20 november 2022

Het Hageven in Pelt

In Kotem keken we al een half uur lang naar Nederland aan de overkant van de Maas en voor onze volgende SamanaWIL-wandeling op 14 december vind je ons opnieuw op de Nederlandse grens in een uniek natuurreservaat van de hoogste kategorie, het Hageven in Pelt. Aan de Nederlandse kant heet dit gebied in onvervalst noorderbuurs “De Plateaux”. Heide en bos, landduinen, beken, vennen en vijvers staan er onder de hoge bescherming van Vlaanderen, Nederland én Europa. De Europese Commissie heeft dit natuurontwikkelingsproject in het Dommeldal vereerd met een ‘Best Life Nature project Award’.


Erg fotogeniek zijn de Galloway runderen die helpen om de natuur in zijn oorspronkelijke staat te bewaren. Misschien krijg je ze te zien, misschien niet want ze verplaatsen zich nogal eens. Iets wat niet wegloopt en zeker de moeite waard is, is de hangbrug. Die is spijtig genoeg alleen binnen bereik van de vlotte wandelaars; de occasionele rolstoel of scooter zullen we moeten omleiden. 

Wat je zeker te zien krijgt, is veel water en daar kan je via vlonders overheen wandelen of rijden. Een vlonder is een houten loopbrug of een andere constructie zoals je op de foto kan zien.  

    

 

Voor de liefhebbers is er ook nog de “Verkeerde Lieve Heer”, een beschermd monument langs de Bergeiksendijk. Wablief, Onze Lieve Heer verkeerd? Ja, zo kennen ze Hem in Pelt. Nu ben je natuurlijk benieuwd wat er “verkeerd” is aan Christus. Wel, hij ligt met zijn hoofd op zijn linkerschouder en niet zoals gewoonlijk op zijn rechterschouder. Ik vermoed dat de kunstenaar linkshandig was en dat sommigen onder jullie heimelijk op een andere uitleg zaten te wachten. 


       



 Van zo een overdosis natuur zal je al snel te maken krijgen met een ander natuurverschijnsel en dat heet dorst. Ook daar kunnen we iets aan verhelpen in het bezoekerscentrum De Wulp, waar je bovendien veel meer interessante weetjes kunt opdoen over het Hageven. 

 

Tenslotte wil ik nog even opmerken dat de SamanaWIL-wandeling van 14 december in het Hageven de eerste is van een reeks in het teken van DWW, De Warmste Week. We gaan er nog uitvoerig over berichten in onze Facebookgroep



We willen geld inzamelen voor het goede doel. Daarom zullen we in de maand december de geldbeurs openhouden voor jouw financiële bijdrage naar eigen goeddunken. Vanaf 5 € krijg je een pakketje met versnaperingen, tenminste als je op voorhand aangemeld bent op de onderstaande manier. 

En dat gaat zo bijna iedere dag gebeuren op een andere locatie in Limburg tot de grote finale op 20 december in Hasselt



De actie van Samana Limburg op de website van De Warmste Week


Het volledige wandelprogramma en de kans om je aan te melden op één of meerdere wandelingen vind je achter deze Facebook-link


https://www.facebook.com/events/1557262324727082/ of je gaat rechtstreeks naar Samana Limburg per e-mail : limburg@samana.be of 011 28 02 50.


Noteer het in je agenda en overtuig zoveel mogelijk mensen om hetzelfde te doen.

Iedereen van harte welkom. 

 

13 november 2022

Hoe is 't geweest in Kotem?

Café Ponderosa in de Grotestraat in Kotem was toch wel dicht zeker vorige woensdag en bijgevolg was er bij wijze van uitzondering voldoende plaats vrij op de parking. Ieder nadeel heeft zijn voordeel, nietwaar! Om kwart voor twee kwamen de eerste wandelaars aangereden en een kwartier later waren we met z’n dertienen, een aantal waarmee we best tevreden zijn in de maand november. 


Er stond een stevige wind bij de start en het streefgetal was bereikt; dus besloten we om niet langer te wachten op eventuele laatkomers. Stipt om twee uur gingen we op pad. Links van ons dreven donkere wolken langs ons heen, rechts was het al niet beter en wij ertussenin hadden wel degelijk een vrolijk herfstzonnetje boven onze hoofden. Dat feestje duurde echter niet lang. Aan de afslag bij het kapelletje kregen we een onvervalste novemberbui over ons heen. Schuilen ging niet meer. Er moest dus op een andere manier heil gezocht worden.  Ik had vooraf genoeg voorzienigheid aan de dag gelegd om de nog halfvolle fles jenever van vorige maand in Hasselt in de rugzak te stoppen. De regen aan het kapelletje was het geschikte moment om de toverdrank boven te halen.  En toen de druppel goed en wel in de man was, hield het op met regenen. Of was het misschien dat we de regen niet meer voelden?




In ieder geval schoven de wolken voorbij en even later kwam de zon er weer door. Toen we onze wandeling afgerond hadden, stonden we natuurlijk opnieuw voor een gesloten café wat leidde tot een gezamenlijk overleg wat er moest gebeuren, want een SamanaWIL-wandeling zonder afsluitende drink is niet echt af. 



Iedere andere drankgelegenheid was te ver af en dus kwam de noodoplossing weer uit mijn rugzak.  Met mijn jeneverglaasjes van 2 centiliter en een fles van 1 liter kan ik zonder te morsen mathematisch 50 mensen bedienen. Resultaat? Vandaag is mijn fles nog niet leeg. Misschien doe ik er nog iets mee in december. Hou het in het oog. 


       

       

Volgende afspraak is in het Hageven in Pelt op woensdag 14 december. Dat is meteen de eerste wandeling van een reeks in het teken van De Warmste Week.  In december willen we geld inzamelen voor het goede doel en dat is dit jaar kansarmoede. 



Omdat we niet genoeg kunnen herhalen wat we van plan zijn, doe ik het hier alvast nog een keer. Na
Pelt zijn we op donderdag 15 december in Alden Biesen Bilzen, op vrijdag 16 december aan de Zwevende Kapel van Helshoven, op zaterdag 17 december in het Molenvijverpark in Genk, op maandag 19 december aan Be-Mine in Beringen en ten slotte op dinsdag 20 december in Hasselt met als hoogtepunt De-Warmste-Week-acties van de VRT in het Stadspark. Deelname is minimum 5 € per persoon per wandeling. Je krijgt er een pakketje met versnaperingen voor én je krijgt het er warm van. 




We willen in december méér volk dan bij de standaard SamanaWIL-wandelingen en dat iedere dag opnieuw.  Zorg dus dat je iemand meebrengt, dat je het verder vertelt, dat heel Limburg het weet. Iedereen is welkom.

 

Om je aan te melden heeft Samana Limburg een evenement gepubliceerd op Facebookhttps://www.facebook.com/events/1557262324727082/ of je doet het rechtstreeks bij Samana Limburg per e-mail : limburg@samana.be of 011 28 02 50

06 november 2022

De Warmste Week

Het zou ondertussen wel duidelijk moeten zijn dat we volgende woensdag 9 november met SamanaWIL gaan wandelen langs de Maas in Kotem, een gehucht van Maasmechelen.

We kijken ernaar uit. Toch mogen we niet vergeten dat het al november is. Ik geloof niet dat er nog iemand in T-shirt gaat wandelen zoals dat nog het geval was in Hasselt in oktober.

Het wordt 15 °C, mogelijk bij momenten een spatje regen en 4 Beaufort, wat behoorlijk veel wind is in dat open terrein. Dat zal ons natuurlijk niet tegenhouden. Misschien moeten we méér rekening houden met mogelijk een kort strookje modder; dus niet de zondagse schoenen aan alstublieft. Een warme jas en een regenscherm horen eveneens bij de sfeer van november.

 


En zo kom ik via een omweg tot de eigenlijke bedoeling van deze blogpost: De Warmste Week in december. 

SamanaWIL heeft na Kotem volgende woensdag nog één wandeling gepland in het Hageven in Pelt. Dat is dan om precies te zijn op woensdag 14 december. 


Hageven Pelt
 

Nu heeft Samana Limburg in al haar enthousiasme het idee opgevat om deel te nemen aan De Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van de VRT, die dit jaar georganiseerd wordt net voor Kerstmis met als thema Kansarmoede. Hasselt is uitgekozen als standplaats, van waar Studio Brussel en MNM zullen uitzenden en waar de acties van het hele land becommentarieerd worden. 


Door het thema Kansarmoede en de locatie Hasselt is het niet vreemd dat Samana Limburg zich aangesproken voelt. Iets méér verrassend was toch dat SamanaWIL uitgekozen werd om geld in te zamelen voor het goede doel. En dus werd beslist dat onze wandelingen hier uitstekend geschikt voor waren. Maar omdat we op dinsdag 20 december niet met lege handen op het podium willen staan in Hasselt, beginnen we er iets vroeger aan dan de eigenlijke Warmste Week


              Alden Biesen                                                Zwevende Kapel Helshoven

Het Hageven in Pelt op woensdag 14 december wordt zodoende de eerste wandeling voor onze eigen Warmste Week. En daarna volgen nog bijna dagelijks andere wandelingen in de rest van de provincie. We gaan als het ware de toppers van het voorbije seizoen nog eens overdoen in één week. Zo zijn we op donderdag 15 december in Alden Biezen, op vrijdag 16 december aan de zwevende kapel van Helshoven, zaterdag 17 december krijg je een avant-première uit het programma van het komende jaar, het Molenvijverpark in Genk, maandag 19 december zijn we in Be-Mine Beringen en de apotheose is uiteraard op dinsdag 20 december in Hasselt waarbij we iets langer in het stadspark zullen vertoeven, omdat dat op dat ogenblik ‘the place to be’ is voor De Warmste Week


        Molenvijverpark Genk                                        Be-Mine Beringen

Wat wij dus willen is veel volk en veel geld. Wie meewandelt krijgt voor 5 € een natje en een droogje maar we hebben er geen probleem mee als je twee of méér pakketjes koopt. Het is uitzonderlijk zelfs mogelijk om gewoon een zakje met lekkers te kopen zonder mee te wandelen, maar dat is een beetje tegen onze natuur. En het is uiteraard niet verboden om aan meerdere wandelingen of zelfs allemaal deel te nemen, maar voor alle duidelijkheid: de prijs is wel per wandeling. 


Kapermolenpark Hasselt 

Ik denk dat jullie het wel begrepen hebben. Zelfs als je dit jaar maar één wandeling doet, laat het dan één van deze tijdens de Warmste Week zijn. En nog iets: als SamanaWIL het heeft over wandelen, dan bedoelen we evenzeer rolstoelrijden. 

 

Méér dan ooit is het belangrijk van zo veel mogelijk ruchtbaarheid hieraan te geven en vooraf in te schrijven. Dat doe je dit keer best rechtstreeks bij Samana Limburg. Je leest er méér over op deze Facebookpagina:

 https://www.facebook.com/SamanaLimburg

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...