30 oktober 2022

De bocht van de Maas in Kotem

Wablief? Kotem? Nog nooit van gehoord als je niet van de streek bent! Best mogelijk want het is een piepklein gehucht van Maasmechelen. 


Nochtans is het daar waar we op woensdag 9 november onze volgende wandeling van SamanaWIL organiseren. Het is dan toch best dat je enige achtergrondinformatie meekrijgt om precies te weten wat we daar gaat zoeken. 


Opmerkelijk, als je de landkaart bekijkt, is de grote bocht die de Maas maakt op die plaats. Nederland en België liggen daar in mekaar verstrengeld zoals twee puzzelblokjes. De ‘uitstulping’ zelf is tegenwoordig onbewoond, omdat er nog altijd een klein risico tot overstroming bestaat. De oevers zijn in de jaren ’90 wel verhoogd zodat we nu heel duidelijk een zomer- en een winterbedding kunnen onderscheiden. Heden ten dage is dat een uitstekend leefgebied geworden voor vogels. En omdat er toch niet gebouwd mag worden voor bewoning, heeft men er de autoweg E314 dwars overheen laten lopen over een hoge brug, onder andere om de fauna en flora niet te zeer te verstoren. 







Het gebied binnen de meander is echter niet altijd onbewoond geweest. Er is op Wikipedia sprake van een verdwenen gehucht De Hal, dat in 1459 van de oostelijke naar de westelijke Maasoever verhuisde doordat de rivier na een serieuze overstroming een nieuwe bedding gezocht had. Je zou vandaag kunnen zeggen dat De Hal niet langer Nederlands maar Belgisch geworden was, maar dat klopt natuurlijk niet helemaal. België bestond toen nog niet eens.




In 2010 zijn de laatste huizen afgebroken en kreeg de Maas iets meer ruimte. Je kan het verhaal van de laatste veerman en bewoner van De Hal nog eens nalezen in ‘Het Belang van Limburg’ van vrijdag 30 april 2010:  https://www.hbvl.be/cnt/aid924186, uiteraard pas nadat je klaar bent met deze blogpost!

 

En Michel! Wat als de Maas heel toevallig precies op woensdag 9 november weer overstroomt? Wat is Plan B? Wel, het zou natuurlijk eens moeten lukken. Maar geen nood! Het risico loert slechts over een tiental meters ongeveer halfweg het parkoers. In dat geval keren we gewoon terug langs dezelfde weg. Je kan niet geloven hoe anders het eruitziet in die richting. De Maas en Nederland liggen dan helemaal rechts van het pad. 


 

Als we rond zijn, kunnen we eventueel in Café Ponderosa nog even nagenieten van de wandeling. Iets verderop is er de bushalte Weertveld (code 406212). Ik veronderstel dus dat je er ook met De Lijn kan geraken (lijnen nr 25 en 65). Wat wil je nog méér?

Oh, misschien het vertrekuur: dat is 14u00 zoals altijd. 



En ook zoals altijd: vertel het verder, verspreid de boodschap, geef ons een duimpje omhoog op Facebook, bekijk al eens hoe je er kan geraken, noteer het in je agenda en schrijf je vandaag nog in via samanawil2022@gmail.com

 

16 oktober 2022

Hoe (groen) was 't in Hasselt op 12 oktober?

Vorige woensdag hadden we nog eens geluk met het weer. Wie beweert er nu dat het in België veel regent? Dat is dan toch niet in Limburg. Ik denk dat we op al onze wandelingen sinds maart 2022 nog maar één keer regen over ons heen gekregen hebben. 


Ook nu weer genoten we in Hasselt van een zalig zonnetje en een vlotte 17°C. Dat is dan gemeten “onder thermometerhut” zoals dat heet. Dit betekent: goed geventileerd, op schouderhoogte en met een opening naar het noorden zodat er geen rechtstreeks zonlicht op kan schijnen. In de zon komen we zo al gauw boven de 20°C

In Hasselt was er zelfs van het begin tot het einde een deelnemer in T-shirt en na afloop konden we met z’n allen gezellig plaatsnemen op het openluchtterras van het Kapermolenzwembad. Ik herhaal nog eens, het was 12 oktober!!



 

“Met z’n allen”, dat betekende dit keer 16 deelnemers, waarmee we dicht tegen het maximaal wensbare aanzaten. Mijn collega’s wandelbegeleiders waren beiden in het buitenland: Valère met een duikclub in het zuiden van Frankrijk en Adriën met een Samana-groep ergens langs de Camino de Santiago de Compostela. Heren, ik hoop dat jullie even goed weer hadden als wij hier in Hasselt. 

Iedereen was ook ruim op tijd op de afspraakplaats zodat we stipt om 14u00 konden vertrekken. Misschien zijn er nog wel laatkomers opgedaagd. Zij waren dan spijtig genoeg niet mee. Sorry daarvoor als dat het geval was. Misschien een volgende keer.


 

Hasselt ligt wel heel centraal in de provincie en is als hoofdstad heel goed bereikbaar zowel met de wagen als met openbaar vervoer. Eén wandelaarster kwam zelfs helemaal uit Leuven met de trein. Ook vermeldenswaard is dat we drie deelnemers hadden van boven de 80 jaar, twee daarvan zelfs net geen 90!


Het circuit door Hasselt in het Groen bleek net iets langer te zijn dan eerst aangekondigd. We waren op het einde van het parkoers niet ver van de zes kilometer af. Die werden al pratend afgehaspeld waarbij niemand nog maar liet blijken dat de afstand er te veel aan was of dat er een pauze moest ingelast worden. Die pauze was nochtans geprogrammeerd, want we hadden een groene fles bij van het merk Smeets. Er was ook appelsap, maar ik weet niet zeker of iemand die puur gedronken heeft. Bij de meeste van die glaasjes mocht ik ook een scheutje van de groene fles bij doen.  


 

 

De ‘nabespreking’ op één of ander terras is meestal wel een indicatie of de wandeling gesmaakt werd of niet. Dan kan ik nu toch wel besluiten dat het een succes geweest is.

Iedereen was gebleven om iets te drinken en niemand was gehaast om naar huis te vertrekken. De mevrouw aan de toog van de Kapermolen bleek oprecht geïnteresseerd in ons speciaal groepje en wenste ons spontaan een dikke proficiat voor het mooie initiatief. Dat zijn leuke dingen voor de mensen!


 

Misschien zijn we hier wel sneller terug dan je zou denken, want Samana heeft plannen voor “De Warmste Week” in december die dit jaar in Hasselt doorgaat en in het teken staat van kansarmoede. Samana Limburg wil uitdrukkelijk aanwezig zijn om zodoende haar projecten aan een groter publiek kenbaar te maken en tegelijkertijd geld in te zamelen voor het goede doel. Daarbij wordt ook gekeken naar SamanaWIL


            In het Stadspark                                   Het klooster van de Clarissen


               Het Dusartplein                             De oude gevangenis, nu UHasselt
 

We hebben al een paar ideetjes. Hou de posts van SamanaWIL op Facebook in de gaten de volgende weken. Noteer in je agenda alvast onze volgende wandeling op 9 november : de bocht van de Maas in Kotem.



 

09 oktober 2022

Hasselt in 't groen ... flesje

In Hasselt, de 'hoofdstad van de smaak', vieren ze in het weekend van 15 en 16 oktober de Jeneverfeesten. Het ‘witteke’ of het ‘drupke’ is al een eeuwigheid de trots van de stad. Ze hebben er dan ook een Jenevermuseum, een VZW die “Jeneverfeesten vzw” heet, een standbeeld dat het Borrelmènneke heet, en een Confrérie die over het standbeeld waakt. En dan mag ik het voornaamste niet vergeten, de Hasseltse stokerijen zelf. Uiteraard is ‘Smeets’ de meest bekende, maar waarschijnlijk heb je ook al wel gehoord van ‘Fryns’, ‘Vanderlinden’ of Quintens Distillery’.

Het Borrelmènneke


Ieder jaar in het derde weekend van oktober worden de feesten gehouden en dan gebeurt er een wonder. Het Borrelmènneke krijgt een nieuw jasje aan en verandert zijn water in … jenever! Ons ventje heeft ondertussen al een kledingcollectie van ongeveer honderd stuks. 

 

Tijdens de feesten staat de stad op zijn kop, zelfs nog voor er iets gedronken is. Overal zijn er optredens, optochten, theater, muziek, een kelnerloop, een belleman, een aantal proeverijen en bovenal veel lachende gezichten op straat. 


De Belleman


Om al enigszins in de sfeer te geraken en bij wijze van smaakmaker, zorgen we voor een avant-première tijdens onze wandeling ‘Hasselt in ’t Groen’, woensdag aanstaande 12 oktober, en maken we een welbekende groene fles open. 


Hasselt in een groene fles


Méér publiciteit hoeft niet. De kenners weten al welk merk we bedoelen en hoe dat smaakt. Alle anderen zijn van harte uitgenodigd om ons te vervoegen. De fles mag leeg zijn ergens halverwege het parkoers. Misschien wandelen we daarna iets minder vlot, maar het babbelen zal er wel op vooruit gaan, sommigen zouden zelfs de neiging kunnen krijgen om aan het zingen te slaan. 


We willen natuurlijk niet dat de geheelonthouders afhaken. Er zal ook een sapje zijn voor wie het liever iets soberder houdt.  En net zoals de wandeling zelf zijn ook het drupke en het sapje GRATIS, voor de deelnemers althans, zolang de voorraad strekt. 


Jullie zijn allemaal van harte welkom!

02 oktober 2022

Parkeren in Hasselt

Over de wandeling van SamanaWIL op 12 oktober in Hasselt is nog niet alles gezegd. We hadden de voorbije dagen inderdaad nog enig voorbehoud over de startplaats. In de rest van de provincie is dat iets eenvoudiger gebleken dan in de hoofdstad. Meestal hebben we voor het vertrek van de wandeling gewoon een adres nodig en klaar is kees.


In
Hasselt is een A4-tje net groot genoeg om het uit te leggen.

Onze startplaats moet immers voldoen aan een paar voorwaarden, zoals er zijn: (liefst) gratis en voor méér dan 2 uur, genoeg lege plaatsen ter beschikking, goed bereikbaar zodat iedereen er vlot kan komen, en er moet een cafeetje, brasserie of drankgelegenheid in de onmiddellijke omgeving zijn om na afloop toch nog even te kunnen ‘nabespreken’.

 

We moeten toegeven dat Hasselt zijn uiterste best doet om parkeergelegenheid te voorzien in de rand van de stad en pendelbussen om naar het centrum te gaan.  De ondergrondse parkings in het centrum zijn natuurlijk peperduur en ook de reuzegrote parking op en onder het Dusartplein kost geld. Voorlopig is de parking achter het Cultureel Centrum nog gratis, maar bijna altijd vol. Eén wagen vindt er met enig geduld nog wel plaats, maar als er meerdere moeten samenkomen is een woensdagnamiddag een garantie voor mislukking of op zijn minst veel vertraging. 

Gratis parkeren kan wel nog onder het viaduct van de spoorlijn naar Bilzen en Tongeren, maar dat voldoet niet aan onze voorwaarden; onder andere, een café is ver te zoeken. De opties slinken zienderogen.  

 

Ondertussen is de maand oktober begonnen en in elf dagen is het zo ver! Er moeten dus knopen doorgehakt worden. En het verdict is gevallen. Het wordt de parkeerstrook langs de Koning Boudewijnlaan. Alleen moeten we het nu nog uitgelegd krijgen.

 

Onze afspraakplaats vind je zo: als je op de grote ring (Gouverneur Verwilghensingel) vanuit het noorden aangereden komt en Plopsa Indoor ziet, dan draai je rechtsaf naar het centrum. Als je vanuit het zuiden komt en je ziet Plopsa Indoor, dan is het tijd om links in te voegen. En wie via de Campus UHasselt en Kinepolis op het kruispunt komt, steekt gewoon de Grote Ring over. Simpel toch, niet?

 

Op de Koning Boudewijnlaan rij je VOORBIJ de verkeerslichten en de pendelbushaltes van de Lijn naar het centrum.  Links heb je een heel lange parkeerstrook, die voller en voller wordt naarmate je het centrum nadert. 

Ter hoogte van de voormalige brandweerparking PXL aan je linkerkant, die tegenwoordig tijdens de week gesloten is, kan je rechtsomkeer maken om de parkeerstrook op te rijden. Parkeren doe je dan best ter hoogte van de watertoren van De Watergroep. Wij staan daar aan de overkant bij de pendelbussen. 



Voor alle duidelijkheid voor wie ‘Parking Koning Boudewijnlaan’ op Google Maps opzoekt! We bedoelen NIET de parking in aanbouw aan de rechterkant van de rijrichting aan de verkeerslichten tegenover de Voorstraat.  

Als je wil weten waarom we gekozen hebben voor die parkeerplaats, kom dan naar de wandeling en het zal je allemaal duidelijk worden. 

En tenslotte nog één belangrijk detail: We vertrekken om 14u00. Hasselt heeft gezorgd voor een fleurige ontvangst. 




Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...