09 april 2023

Bloesemtocht in Hoepertingen

Waar denk je aan als je het woord ‘bloesemtocht’ hoort? In Limburg is dat bijna synomiem aan Haspengouw, meer bepaald Sint-Truiden of Borgloon, zeker in de maand april. Honderden kilometers kan je in die twee gemeenten afleggen tussen de bloeiende boomgaarden en precies middenin ligt … Hoepertingen, een deelgemeente van Borgloon. Maar was dat ook al niet wat je vorig jaar vertelde van Rijkel? Dat klopt inderdaad! De wandeling van dit jaar schuurt eventjes langs de noordrand van de gemeente Rijkel. Je zal een paar keer het bord ‘Rijkel’ zien opduiken tussen de fruitbomen. 

Met de bloesemtochten is er altijd een beetje geluk gemoeid. Naar gelang het weer kunnen die bloesems vroeg of eerder laat komen; soms kunnen ze weken duren en soms na de eerste stormwind alweer weg zijn. Afwachten wat het geeft!

 

Nu moet je even opletten! De organisatie heeft wat voeten in de aarde gehad. Vorige week vernam ik dat het kleine cafeetje dat voorzien was na de wandeling, niet open zal zijn en dus moest er ingegrepen worden. Wat eerst pech leek, heeft echter ook een goeie kant. Ik ben op zoek gegaan naar een oplossing en ben gaan praten met de nieuwe kasteelheer van het Kasteel van Hoepertingen. Het wordt momenteel gerenoveerd.



 

Het gebouw heette voordien Mariagaarde en is nog steeds zo aangegeven met de oudere richtingwijzers in het dorp. Zelfs de naam van de straat heb ik onthouden: de Kasteelstraat



De vriendelijke man is ook al eigenaar van het fantastische Chateau de La Motte in Helshoven. Dat belooft. Hij heeft nog geen tapvergunning voor Hoepertingen, maar we mogen wel – GRATIS parkeren binnen de kasteelmuren en de overdekking van het  parkhuis gebruiken met onze eigen drank, als we maar geen afval achterlaten. Met de speciale toestemming van de eigenaar mogen we letterlijk binnenrijden langs de grote poort. Dat is nu dus de aangepaste vertrekplaats van onze wandeling. 



Na een korte aanloop van 350 m te midden van de huizen van de Kasteelstraat verdwijnen we tussen de bloesems voor 5 km op verkavelingswegen en fietspaden die enkel gebruikt mogen worden door plaatselijk verkeer, met andere woorden door tractoren en aanverwante landbouwvoertuigen. Je mag je bij mooi weer wel enkele keren verwachten aan een pelotonnetje fietsers die hier zijn met dezelfde bedoelingen als wij: genieten van de ontluikende natuur en rustige wegen opzoeken (waardoor het iets minder rustig wordt).


                fietspad                                                                    zicht op Zepperen
 

Voor ons wacht nog een holle weg of ten minste het fietspad ernaast en een gezapige klim op de Honsberg, integrale onderdelen van het Vlaamse fietsnetwerk. Als je blijft babbelen met je medewandelaars ga je niet eens merken dat het een beetje bergop was; alleen het uitzicht over Sint-Truiden met op het voorplan de kerk van Zepperen en aan de horizon de basiliek van Kortenbos laat je vermoeden dat we enkele hoogtemeters erop zitten hebben. Het moet dan wel helder weer zijn natuurlijk.



 

Voor je het goed doorhebt, zijn we terug in de Kasteelstraat in het dorp zelf. En dan is er zelfs iets te drinken voor wie wil. We organiseren als het ware onze eigen bloesembar in een uitzonderlijke omgeving. Een VRIJWILLIGE bijdrage van 1 € per drankje is welkom. De keuze aan drank is zeer beperkt en bestaat uit pils, cola light, cola, limo, mineraalwater, chocodrank, appelsiensap, rosé en rode wijn. Een minpuntje misschien voor sommigen: Er is geen koffie en het gelimiteerd aantal glazen is voorbehouden voor wijn en appelsiensap. 

Als je al sinds je eerste levensjaar niet meer aan de fles drinkt, breng een eigen glas mee. Het is ook zeer goed mogelijk dat de voorraad van een bepaald drankje voortijdig opgeraakt. Dat hangt af van de opkomst en die ziet er angstaanjagend veelbelovend uit. 


Daarom ga ik voor één keer niet vragen om je alsnog voor deze wandeling in te schrijven als dat nog niet gebeurd is. Voor al de volgende keren krijg je nog uitvoerig de kans. 



Iedereen krijgt ter plaatse de SamanaWIL-‘getrouwheidskaart’ aangeboden, afgestempeld op 12 april en zo GRATIS als de wandeling zelf. 

We zullen heel braaf in het parkhuis vragen of we het toilet mogen gebruiken. Dat kan letterlijk én figuurlijk spannend worden. Misschien kunnen eventuele kandidaten de gunsten van de tuinier afkopen met een bijdrage van 1 € in het schoteltje. 

 


Vertel het verder, verspreid de boodschap, deel dit bericht en geef ons een duimpje omhoog op Facebook, lees vooral regelmatig de blog, doe aan carpooling, zoek al eens op hoe je in Hoepertingen geraakt volgende woensdag: De parking is binnen de tuinmuren van het Kasteel Mariagaarde, in de Kasteelstraat.

 

Van harte welkom en tot woensdag!

1 opmerking:

  1. Mogen wij dan nog mee Michel ,ik bedoel Lutgarde Appeltans en 2 dochters

    BeantwoordenVerwijderen

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...