14 mei 2023

In mei naar de Abeekvallei!

In 2016 kreeg Limburg er een Natuurpark bij: De Abeekvallei. Natuurpunt had er vooraf een aantal jaren werk aan gehad en met financiële hulp van Europa werden 210 hectare natuurgebied toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het heeft wat geld gekost, omdat er een aantal niet-inheemse boomsoorten moesten vervangen worden door eerder zeldzaam geworden oorspronkelijke exemplaren en bovendien was dit een erg drassig gebied. De aanleg van een aanzienlijk aantal vlonders was nodig om er volk in toe te laten. 


       

Het gebied ligt verspreid over Oudsbergen, Peer en Bocholt: Noord-Limburg dus en bijgevolg mag je je verwachten aan een Kempisch landschap, met andere woorden: graslanden, bossen, venen, akkers, zandstroken, heide. In de open stukken land grazen schapen en Galloway runderen. Die zorgen immers beter voor de natuur dan mensen. De natste delen zijn niet goed bereikbaar op wielen, dus blijven we zo veel mogelijk op paadjes die verhard zijn of goed toegankelijk voor rolstoelen. 

Omdat we toch even in de buurt van de Hoogmolen willen komen, gaan we een stukje over eenzelfde weg heen en terug. We zullen in totaal aan zes kilometer komen, hoofdzakelijk via het ‘oranje’ pad. Onderweg gaan we Pieter Brueghel tegenkomen of toch een van zijn ‘ezels’! Overigens, het terrein is hier zo plat als het wateroppervlak. De afstand kan dus geen probleem zijn; integendeel, het wordt alleen maar genieten. 

 

En om te eindigen nog één detail dat ik nog niet vernoemd heb en toch wel van belang is, namelijk de start van de wandeling. We komen samen op de Parking 3 van Center Parcs Erperheide. Die kan je bereiken via de Erperheidestraat in Peer. Hoe komen ze toch op die straatnamen? 


 


Omdat we op ons eerstecommuniezieltje aan de cafébaas beloofd hebben dat we met z’n allen iets gaan drinken in het cafetaria, is de parking gratis voor SamanaWIL-deelnemers, voor alle duidelijkheid, enkel woensdag 17 mei in de namiddag

Méér dan ooit is het van belang om op tijd te komen. We blijven niet de hele namiddag staan bij die slagboom. Vergeet zeker ook je getrouwheidskaart niet. Wij brengen stempel en stempelkussen mee! En voor wie er vorige keer niet bij was, we hebben er ongebruikte bij.


Inschrijven voor deze of volgende wandelingen kan nog altijd via het online formulier: https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

of via samanawil2022@gmail.com

 

 

Tot woensdag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...