09 juni 2024

Het Koersels Kapelleke.

Dat Koersel Kapelleke opgenomen is in ons wandelprogramma komt door een verzoek van iemand die we tijdens onze wandelingen in 2022 ontmoet hebben. Maar wie precies, dat is niet meer duidelijk. We zijn dus ook nu weer benieuwd wie er gaat opdagen en of de aanstoker van deze wandeling zich terug kenbaar zal maken.

 Koersel Kapelleke mag dan al wel alombekend zijn in Limburg, toch ligt het enigszins verborgen in de bossen tussen Beringen, Heusden-Zolder, Leopoldsburg en Helchteren. Zoek ook niet naar een richtingwijzer Koersel Kapelleke. Ik denk niet dat die bestaat. Het is blijkbaar het “Best Kept Secret” van de Limburgers. Google Street View is er ook nog niet geraakt. Om een startplaats te bepalen die iedereen kan opsporen, hebben we dus een beroep moeten doen op iets wat wel terug te vinden is op Google Maps en vanaf 1 juni weer open is:

’t Fonteintje , Fonteintjesstraat in 3582 Beringen (Koersel) , recht tegenover het kapelletje van Koersel.


 
Misschien heb je al wel eens gehoord van “De Vallei van de Zwarte Beek”. Het zou de titel van een stripverhaal of een avonturenroman kunnen zijn. De Zwarte Beek bestaat echt en het water in die beek is zwart. Bovendien zijn er tientallen meren en meertjes in dit overstromingsgebied en die zien ook zwart. Misschien komt de steenkool ondertussen vanzelf naar boven met het water? Of komt het van de omliggende mijnterrils? We zullen ons ter plaatse laten informeren door de plaatselijke deskundigen. 

 

              Zwarte beek                                                Zwarte vijver

   

Midden in de Vallei van de Zwarte Beek staat een oud kapelletje met nog een paar religieuze monumentjes binnen het perceel. Het trekt zeker af en toe nog enkele bedevaarders maar toch denk ik dat de naastliggende speeltuin met dezelfde naam méér volk aanspreekt. In diezelfde speeltuin staat ook een hoge uitkijktoren waar je met een wenteltrap naar boven kan om een totaalbeeld te krijgen van de Vallei van de Zwarte Beek.


 

Toch zijn we met SamanaWIL onderweg om te wandelen en te praten en niet om veel te klimmen. Binnen het natuurgebied dat Natuurpunt beheert en dat De Watersnip heet, ligt een prachtig pad met verharde ondergrond dat het Prikkelpad gedoopt werd. 


Er zijn op geregelde afstand enkele infoborden geplaatst bij voorwerpen die u nader kennis laten maken met de natuur. Je kan voelen, luisteren, kijken, bewegen, …  Het pad is 2,2 kilometer lang als we het volledig afleggen en dus kan er nog een extraatje bij voor onze geroutineerde wandelaars.




 We zullen daarom een bijkomend stukje bos opnemen in het parkoers. Als het droog genoeg is de dagen voordien, kunnen we er dwars doorheen.  Als er te veel plassen en modder zijn, dan blijven we op het asfalt. Adriën is dit keer de wandelbegeleider van dienst en beslist wat het wordt, uiteraard in overleg met de deelnemers. 

 

Wateroverlast in De Watersnip, meer bepaald Zwart Water

Wie zich niet kan inhouden om een ijsje te likken na aankomst, kan terecht bij Oma’s IJs. We hebben met opzet het parkoers lichtjes afgebogen weg van daar, zodat je het enkel op het einde zult merken en we je dus al niet kwijt zijn vanaf het begin.  Maar misschien zijn er dit keer ook wel enkele autochtonen bij en die weten beter dan wij waar het is. 


 

Volgende woensdag 12 juni verzamelen we op de parking van ’t Fonteintje.

Van zodra we een voldoende groot aantal deelnemers hebben, starten we zoals altijd stipt om 14u00. En eindigen doen we ook al samen op dezelfde plaats: Onthoud de naam: ’t Fonteintje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...