30 oktober 2022

De bocht van de Maas in Kotem

Wablief? Kotem? Nog nooit van gehoord als je niet van de streek bent! Best mogelijk want het is een piepklein gehucht van Maasmechelen. 


Nochtans is het daar waar we op woensdag 9 november onze volgende wandeling van SamanaWIL organiseren. Het is dan toch best dat je enige achtergrondinformatie meekrijgt om precies te weten wat we daar gaat zoeken. 


Opmerkelijk, als je de landkaart bekijkt, is de grote bocht die de Maas maakt op die plaats. Nederland en België liggen daar in mekaar verstrengeld zoals twee puzzelblokjes. De ‘uitstulping’ zelf is tegenwoordig onbewoond, omdat er nog altijd een klein risico tot overstroming bestaat. De oevers zijn in de jaren ’90 wel verhoogd zodat we nu heel duidelijk een zomer- en een winterbedding kunnen onderscheiden. Heden ten dage is dat een uitstekend leefgebied geworden voor vogels. En omdat er toch niet gebouwd mag worden voor bewoning, heeft men er de autoweg E314 dwars overheen laten lopen over een hoge brug, onder andere om de fauna en flora niet te zeer te verstoren. 







Het gebied binnen de meander is echter niet altijd onbewoond geweest. Er is op Wikipedia sprake van een verdwenen gehucht De Hal, dat in 1459 van de oostelijke naar de westelijke Maasoever verhuisde doordat de rivier na een serieuze overstroming een nieuwe bedding gezocht had. Je zou vandaag kunnen zeggen dat De Hal niet langer Nederlands maar Belgisch geworden was, maar dat klopt natuurlijk niet helemaal. België bestond toen nog niet eens.




In 2010 zijn de laatste huizen afgebroken en kreeg de Maas iets meer ruimte. Je kan het verhaal van de laatste veerman en bewoner van De Hal nog eens nalezen in ‘Het Belang van Limburg’ van vrijdag 30 april 2010:  https://www.hbvl.be/cnt/aid924186, uiteraard pas nadat je klaar bent met deze blogpost!

 

En Michel! Wat als de Maas heel toevallig precies op woensdag 9 november weer overstroomt? Wat is Plan B? Wel, het zou natuurlijk eens moeten lukken. Maar geen nood! Het risico loert slechts over een tiental meters ongeveer halfweg het parkoers. In dat geval keren we gewoon terug langs dezelfde weg. Je kan niet geloven hoe anders het eruitziet in die richting. De Maas en Nederland liggen dan helemaal rechts van het pad. 


 

Als we rond zijn, kunnen we eventueel in Café Ponderosa nog even nagenieten van de wandeling. Iets verderop is er de bushalte Weertveld (code 406212). Ik veronderstel dus dat je er ook met De Lijn kan geraken (lijnen nr 25 en 65). Wat wil je nog méér?

Oh, misschien het vertrekuur: dat is 14u00 zoals altijd. 



En ook zoals altijd: vertel het verder, verspreid de boodschap, geef ons een duimpje omhoog op Facebook, bekijk al eens hoe je er kan geraken, noteer het in je agenda en schrijf je vandaag nog in via samanawil2022@gmail.com

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...