09 oktober 2022

Hasselt in 't groen ... flesje

In Hasselt, de 'hoofdstad van de smaak', vieren ze in het weekend van 15 en 16 oktober de Jeneverfeesten. Het ‘witteke’ of het ‘drupke’ is al een eeuwigheid de trots van de stad. Ze hebben er dan ook een Jenevermuseum, een VZW die “Jeneverfeesten vzw” heet, een standbeeld dat het Borrelmènneke heet, en een Confrérie die over het standbeeld waakt. En dan mag ik het voornaamste niet vergeten, de Hasseltse stokerijen zelf. Uiteraard is ‘Smeets’ de meest bekende, maar waarschijnlijk heb je ook al wel gehoord van ‘Fryns’, ‘Vanderlinden’ of Quintens Distillery’.

Het Borrelmènneke


Ieder jaar in het derde weekend van oktober worden de feesten gehouden en dan gebeurt er een wonder. Het Borrelmènneke krijgt een nieuw jasje aan en verandert zijn water in … jenever! Ons ventje heeft ondertussen al een kledingcollectie van ongeveer honderd stuks. 

 

Tijdens de feesten staat de stad op zijn kop, zelfs nog voor er iets gedronken is. Overal zijn er optredens, optochten, theater, muziek, een kelnerloop, een belleman, een aantal proeverijen en bovenal veel lachende gezichten op straat. 


De Belleman


Om al enigszins in de sfeer te geraken en bij wijze van smaakmaker, zorgen we voor een avant-première tijdens onze wandeling ‘Hasselt in ’t Groen’, woensdag aanstaande 12 oktober, en maken we een welbekende groene fles open. 


Hasselt in een groene fles


Méér publiciteit hoeft niet. De kenners weten al welk merk we bedoelen en hoe dat smaakt. Alle anderen zijn van harte uitgenodigd om ons te vervoegen. De fles mag leeg zijn ergens halverwege het parkoers. Misschien wandelen we daarna iets minder vlot, maar het babbelen zal er wel op vooruit gaan, sommigen zouden zelfs de neiging kunnen krijgen om aan het zingen te slaan. 


We willen natuurlijk niet dat de geheelonthouders afhaken. Er zal ook een sapje zijn voor wie het liever iets soberder houdt.  En net zoals de wandeling zelf zijn ook het drupke en het sapje GRATIS, voor de deelnemers althans, zolang de voorraad strekt. 


Jullie zijn allemaal van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...