27 februari 2022

Week van de Vrijwilliger

 Week van de Vrijwilliger

Vrijwilligers zijn onbetaalbaar, zegt men. Geld is niet hun motivatie. Wat is het dan wel?

Passie misschien, een uitdaging zeker wel, het gevoel van “goed te doen voor anderen”, en niet te vergeten het contact met gelijkgezinden, …

 

Samana heeft hier te lande enkele honderden exemplaren rondlopen, in Limburg alleen bedoel ik dan.  Een deel daarvan houdt zich bezig met vakanties voor mensen met een chronische ziekte, of zorgnood én hun mantelzorgers. Uit die selectie zijn er nog drie kandidaten opgedoken voor het nieuwe project SamanaWIL, het wandelinitiatief voor dezelfde doelgroep.

 

Valère zal Noord-Limburg en het bovendeel van de Maaskant voor zijn rekening nemen. En zoals de meeste Noorderlingen, de Nederlanders uitgezonderd, is hij een man van weinig woorden maar van veel daden.

 

“Ik heb veel gewandeld, ik wandel nog altijd veel en hoop nog veel te wandelen. En met SamanaWIL heb ik er nog een ambitie bij gekregen. Ik wil jou aan het wandelen krijgen.”




Als je komt wandelen in West- of een deel van Midden-Limburg, dan kan je Adriën aanspreken. Zo stelt Adriën zich voor:

 

Ik ben Adriën, pelgrim met hart en ziel. Enthousiast vrijwilliger bij Samana sinds 1993 en in die hoedanigheid begeleider van de trajecten langs de Camino de Compostela in Noord-Spanje. “

 



Haspengouw en het zuidelijk deel van de Maaskant zijn het bewegingsveld van Michel. Als het bergop en bergaf gaat, voelt hij zich in zijn sas. Dat kan blijken uit zijn voorgeschiedenis:

 

“25 jaar lang heb ik alle zomers en winters in Tirol gewoond en gewerkt en er tussendoor tientallen bergen beklommen. En tijdens mijn vakanties kon je me vinden in de Andes, de Atlas, in Tibet, in de Sahara, in de Australische Outback, in het Everest basiskamp, in de Kalahari of op één of andere vulkaan, kortom in de meest onherbergzame gebieden van de wereld. Die uitdagingen heb ik gehad. 

Nu probeer ik jullie aan het doorkijkkerkje van Borgloon of de zwevende kapel van Helshoven te krijgen. Hopelijk lukt dat ook.”



We zien mekaar dit jaar op één (of méér) van de wandelingen van SamanaWIL. Verspreid de boodschap, vertel het verder, vraag info of schrijf meteen in. Tot binnenkort. 



21 februari 2022

De prehistorie!


Op 13 februari 2020 kregen een aantal enthousiastelingen onder de vrijwillige medewerkers van de Samana-vakantiewerking een powerpoint-presentatie voorgeschoteld om het nieuwste project kracht.Limburg voor te stellen. Het zou zoiets worden als wandelen met mensen met een chronische ziekte. 

Dit was pagina 6 van de Powerpoint.


Een paar wandelingen zijn toen effectief doorgegaan in de maand maart, onder andere in Lommel en Sint-Truiden en dat was best genietbaar. Maar precies op dat ogenblik was er nog iets “op wandel” in België: in februari was het eerste geval van Corona ontdekt in ons land met de gekende gevolgen. 

 

Nu zijn we twee jaar later en beginnen we aan het hoofdstuk SamanaWIL

Pagina 6 kan weer bovengehaald worden. Vind je ook niet dat het nog even actueel en even bruikbaar is als toen?  


't Is gratis! Wat wil je nog méér?

SamanaWIL is een project van Samana Regio Limburg en heeft een foldertje voor wie niet meteen op het internet zit. Je kan het krijgen via het hoofdkantoor in Hasselt of binnenkort ook in je eigen afdeling. 




Bovendien heeft Samana ook nog eens enkele honderden vrijwillige medewerkers die wat mond-aan-mond reclame kunnen maken en daar rekenen we toch wel een beetje op.

 

Misschien ben je ook al, bij toeval of niet, op de Facebookpagina SamanaWIL gebotst. Dan ben je al enigszins op de hoogte van wat er te gebeuren staat.

 

Tien begeleide wandelingen zijn er dit jaar gepland in de provincie, mooi verdeeld over West-, Noord- en Midden-Limburg en uiteraard Haspengouw en het Maasland

 

Drie wandelbegeleiders staan te popelen om eraan te beginnen en we hopen van jou hetzelfde.  

 

En eraan beginnen doen we op 9 maart in domein Bovy te Bolderberg en niet in Paal zoals het in het foldertje staat. Planning en uitvoering kunnen soms al eens wijzigen door onvoorziene omstandigheden zoals in dit geval een sluiting van het domein. 


Als je iemand bent of iemand kent die niks van dit alles wil missen, laat het ons weten, vertel het verder, verspreid de boodschap!  Een heel overtuigend argument, naar onze mening, kan zijn: 't is GRATISWat wil je nog méér? 

 

 

 

  


 

Bij Samana Regio Limburg is het niet de gewoonte om bij de pakken te blijven zitten en gewoon te wachten tot er weer eens iets gebeurt. Het meest recente  idee dat eind 2021 ontsproten is in de burelen in Hasselt, heeft geleid tot een nieuw project dat SamanaWIL heet en dat staat voor Samana Wandelt In Limburg. Maar eerst een woordje over Samana zelf.

Samana werkt onder de hoede van de Christelijke Mutualiteiten en is er voor mensen met een chronische ziekte of één of andere fysieke of mentale beperking én uiteraard ook voor hun mantelzorgers. Het voornaamste doel zou je kunnen samenvatten in één woord: 'Ontmoeting'Op allerlei manieren kan je mensen samenbrengen die om één of andere reden dreigen geïsoleerd te geraken: via belangenbehartiging, infosessies, cursussen, huisbezoeken, vakanties, projecten,...

Enkele enthousiaste vrijwilligers van de vakantiewerking van Samana Limburg zijn nu aan de slag gegaan en hebben SamanaWIL opgestart, zeg maar het wandelclubje voor iedereen die niet meteen terecht kan bij een "gewone" wandelvereniging, omdat hij of zij een bepaalde beperking heeft. 

SamanaWIL heeft ondertussen een jaarplanning opgesteld, foldertjes laten drukken, een Facebookpagina geopend, en is helemaal klaar om op 9 maart van start te gaan in het Domein Bovy te Bolderberg

De verkeersluwe paden en wegen zijn zo gekozen dat ze met rolstoelen, scooters, handbikes, en dergelijke, uitvoerbaar zijn en je toch op de meest comfortabele manier kan genieten van al het moois dat Limburg te bieden heeft. 

De trajecten zijn doorgaans 3 à 5 kilometer lang. De startplaats is gemakkelijk bereikbaar met de wagen, met voldoende parkeergelegenheid en uiteraard een café, brasserie of zomerbar bij aankomst. 

Daar gaat deze blog over.

Verspreid de boodschap, vertel het verder, kom regelmatig eens kijken naar nieuwe posts, geef ons een duimpje omhoog op Facebook, vraag info of schrijf meteen in.

Naam, voornaam, woonplaats, contactgegevens, rolstoelgebruiker (of niet), komt samen met iemand anders of alleen, dat zijn de dingen die we willen weten.

Ons e-mailadres is: samanawil2022@gmail.com

of telefonisch: 0468 035 136


Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...