31 mei 2023

Je meent het! In de Abeekvallei nog wel!


Een méér dan behoorlijke opkomst in Peer op 17 mei jongstleden! Daar worden we vrolijk van. Keuze genoeg dus om iemand te interviewen die gebruik maakte van wandelstokken om de wandeling in de Abeekvallei door te komen. Dat zijn in de eerste plaats de deelnemers van wie we willen horen wat ze ervan denken. Onze kandidate van de maand mei heette Mia en ze was zonder meer bereid om ons te woord te staan op het terras in Center Parcs Erperheide.  


Mia, waarom heb je gekozen voor deze wandeling?

Ik was al goed vertrouwd met Samana en enkele projecten die ze organiseren in het land.  De weersvoorspelling was goed, de wandeling zelf leek me wel aantrekkelijk, bij vorige wandelingen heb ik de goeie sfeer in de wandelgroep ervaren. Dat helpt enorm, want alleen zou ik er niet aan beginnen. En bovendien vind ik het uiterst belangrijk van mijn knieën in beweging te houden. Ik wil een tweede prothese zo lang mogelijk uitstellen. 

 


Is dit je eerste wandeling met SamanaWIL of was je er al eerder bij? 

Voor deze wandeling was ik er ook al bij in Paal in maart. Toch ken ik SamanaWIL  ook al van vorig jaar. Toen heb ik een paar wandelingen meegedaan. Ik denk wel dat het bij de meeste mensen pas bekend geraakt is tijdens De Warmste Week. 

 

Waar, wanneer en hoe heb je voor het eerst iets gehoord van SamanaWIL?

Een flyertje heb ik nooit gezien. Dat is blijkbaar verdeeld in Limburg, maar ik kom van net buiten de provincie. Mond-aan-mond-reclame en  Facebook hebben het gedaan, maar vraag me niet meer hoe en wanneer. 



 

Hoe kan SamanaWIL mogelijke kandidaten overtuigen om deel te nemen? 

Heb je nog méér volk nodig? Dit is toch al een behoorlijk groot aantal om in groep te blijven wandelen. 

Ik zou anders zeggen: de gebruikelijke wegen zoals er zijn: internet, de Goed Nieuws krant van Het Belang van Limburg; er bestaat ook een blaadje dat ‘Ontmoeting’ heet. 

 

Je hebt eigenlijk al geantwoord, maar ik vraag het je toch nog eens: Ken je de SamanaWIL Facebookgroep, de blog, en de flyer? 

Ik zeg het dan ook nog eens: ja, ja en nee.

 


En de wandelingen zelf: 

Wil je ze langer, korter of zijn ze juist goed?

Perfect zo! Durf er niks aan te veranderen!

 

Wil je ze méér dan éénmaal per maand, of minder of juist goed?

Zelfde antwoord`

 



Heb je liefst, bewoond gebied, bossen, waterlopen, heuvels, akkers, parken, boomgaarden, …?

Water, liefst lichtjes stromend water, brengt altijd rust. Het mag voor mij een beetje van alles zijn, maar bergop en bergaf is niet mijn ding. Als de afstand boven de vijf kilometer gaat, is een pauze ergens onderweg voor sommigen wel gewenst en dan liefst met genoeg zitbanken



Volgende maand zijn we in het stroomgebied van de Herk, de Gete en de Demer. Het wordt Schulen op 14 juni om 14u00. We vertrekken vanaf de parking aan de kerk, waar precies vanaf deze maand een parkeerschijf nodig is. De wandeling duurt dus maximum twee uur.

23 mei 2023

Final Call Zomer 2023

SamanaWIL is een lokaal Limburgs zijprojectje van Samana vzw met dezelfde doelstellingen en hetzelfde doelpubliek. We hebben de reisbrochure van Samana vzw opengeslagen en zijn dolenthousiast geworden van het aanbod. Iedere regio en Nationaal organiseren om de beurt een aantal vakanties. Per maand stellen we enkele nakende bestemmingen in de kijker met in de eerste plaats de groepsreizen georganiseerd door Samana afdeling Limburg.  Maar er is véél meer. Als je het volledige aanbod wil kennen, klik dan op deze link: https://mijn.samana.be/#/travels En als je alsnog wil meegaan, dan is dit de ‘final call’. 

 

De zomer komt dichterbij en dus is het tijd om eens te kijken wat de maand juli te bieden heeft voor Samana regio Limburg.  



De Belgische kust is uiteraard ‘incontournable’, in de zomermaanden nog méér dan anders.

Ter Duinen is er altijd bij, maar als je misschien wat anders wil, dan is er Hotel Middelpunt. Nu mag je eens raden in welke kustgemeente dat ligt. Wat dacht je van Middelkerke? Helemaal juist! Ik heb me laten vertellen dat dit is waar je moet zijn als je comfort en gezondheid wil combineren: een ronduit schitterend hotel en een strand waar altijd iets te beleven valt en dan vooral activiteiten waar je zelf aan deelneemt. 


In Ter Duinen kan je terecht van 30 juni tot 7 juli, in Middelpunt van 7 tot 14 juli of ook nog eens van 4 tot 11 augustus.

 



Maar dat is niet alles! In De Panne hebben ze ook zo een hotel met een originele naam: Hotel aan Zee! Wat had je anders verwacht? De rustgevende sfeer van de zee volgt je zelfs tot in het hotel waar je vijftig variaties tussen wit en lichtblauw kunt ervaren.  Misschien is er wel wat rust nodig want tijdens je bezoek aan Plopsaland net om de hoek wordt het ongetwijfeld niet zo rustig. 

 



Voor een aantal zomerbestemmingen zal je een jaartje moeten overslaan, maar ik wil ze je nu toch al aanbevelen. 

Bij voorbeeld het Zeeuwse Walcheren. Omdat je in Nederland niet altijd zeker weet waar de zee begint en het land eindigt, heet dit hier Strandhotel Bos en Duin.

Niet te ver van huis en van alles wat. Hou het in je achterhoofd.



Is Zeeland iets te dichtbij voor jou? Ga dan in 2024 naar Seeland! Dat is een eiland van Denemarken. En op dat eiland vind je het vakantiedomein Musholm in Korsor. Denk eens goed na wat je zoal weet van Denemarken. Kopenhagen? Zeemeermin? Carlsberg bier? Hans Christian Andersen? Alle stereotypen staan gebundeld in één reis. Om in de Deense sfeer te komen spelen we dit jaar nog even met de Lego-blokjes, volgend jaar gaan we naar ginder.



 

Maar we zijn er nog niet! Bij Samana zijn er sommigen die mij al een beetje kennen en ze weten daar ondertussen ook wat mijn favoriete land is: Oostenrijk en dan méér bepaald Tirol! Hotel Bräuwirt in Kirchberg staat al enkele jaren op het programma en dat moet zo blijven. Hopelijk kan je nog enigszins elegant in je Lederhosen of je Dirndl. Dan ben je vanaf dag één in de juiste sfeer. Als het van mij zou afhangen, zou Tirol gerust nog een bestemming bij mogen hebben vanaf 2024.  Ook dat is al doorgedrongen bij Samana, denk ik toch.  

 

       

Op 12 juli is SamanaWIL op wandel in Genk. Geen Alpen in dit geval, zelfs geen mijnterrils. We gaan gewoon ontspannen wandelen in de omgeving van het Molenvijverpark. Je kan niet alles hebben, maar dit is toch méér dan de moeite waard. 

 

Als je meer info wil of wil weten of er nog plaats is, zal je best bellen of mailen. 

Op reis: limburg@samana.be

Op wandel: Samanawil2022@telenet.be

 



En dan vraag ik nu nog even je aandacht voor een heel speciale reis in oktober: de Camino de Santiago de Compostella. Als SamanaWIL iets is waar je net zoals wij enthousiast van wordt, dan moet je zeker de Camino eens overwegen. In de Samana-brochure staat een verkeerde tekst. En op de website moet je al even zoeken om het te vinden. Daarom deze extra paragraaf:

  https://mijn.samana.be/#/travels/details/2456 . 


Ik ga het nog enkele keren herhalen in de toekomst, zo lang er nog een paar vakantiegangers … excuseer, voor pelgrims, bij kunnen. De selectie is streng, maar waag je kans. En anders is het voor 2024.

 

De volgende ‘Final call’ verschijnt op deze blog op 25 juni.

21 mei 2023

Hoe was 't in de Abeekvallei?

Bewoners van het Hoge Noorden in Limburg zullen zich afvragen waar dit over gaat. Zij kennen natuurlijk allemaal de Abeekvallei en méér nog Erperheide als hun broekzak. Maar voor wie van beneden de mijnstreek of uit het Maasland komt, zijn er dingen te ontdekken. En dat is natuurlijk één van de doelstellingen van SamanaWIL: op een rustige manier de mooiste of verrassendste plekjes van de provincie Limburg verkennen.


Gecombineerd met die andere SamanaWIL-missie van mensen uit alle hoeken van Limburg samen te brengen en ervaringen te laten delen, kunnen we akkoord zijn dat de wandeling in de Abeekvallei een volledig succes was. 

Het is me nog steeds niet duidelijk hoe ze het daar doen om altijd op het juiste moment een stralende zon te hebben. Goed weer is meestal iets wat geassocieerd wordt met het Zuiden. Wie zich de wandelomstandigheden in Hoepertingen herinnert, weet dat we misschien onze mening moeten herzien. Maar de ‘survivors’ van die aprilwandeling waren wél terug present. Limburgers zijn de dappersten onder de Galliërs. De Abeekvallei was hun beloning. 


Nog een constatatie: ons online inschrijvingsformulier is voorbij de drempelvrees bij de meesten. We beginnen iets nauwkeuriger te weten wie er zal zijn.  

Onze getrouwheidskaart anderzijds, is misschien wel intrigerend, maar blijkbaar nog steeds een mysterie. Niemand verstaat waar die voor nodig is, maar de meesten staan wel klaar om hun stempeltje te halen.  Ik zal het nog eens herhalen: die is bedoeld als klantenbinding. Mensen verzamelen namelijk graag stempels, zegeltjes, Pokemons, of wat dan ook… Je wil de volgende niet missen, want je weet maar nooit waar het goed voor is. 


 

Maar nu terug naar de Abeekvallei

Dat er veel bomen groeien in de streek wisten we al wel. Een indicatie dat we er bijna waren, was het bord ‘Bosland’ onderweg. Ook hadden we een licht vermoeden dat we misschien wel een beek zouden zien, méér bepaald de Abeek. Door even van de verharde weg af te wijken en helemaal het bos in te duiken, kregen we ook die te zien en nog wel aan de Hoogmolen die oorspronkelijk als startplaats had moeten fungeren. Achteraf zou blijken dat de nieuwe startplaats Center Parcs minstens even geschikt was. 


                        De Abeek                                                    De Hoogmolen

Het viel ook op dat we dit keer méér mensen met hulpmiddelen om te wandelen aan de start zagen: Rolstoelen, scooters, wandelstokken, … voor hen doen we het; een positieve evolutie! 




De Abeekvallei had niet alleen natuur te bieden, maar ook cultuur.  Brueghel stond tentoongesteld langs het parkoers en in Erpekom – een naam als uit een Kiekeboe album waar ik tot vorige woensdag nooit van gehoord had – in Erpekom dus, stond een constructie ter herinnering aan een kerkje dat nu in Bokrijk te zien is. Alleen de oorspronkelijke klok is in het monument geïntegreerd. 




Heel geapprecieerd was de mogelijkheid om precies op die plek even te rusten op een bankje. Dat we daar niet eerder aan gedacht hebben! De terugweg tot Erperheide ging tegen een zwakke noordenwind in, die ondanks de zon nogal frisjes aanvoelde, zeker voor wie stil zat in de rolstoel. Het was dan ook een aangename verrassing om in Center Parcs in een tropisch aandoende omgeving te belanden. 




Ook het napraten op het terras werd ervaren als erg gezellig. Besluit: De wandeling in de Abeekvallei was een voltreffer en goeie reclame voor SamanaWIL.

We zien je graag snel weer. 

Tot binnenkort! In Schulen, op 14 juni!

 

14 mei 2023

In mei naar de Abeekvallei!

In 2016 kreeg Limburg er een Natuurpark bij: De Abeekvallei. Natuurpunt had er vooraf een aantal jaren werk aan gehad en met financiële hulp van Europa werden 210 hectare natuurgebied toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het heeft wat geld gekost, omdat er een aantal niet-inheemse boomsoorten moesten vervangen worden door eerder zeldzaam geworden oorspronkelijke exemplaren en bovendien was dit een erg drassig gebied. De aanleg van een aanzienlijk aantal vlonders was nodig om er volk in toe te laten. 


       

Het gebied ligt verspreid over Oudsbergen, Peer en Bocholt: Noord-Limburg dus en bijgevolg mag je je verwachten aan een Kempisch landschap, met andere woorden: graslanden, bossen, venen, akkers, zandstroken, heide. In de open stukken land grazen schapen en Galloway runderen. Die zorgen immers beter voor de natuur dan mensen. De natste delen zijn niet goed bereikbaar op wielen, dus blijven we zo veel mogelijk op paadjes die verhard zijn of goed toegankelijk voor rolstoelen. 

Omdat we toch even in de buurt van de Hoogmolen willen komen, gaan we een stukje over eenzelfde weg heen en terug. We zullen in totaal aan zes kilometer komen, hoofdzakelijk via het ‘oranje’ pad. Onderweg gaan we Pieter Brueghel tegenkomen of toch een van zijn ‘ezels’! Overigens, het terrein is hier zo plat als het wateroppervlak. De afstand kan dus geen probleem zijn; integendeel, het wordt alleen maar genieten. 

 

En om te eindigen nog één detail dat ik nog niet vernoemd heb en toch wel van belang is, namelijk de start van de wandeling. We komen samen op de Parking 3 van Center Parcs Erperheide. Die kan je bereiken via de Erperheidestraat in Peer. Hoe komen ze toch op die straatnamen? 


 


Omdat we op ons eerstecommuniezieltje aan de cafébaas beloofd hebben dat we met z’n allen iets gaan drinken in het cafetaria, is de parking gratis voor SamanaWIL-deelnemers, voor alle duidelijkheid, enkel woensdag 17 mei in de namiddag

Méér dan ooit is het van belang om op tijd te komen. We blijven niet de hele namiddag staan bij die slagboom. Vergeet zeker ook je getrouwheidskaart niet. Wij brengen stempel en stempelkussen mee! En voor wie er vorige keer niet bij was, we hebben er ongebruikte bij.


Inschrijven voor deze of volgende wandelingen kan nog altijd via het online formulier: https://forms.gle/kALxTHoXjNNZpXMB6

of via samanawil2022@gmail.com

 

 

Tot woensdag!

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...