20 november 2022

Het Hageven in Pelt

In Kotem keken we al een half uur lang naar Nederland aan de overkant van de Maas en voor onze volgende SamanaWIL-wandeling op 14 december vind je ons opnieuw op de Nederlandse grens in een uniek natuurreservaat van de hoogste kategorie, het Hageven in Pelt. Aan de Nederlandse kant heet dit gebied in onvervalst noorderbuurs “De Plateaux”. Heide en bos, landduinen, beken, vennen en vijvers staan er onder de hoge bescherming van Vlaanderen, Nederland én Europa. De Europese Commissie heeft dit natuurontwikkelingsproject in het Dommeldal vereerd met een ‘Best Life Nature project Award’.


Erg fotogeniek zijn de Galloway runderen die helpen om de natuur in zijn oorspronkelijke staat te bewaren. Misschien krijg je ze te zien, misschien niet want ze verplaatsen zich nogal eens. Iets wat niet wegloopt en zeker de moeite waard is, is de hangbrug. Die is spijtig genoeg alleen binnen bereik van de vlotte wandelaars; de occasionele rolstoel of scooter zullen we moeten omleiden. 

Wat je zeker te zien krijgt, is veel water en daar kan je via vlonders overheen wandelen of rijden. Een vlonder is een houten loopbrug of een andere constructie zoals je op de foto kan zien.  

    

 

Voor de liefhebbers is er ook nog de “Verkeerde Lieve Heer”, een beschermd monument langs de Bergeiksendijk. Wablief, Onze Lieve Heer verkeerd? Ja, zo kennen ze Hem in Pelt. Nu ben je natuurlijk benieuwd wat er “verkeerd” is aan Christus. Wel, hij ligt met zijn hoofd op zijn linkerschouder en niet zoals gewoonlijk op zijn rechterschouder. Ik vermoed dat de kunstenaar linkshandig was en dat sommigen onder jullie heimelijk op een andere uitleg zaten te wachten. 


       



 Van zo een overdosis natuur zal je al snel te maken krijgen met een ander natuurverschijnsel en dat heet dorst. Ook daar kunnen we iets aan verhelpen in het bezoekerscentrum De Wulp, waar je bovendien veel meer interessante weetjes kunt opdoen over het Hageven. 

 

Tenslotte wil ik nog even opmerken dat de SamanaWIL-wandeling van 14 december in het Hageven de eerste is van een reeks in het teken van DWW, De Warmste Week. We gaan er nog uitvoerig over berichten in onze Facebookgroep



We willen geld inzamelen voor het goede doel. Daarom zullen we in de maand december de geldbeurs openhouden voor jouw financiële bijdrage naar eigen goeddunken. Vanaf 5 € krijg je een pakketje met versnaperingen, tenminste als je op voorhand aangemeld bent op de onderstaande manier. 

En dat gaat zo bijna iedere dag gebeuren op een andere locatie in Limburg tot de grote finale op 20 december in Hasselt



De actie van Samana Limburg op de website van De Warmste Week


Het volledige wandelprogramma en de kans om je aan te melden op één of meerdere wandelingen vind je achter deze Facebook-link


https://www.facebook.com/events/1557262324727082/ of je gaat rechtstreeks naar Samana Limburg per e-mail : limburg@samana.be of 011 28 02 50.


Noteer het in je agenda en overtuig zoveel mogelijk mensen om hetzelfde te doen.

Iedereen van harte welkom. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...