11 juni 2023

Van blauw naar groen en terug in Schulen



Gaan we nu wandelen in Herk-de-Stad of in Schulen?  De Herkenaars zullen zeggen: In Herk natuurlijk, Schulen is immers een deel van Herk-de-Stad. Anderzijds, Schulenaars die dit parkoers zien, zijn overtuigd dat dit Schulen is en niks anders. Een beetje in de war? Wacht! Er komt nog meer!

Langs Herk -de-Stad stroomt de rivier de Herk, maar ver komt die niet meer. Drie kilometer verderop verdwijnt die voor heel even in de Gete en dat over ongeveer 200 meter; want dan is die alweer uitgemond in de Demer. En tussenin ligt ergens het 2,5 km lange Schulensmeer.  

 


Na deze les geografie die iedereen in totale verwarring achterlaat, de realiteit. Vergeet al het vorige. We verzamelen op de parking van de Sint-Jan Baptistkerk langs de Kiezelweg in Schulen. Duidelijker kan ik niet zijn. Sinds 1 juni is dat hier een blauwe zone.  Een parkeerschijf is vereist wat betekent dat we binnen twee uur moeten rond zijn met onze wandeling. Dat zou geen probleem mogen opleveren. Het is alles tesamen nog net geen vijf kilometer. Er zijn aparte parkings voor de rolstoelrijders en er is zelfs een laadpaal voor een elektrische wagen. 

 


Van de ‘blauwe’ parking duiken we na een kort ommetje door de rustigere straten van Schulen de pure natuur in waar het nog rustiger wordt en groen de hoofdkleur is. 

Bomen, weiden, hagen, sloten, en voor de rest enkele paarden, koeien, … schapen misschien … en vogels uiteraard. Vermits dit grotendeels overstromingsgebied is, mag hier niet gebouwd worden voor bewoning en is er dus weinig tot geen verkeer … tot we voor heel even op de drukke Diestersteenweg komen in Herk.

 


Vierhonderd meter volgen we een gescheiden fietspad langsheen de N2 zonder te moeten oversteken, om dan weer te verdwijnen in het stroomgebied van al de watertjes die ik hierboven vernoemd heb. Het Schulensmeer is niet erg ver, maar omdat we onverharde paden zo veel mogelijk vermijden en de afstand te groot zou worden van hieruit, is dat voor een andere keer.







Als we de oude Sint-Janstoren zien, zit de wandeling erop. De auto staat 150 meter naar rechts en nadat we onze parkeerschijf doorgedraaid hebben in de wagen, gaan we aan de overkant naar Brasserie ’t Krievelkuut.




Wie dorst heeft of gewoon zin om na te praten, komt - of ‘rolt’ - mee naar het terras. In juni zou dat wel eens iedereen kunnen zijn. Er zijn geen drempels of andere obstakels en we moeten zelfs niet door de brasserie om er te geraken.  Er wordt gebabbeld, iets gedronken en plannen gemaakt voor de volgende wandeling op 12 juli in het Molenvijverpark van Genk

Vergeet je parkeerschijf en je getrouwheidskaart niet... .. en een petje tegen de zon. Wij hebben onze stempel mee.

 

Tot woensdag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...