben ze het ‘grootste zeezoogdierenpark’ van Europa. Ja, in Nederland doen ze de zaken niet half en ze zeggen het ook hardop. 


                                                        Nieuwpoort pier
 

De slogan van Ter Duinen is ‘Rust aan de kust’. Zo zijn we weer in Nieuwpoort aan de Belgische kust. Ik denk niet dat er één regio van Samana vzw wegblijft uit Ter Duinen. Je kan dus kiezen welk taalbad je wil volgen: Antwerps? West-Vlaams? Gents?  Met Samana Limburg kan het onder andere van 08 tot 15 september

Wat er allemaal te gebeuren valt aan zee, schreef ik al eens in de ’Last Call’ van de maand maart. Toch heeft september een extraatje: We bezoeken het orgelmuseum in Leffinge. 


                                                        Sint-Paulinuskerk Trier
 

Ten slotte moet ik het nog hebben over Euvea Neuerburg in Duitsland. Je kan er met Samana Limburg terecht van 10 tot 17 september. Dit keer is de slagzin: ‘Op adem komen in de Eifel’.

Ik had het er al over in de ’Final call’ van 25 juni. De stad Trier en de brouwerij Bitburg zijn er uiteraard weer bij, maar nu ook het wildpark Daun. Je rijdt er met de bus doorheen en ziet herten, reeën, Europese bizons, steenbokken, wilde ezels, emoe’s. Alleen bij de everzwijnen mag je niet uitstappen. Niet te missen is neus aan neus te staan met de apen in de apenkuil, - maar je moet wel, te voet en liefst met al je spullen, terug uit die kuil geraken. Of sta je toch liever oog in oog met de roofvogels die rakelings boven je hoofd doorvliegen en dan gewoon naast je plaatsnemen. Je hebt misschien best niks eetbaars in je handen. 



Daun Roofvogelshow                                                            Daun apenkuil

Bitburg Erlebniswelt
                                

‘Op adem komen in de Eifel‘ doe je dan na je bezoek aan het wildpark. Daar heb je je adem méér dan eens ingehouden. 


En dan heb ik het nog niet eens gehad over de adembenemende uitzichten tijdens de wandelingen in de omgeving van Neuerburg.  

Als je meer info wil of wil weten of er nog plaats is, zal je best bellen of mailen. 

Op reis: limburg@samana.be

 


Het wordt echter eerst nog augustus en in Limburg is ook nog iets te beleven. Dat er wolven en everzwijnen zitten in Noord-Limburg moet ik je niet meer vertellen, maar SamanaWIL houdt het iets veiliger, denk ik toch, en gaat op 16 augustus wandelen in het Kattenbos in Lommel.   

Je aanmelden kan via: samanawil2022@gmail.com of 

Via het online formulier: https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6


 

En dan vraag ik nu nog even je aandacht voor een heel speciale reis in oktober: de Camino de Santiago de Compostella. Als SamanaWIL iets is waar je, net zoals wij, enthousiast van wordt, dan moet je zeker de Camino eens overwegen. In de Samana-brochure staat een verkeerde tekst. En op de website moet je al even zoeken om het te vinden. Daarom deze extra paragraaf:  https://mijn.samana.be/#/travels/details/2456 . 

Het zou wel eens kunnen dat volgend jaar Samana Limburg de Camino de Santiago mag organiseren. Hou het in het oog en begin alvast te oefenen. 

 

De volgende ‘Final call’ verschijnt in deze blog op 13 augustus en dan gaat het, iets uitgebreider, over de Camino de Santiago in Noord-Spanje. Niet te missen, dacht ik zo.

16 juli 2023

Hoe was't in Genk?

Met enige spanning keken we vorige woensdag uit naar de opkomst voor onze wandeling in het Molenvijverpark te Genk. De vooraanmelding was immers niet veelbelovend en er waren voldoende redenen om er niet te zijn: te warm, te nat, te ver, te veel bergop, op vakantie, al erbij geweest tijdens De Warmste Week, de Ronde van Frankrijk op TV, … 

En vandaag moeten we zeggen: Wat spijtig voor wie er niet bij was. We hadden schitterend weer met een goeie mix aan zon en schaduw, perfecte wandeltemperatuur, geen autoverkeer onderweg, voldoende parkeerplaats, en bovenal … een gezellige praatgroep van 14 man met op het einde nog een zeer geslaagde pop-up-zomerbar in het park. 







Het Molenvijverpark was voor sommigen een openbaring, voor anderen een bijna dagelijkse evidentie. Naar gelang wie het zei, hoorden we reacties zoals: “Ik wist niet dat Genk zo een mooi park had!”, tot Wat hebben wij toch een mooi park!”. Zelfs na meerdere wandelingen blijft dit de moeite waard. De omstandigheden lieten aan iedereen toe om de volledige 5,5 km af te leggen, hoewel de mogelijkheid bestond om de wandeling een stukje in te korten. Alice’s Garden lonkte aan de overkant, maar toch was er unanimiteit om nog rond het meer te wandelen. Nochtans hebben we gemerkt dat die afstand voor sommigen op de limiet was. We hadden voor het programma van dit jaar onze maximum wandelafstand opgedreven naar 6 kilometer, vorig jaar was dat nog 5 kilometer. Het is best dat we het nu zo houden. 

 


Het ommetje via het Ziekenhuis Oost-Limburg is ook al een revelatie. De meeste deelnemers kennen het ZOL van de parking naar de hoofdingang en sommigen zelfs van de ingang via spoed en dat is niet vaak de aangenaamste weg. Tijdens deze wandeling gaan we er helemaal omheen en bekijk je het kleurrijke gebouw van de buitenkant op een relaxte, positieve manier. 

 


Ook al een meevaller was de aangename Alice’s Garden, de pop-upbar in het midden van het park, die ik aan iedereen deze zomer wil aanraden. De ligging is perfect, goed bereikbaar met rolwagens, de aankleding feeëriek, het aanbod voor ieders meug en met voldoende zitplaats voor véél volk. 

 


En om af te sluiten is er nog een opvallend feit dat de aandacht opeist: Valère, onze wandelorganisator voor Noord-Limburg, heeft ook nu weer zijn foto in het weerbericht van de VRT binnengesmokkeld. Dit keer was het weervrouw Sabine die ermee op het scherm verscheen. 

 


Eén ding is over het hoofd gezien en dat is het interview met een deelnemer dat zou gepubliceerd worden op 26 juli. Dat komt er dus niet en daarom vat ik hier even mijn eigen mening samen: “Ik vond het een geslaagde wandeling”.  Als je er anders over denkt, laat maar horen. 

 


Onze Ronde van het Molenvijverpark inclusief zomerbar werd succesvol afgesloten om 16u30. We konden naar huis vertrekken. Iedereen zat op tijd terug achter zijn TV-scherm om Limburger Jasper Philipsen zijn vierde zege in de Tour 2023 te zien halen. 

09 juli 2023

Het Molenvijverpark in Genk

 In december 2022 was De Warmste Week in volle schwung en Samana Limburg deed mee door middel van ons zijproject SamanaWIL.

Iedere dag en dat een week lang werd een wandeling uit het aanbod van dat jaar over gedaan maar dan met de bedoeling van geld in te zamelen. Op 17 december was een beetje een uitzondering. Op die dag programmeerden we namelijk een wandeling uit het toekomstige aanbod van 2023: het Molenvijverpark in Genk. De vijver was bevroren, iedereen was gehuld in warme jassen en mutsen, maar er scheen toch een winterzonnetje. 



Op 12 juli zijn we er opnieuw, maar nu dus volgens het reguliere aanbod en dat betekent onder andere dat het dit keer GRATIS is.

 

We hebben zo een stil vermoeden dat we door De Warmste Week heel wat zieltjes geworven hebben voor onze wandelingen en vinden het nog altijd grappig dat betaalde wandelingen méér volk teweegbrachten dan de kosteloze. Je hoeft niet meteen te vrezen dat we daardoor op andere gedachten komen. SamanaWIL blijft gratis, behalve dan de drankjes achteraf. Dat was blijkbaar in Schulen niet helemaal duidelijk en dus herhaal ik het hiermee nog eens. 

 


Het is ook niet zo dat we per se méér volk nodig hebben, maar één ding valt op als we de voorinschrijvingen voor Genk bekijken. Die liggen al van bij de start van de inschrijvingen een beetje achter op wat we de laatste tijd gewoon zijn. Is het omdat de meesten het parkoers al eens meegedaan hebben in december? Of hebben jullie toch schrik dat we er geld voor gaan vragen? Niet dus!  Of is het omdat het volop vakantieseizoen is en jullie dus moeten babysitten, want de zonen en dochters zijn naar Spanje zonder de kleinkinderen? Misschien zijn bomma en bompa wel zelf in Spanje of Turkije? Of vinden ze het in Genk niet nodig om zich aan te melden, er is toch altijd plaats genoeg voor iedereen? Ik ben benieuwd of we ook dit keer aan twintig deelnemers geraken en dat in een vol zomerseizoen waarin iedereen het druk heeft met vakantie nemen.

 


Gratis parking is iets minder evident in Genk, omdat we gebruik moeten maken van de lange parkeerstrook langs de Europalaan (N75), die begint 200 meter voorbij het rond punt aan het winkelcentrum Shopping 1. Het voorste deel is daar meestal vol en dus is onze beste kans om op die strook 700 meter door te rijden tot aan de fietsbrug over de Europalaan. Daar lukt het bijna zeker wel en daar start de wandeling. Een parkeerschijf is verplicht maar geeft uitzonderlijk wel recht op drie uur parkeertijd.  Zo hebben we het ook gedaan tijdens De Warmste Week. Het drankje na de wandeling is dan wel iets verderaf, tenzij misschien één of andere zomerbar in het park zelf ons op andere gedachten brengt. 




Het traject gaat eerst dwars door het park om dan via het verkeersvrije pad Oostervenne naar het ZOL te wandelen. Dat is licht stijgend en schaduwrijk, echter nog zeer goed te doen met rolwagens. Het Ziekenhuis Oost-Limburg is een modern gebouw waar we helemaal rond wandelen. De Maclotlaan daalt weer over 500 meter naar het park toe en wordt enkel gebruikt voor gemotoriseerd vervoer door plaatselijke bewoners. In het park zijn de paadjes niet geasfalteerd, maar nog steeds perfect berijdbaar op dunne bandjes. Je komt er langs de Molenvijver, uiteraard, en langs het zogenaamde zonnewijzerpark. Als de zon schijnt, weet je dan op ieder moment hoe laat het is. 



De winterjas mag dit keer thuisblijven. Of het in de plaats daarvan een regenjas of een t-shirt wordt, lees je de dag voordien in het weerbericht voor Genk op de Facebookpagina van SamanaWIL.









Je kan je online aanmelden via samanaWIL2022@gmail.com

of via ons inschrijvingsformulierhttps://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

Breng iemand mee die het ook eens wil proberen of vertel het gewoon verder. 


 




Vergeet je parkeerschijf en je getrouwheidskaart niet. Wij hebben de stempel en het stempelkussen mee. Tot woensdag 12 juli in Genk, vertrek om 14u00. 

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...