27 maart 2022

Bloesemtijd in Haspengouw

April komt eraan en dat betekent bloesemtijd in de fruitstreek. Het is uiteraard geen toeval dat de eerste wandeling van SamanaWIL in Haspengouw gepland is in deze maand.

April doet wat het wil en dus moet je natuurlijk een beetje geluk hebben hiermee. Soms blijft de bloesem een maand lang genietbaar, soms is meteen al de helft weg na de eerste serieuze storm. Maar je moet nog wel op méér voorbereid zijn als je naar Haspengouw komt. Het kan hier behoorlijk bergop en bergaf gaan. De geografen noemen dat hier niet voor niets het Haspengouws plateau. Je hebt allicht begrepen dat niet alleen de bloesems je hart sneller doen slaan. Dat het zeker de moeite waard is, krijg je hier te zien. Klik op de link van deze website:

https://www.visithaspengouw.be/bloesems-2022/bloesems

 

Toch nog even een geruststellend woordje voor je helemaal een schrik te pakken krijgt van onze Limburgse “bergen”. We hebben wel degelijk alle mogelijkheden nagegaan om uiteindelijk te komen tot de minst steile aanloop naar de Zwevende Kapel. Wie de afstand aankan, zal het doel bereiken. 




Als je vanaf eind juni tot september nog eens terugkomt, zal je flink staan kijken: het is allemaal rijp fruit geworden: eerst kersen, daarna appels en peren. Kijken mag, aankomen niet. De Haspengouwers hebben op sommige momenten van het jaar zelfs “oogstwachters” rondlopen tussen de boomgaarden! 

 

Smeer de kuiten al maar in en begin te oefenen. We verwachten je aan de start op 13 april om 14u00 aan het Kasteel van Rijkel, precies halfweg tussen Sint-Truiden en Borgloon. 


 

Verspreid de boodschap, vertel het verder, geef ons een duimpje omhoog op Facebook, vraag meer info of schrijf meteen in via samanawil2022@gmail.com of 0468 035 136.

We verwachten je.

20 maart 2022

We gaan wandelen en we nemen mee...

 Op 2 maart lanceerden we onze eerste fotoreeks met de vraag welke voorwerpen absoluut essentieel waren om in Limburg met een gerust gevoel een wandeling aan te vatten. 

Het was voor ons een aangename verrassing om te zien hoeveel respons er kwam. Aan de hand van de antwoorden konden we afleiden dat drie voorwerpen onontbeerlijk geacht werden voor een goede wandeltocht.




Om te beginnen verrassend genoeg op plaats drie de GSM! Je kan je afvragen wat er essentieel is aan een mobiele telefoon als je gaat wandelen, maar blijkbaar is dat de tijd waarin we leven.

We moeten op ieder ogenblik bereikbaar zijn en anderen kunnen bereiken, we willen alles wat we onderweg zien op foto bewaren, we willen weten hoe ver het nog is en welke afstand we al achter de rug hebben, we willen zeker onze weg terugvinden en op ieder ogenblik checken of we nog tijd genoeg over hebben om de volgende regenbui te vermijden. Als we weer thuis zijn of zelfs iets eerder, willen we onze belevenis met iedereen delen op social media. Zo is het leven in de 21e eeuw. Ik doe het ook en wie ben ik om daar kritiek op te geven. Dus een gerechtvaardigde score voor de GSM.


 

Op nummer twee, maar eigenlijk ex aequo met de vorige, was de drinkbus! Hier zou ik zelf niet meteen aan denken, omdat de afstanden en wandeltijden bij SamanaWIL relatief kort zijn en er altijd een cafeetje lonkt op het einde van de tocht. Maar misschien zijn de personen die hiervoor gekozen hebben, wel fervente langeafstandswandelaars, schuwen ze geen extreme weersomstandigheden en zijn ze onderweg in alle seizoenen.   

 

Over het weer gesproken, dat is blijkbaar slechts een onbelangrijk issue. Het regenjasje, het regenscherm, de zonnebril en de pet halen de top drie niet.


 

En dan op nummer één, het belangrijkste object voor een geslaagde wandeling: de wandelschoen. Je kan natuurlijk pech hebben met het weer en onderkoeld of doornat naar huis gaan, je kan verloren lopen of voor een tijdelijke onoverkomelijke hindernis staan, waardoor je kilometers extra moeten afleggen, ook erg is dat het café onderweg precies bij jouw doortocht zijn sluitingsdag heeft, … Niet fijn, maar het kan gebeuren en dan heb je nadien een heroïsch verhaal bij je vrienden over wat je is overkomen.


Maar wat je niet wil, is vertellen dat je wandeling verknoeid werd door slecht schoeisel. Daarom staat de wandelschoen op nummer één. Voor een wandeling met SamanaWIL heb je geen zware bergschoenen nodig en teenslippers zijn ook niet meteen aangewezen. Een goed sluitende waterdichte en goed ingelopen stapschoen is al wat je nodig hebt. Het is de logica zelve. Het is alles wat ik hierover kan zeggen. 

 

Om te eindigen in het gepaste thema, nog een quote van bokslegende Mohammed Ali:

“Niet de berg die je beklimt put je uit, maar dat steentje in je schoen”

13 maart 2022

Hoe was 't in Domein Bovy?


Toen we een paar maanden geleden startten met het nieuwe project SamanaWIL, moesten we helemaal van nul beginnen. Dat betekende: een naam kiezen, gepaste wandeltrajecten zoeken, een  jaarplanning opstellen, een publiciteitsstrategie bepalen, een foldertje laten drukken, een Facebookgroep oprichten én onderhouden, een gezamenlijk e-mailadres en een blog creëren, een bankrekening openen, financiële afspraken maken, … 


En de voorbije week was het dan zo ver: de “inauguratiewandeling” van SamanaWIL vond plaats in Domein Bovy te Bolderberg.

We hadden als richtcijfer qua aantal deelnemers gedacht aan minimum drie en maximum twaalf.  In het begin zou dat volgens onze eigen prognoses eerder drie dan twaalf zijn, omdat we nog wat bekendheid misten, dachten we!  Zoiets moet immers langzaam groeien. Maar tot onze verrassing zijn alle verwachtingen overtroffen. Vijftien deelnemers stonden er op de parking van Bovy. Ook van de partij was een helderblauwe hemel zoals we er dit jaar nog geen gezien hadden. Het moet soms ook een beetje mee zitten.




Wandelbegeleider Adriën was dan ook over de ganse lijn positief over het verloop. We hopen van de overige deelnemers hetzelfde. 

Hier is wat Adriën op Facebook gepost heeft:

 

“Onder een stralende zon met 15 aan Domein Bovy in Bolderberg. Een eerste wandeling van Samana W.I.L. Wandelen in Limburg. Een nieuw initiatief binnen Samana. Dat dit initiatief weerklank vond mag blijken uit het deelnemersveld, 13 uit alle uithoeken van onze provincie en 2 deelnemers uit de Antwerpse Kempen. Het werd een heerlijke tocht, op aangepast tempo en onderweg leuk kennismaken met elkaar. Na de wandeling hebben we nog gezellig nagenoten bij een drankje in bistro Karwij.

 

Elke tweede woensdag van de maand komt er een nieuwe wandeling van 4 á 6 km die volledig toegankelijk is. Het plan is om elke uithoek van Limburg aan te doen. Volgende wandeling vindt plaats op 13 april in het zuiden, de Zwevende kapel Helshoven. Alle info en verslag komen op de facebookpagina Samana W.I.L. of samanawil.blogspot.com

Limburg fietsprovincie én wandelprovincie. Men zegge het voort.

Een tevreden tochtgenoot”

 

 

Vind je het ook al erg dat je er niet bij was? Volgende maand krijg je weer een kans tussen de bloesems van Haspengouw. Als smaakmaker krijg je hier al het meest recente spotje van de Toeristische Dienst van Sint-Truiden met de Zwevende Kapel in de hoofdrol. https://www.youtube.com/watch?v=VYyao_xelac&t=63s


Blijf ons volgen, online en onderweg. Verspreid de boodschap, vertel het verder, vind ons leuk op Facebook, vraag méér info of schrijf meteen in via samanawil2022@gmail.com of 0468 035 136


Tot binnenkort!

 

06 maart 2022

't Is bijna zo ver: de eerste wandeling!


’t is bijna zo vér! Volgende woensdag gaat onze eerste wandeling van start in het domein Bovy in Bolderberg. Wie ingeschreven is, heeft al specifieke info gekregen over wat, waar en wanneer.

Maar we vinden het toch ook nuttig om wat algemene wetenswaardigheden te publiceren over het domein. En daarvoor hebben we de vrijheid genomen om tekst van de website van Bolderberg letterlijk over te nemen. We kunnen het immers zelf niet beter zeggen. 

https://www.bolderberg.be/nl/domein-bovy



Domein Bovy is een parel, groots in zijn eenvoud. In het uitgestrekte wandelpark van 34 ha geniet je volop van de natuur en verwen je je smaakpapillen in een sfeervolle bistro of op een zonovergoten terras. Gelegen binnen De Wijers, is dit een streek met een rijke culturele geschiedenis. Zo gaat de historiek van Domein Bovy terug tot in 1134. De graaf van Loon stichtte toen de Norbertijnenabdij in Averbode. Twintig jaar later schonk hij aan de abdij een landgoed van 27 ha in Bolderberg. De witheren bouwden er een prachtige vierkantshoeve.

Op het binnenplein is er een pad aangelegd dat volledig rolstoeltoegankelijk is en in de picknickweide hebben we gezorgd voor een rolstoelvriendelijke picknickbank. De bedoeling is om op termijn ook een rolstoeltoegankelijke wandellus aan te bieden. “


Het wordt prima wandelweer volgende woensdag. Aan alle deelnemers wensen we een aangename, deugddoende tocht. Laat ons weten hoe het geweest is. 

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...