22 december 2022

Seizoenseinde in het stadspark van Hasselt

Dag vijf was voorbehouden voor West-Limburg. Be-Mine in Beringen was het decor van het gebeuren. De temperatuur lag twaalf graden hoger in vergelijking met de week voordien; er waren wolken en een stevige wind. Dat was even wennen. De voorspelde regenbuien bleven uit.  

Zesendertig deelnemers kregen we bij elkaar, de beroepskrachten van Samana niet meegerekend. Wie er spijtig genoeg niet bij kon zijn, was Adriën, onze wandelorganisator voor West-Limburg die in het voorjaar zowel de prospectie deed alsook de wandeling in Beringen van de maand september. Hij is aan het revalideren. Alle sympathisanten van SamanaWIL wensen hem een spoedig en volledig herstel. Ook een dankjewel en proficiat voor Valère, de wandelorganisator van Noord-Limburg, die hem perfect vervangen heeft.

 


Op dag zes en dus op de laatste van de SamanaWIL-zesdaagse was het de beurt aan Hasselt, de hoofdstad van de provincie. Bovenop de drukte van een gewone dag in Hasselt, moesten we rekening houden met enkele grote evenementen, met name Winterland op het Dusartplein en De Warmste Week in het Stadspark. Dat laatste was natuurlijk de reden waarom Hasselt gekozen was als laatste wandeldag voor SamanaWIL. We wilden er onze opbrengst overhandigen aan de organisatoren van DWW. Maar we vreesden dan ook voor een té grote toeloop en weinig parkeergelegenheid. 



Maar wat een geluk dat het de hele dag regende!  Het gevolg was: iets minder volk en genoeg parking. Regen was trouwens het enige weertype dat we nog niet gekregen hadden. 

Zoals te verwachten was, werd de wandeling in een warm lokaal op de terreinen van De Warmste Week in het stadspark ontbonden na het overhandigen van 1100 €




Daarna kon ieder naar eigen believen ofwel ter plaatse blijven, naar Winterland afzakken of een caféétje opzoeken. De zesdaagse en het hele wandelseizoen van SamanaWIL zat er nu wel degelijk op.



Nogmaals, WIL staat voor ‘Wandelen In Limburg’. In 2023 pakken we de draad weer op  voor seizoen twee. De flyer is er. Wie nu meegewandeld heeft, vond al een exemplaar in zijn foodbag. Samana Limburg heeft er vanaf januari nog een overvloed van in de aanbieding. Hopelijk geraken die verdeeld over de verschillende Samana-werkingen in Limburg en vandaar verder naar de belanghebbenden. 



Het opzet van SamanaWIL was van bij de start om wandelmogelijkheden te bieden voor chronisch zieken of mensen die enige vorm van zorgnood hebben en die graag even bijpraten met andere gelijkgezinden. Daarom beperkten we ons tot vijf kilometer gemiddeld, hielden we het tempo van de traagste wandelaar aan en bleven we, in tegenstelling tot de ‘traditionele’ wandelclubs, altijd samen om te kunnen praten en eventueel mekaar te kunnen helpen. Wandelen en tegelijkertijd babbelen waren de oorspronkelijke doelstellingen. 


Ondertussen constateerden we nog een bijkomende reden om aan te sluiten bij onze wandelingen: Je leert er Limburg veel beter mee kennen. Volgend jaar vanaf maart doen we verder op dezelfde manier. Wie er dit jaar niet bij was, zal volgend jaar spijt hebben dat hij of zij er al niet in 2022 aan begonnen is. Maar beter laat dan nooit, zeggen wij dan.


SamanaWIL 2023 is iets voor je één-januari-lijstje met goede voornemens.


                                Bokrijk door het Water zit in het aanbod van 2023

 

We wensen iedereen een voorspoedig eindejaar en een gezond en actief 2023

21 december 2022

Hoe was De Warmste Week met Samana Limburg en SamanaWIL?

Als dit verschijnt, is de laatste wandeling van SamanaWIL voor De Warmste Week en tegen kansarmoede achter de rug. Proficiat aan iedereen die zich in de kou gewaagd heeft, sommigen méér dan eens en de dappersten zelfs iedere dag. In Hasselt hebben we onze opbrengst overhandigd aan DWW


Oorspronkelijk hadden we tweehonderd zakjes versnaperingen voorzien en dus hoopten we aan
1000 € te geraken, maar al de eerste dag in het Hageven in Pelt hadden we méér volk dan zakjes: 65 deelnemers die hun bijdrage leverden en zo kansarmoede bestreden. Dat zat dus goed. Het was bitterkoud in de vrije natuur, helemaal zoals de rest van Limburg zich het “Hoge Noorden” voorstelt. Geen probleem evenwel! Van zowel de wandeling als van het verzamelde geld kregen we het warm.

 

Op dag twee waren we in Alden Biesen, één van de kroonjuwelen van het Limburgse toerisme. Met 30 deelnemers hadden we zeker ruimschoots vrede genomen. Dat aantal is moeiteloos overschreden. In Bilzen mochten we de honderdste deelnemer welkom heten. 

Eén derde van onze zesdaagse zat erop en al de helft van onze ambitie was gerealiseerd.


 

Dan kwam dag drie: het Zwevend Kapelletje van Helshoven, nog verder zuidwaarts en onze gedoodverfde wandelbestemming voor de bloesemtijd. Het parkoers ligt immers voor 80 procent tussen de boomgaarden. Bij helder weer zie je gemakkelijk tot Sint-Truiden en Borgloon. Nu was het een beetje nevelig en aan de horizon was het aardoppervlak nauwelijks te onderscheiden van de lucht. Toch kregen we al snel te maken met een grotere hindernis, namelijk het laagje sneeuw dat ’s morgens gevallen was. Bovendien waren er méér dan op een gewone wekelijkse dag veel tractoren onderweg, Zij hebben toestemming om op die verkavelingswegen te rijden met als gevolg platgereden sneeuw en een spekglad wegdek. We hebben een paar ongelukkige valpartijen meegemaakt en daardoor enkele noodgedwongen opgaves. We wensen de betrokken deelnemers van ganser harte een spoedig herstel. De ongeschonden overlevers kunnen heroïsche verhalen vertellen van hun barre wintertocht in Helshoven, wat de autochtonen hier “Hell’s heaven” noemen. What’s in a name?


 

Zaterdag, toch al dag vier van onze zesdaagse, stonden we paraat in Genk. De opkomst lag iets onder de verwachtingen. Als we achteraf naar de redenen gingen zoeken, kwamen we uit bij de laatste zaterdag vóór Kerstmis om inkopen te doen en de kleine finale van het WK Voetbal. Feit is dat na de wandeling een deel van de deelneemsters niet naar de brasserie trok maar wél naar het Shopping center.




Het Molenvijverpark ligt dicht bij het centrum en is volledig plat. We hadden nog een klein klimmetje te doen naar het kleurrijke ZOL. Voor de niet-Limburgers, dat is het Ziekenhuis Oost-Limburg, dé specialisten van de longziektes. Niet te verwonderen, nietwaar, pal in het Kempens mijngebied. Je blijft er uiteraard best weg aan de binnenkant; langs buiten echter willen we het iedereen aanraden: prachtig gebouw te midden van de volle natuur. 




De Molenvijver was helemaal wit en dichtgevroren. De hele dag bleef de temperatuur onder nul. Maar verandering in het weer was op komst. 


In deel twee morgen lees je hoe warm het geworden is de dagen nadien.




11 december 2022

Best of 2022 voor DWW

Nog drie keer slapen en dan beginnen Samana Limburg en SamanaWIL aan het zesdaagse wandelproject verspreid over heel Limburg voor De Warmste Week. We zijn gegaan voor een ‘Best of 2022’. De voorbije weken hebben we op Facebook iedere wandeling apart toegelicht. We starten om 14u00 op een gratis parking. De afstand is telkens ongeveer 5 kilometer. 


Om zeker niet te kunnen zeggen dat je het niet gevonden hebt, krijg je hier het overzicht en de vertrekplaatsen:

 

Wo 14/12 Pelt:           Natuurcentrum De Wulp, Tussenstraat 10 


Do 15/12 Bilzen:        Parking Alden Biesen, Roelants de Vivierlaan 


Vr 16/12 Rijkel:          Kasteel Rijkel, Dionysius Vanleeuwenstraat


Za 17/12 Genk:          Parkeerstrook Europalaan langs het Molenvijverpark, ter hoogte   

                                    van de fietsers- en voetgangersbrug (parkeren met schijf geldig         

                                    drie uur).


Ma 19/12 Beringen:   Parking Be-Mine Houtpark (duikcentrum Todi)


Di 20/12 Hasselt:       Parking Koning Boudewijnlaan (eerste verkeerslichten rechts) 

 



Voor een vrijwillige bijdrage van minimum 5€ per wandeling krijg je een zakje versnaperingen én het SamanaWIL-programmablaadje van 2023. Maak je keuze of ga meteen voor alle DWW-wandelingen! 




Wat je ook kiest, probeer in ieder geval in Hasselt aanwezig te zijn. Misschien kan je carpoolen? Heb je een geel Samana-hesje? Breng het mee! De opbrengst van alle wandelingen samen wordt op 20 december in Hasselt aan De Warmste Week overhandigd. Zorg  dat je er bij bent.




Meld je aan op voorhand: limburg@samana.be of 011 28 02 50. Vertel het verder, verspreid de boodschap, deel dit bericht op Facebook en breng veel volk mee. 


En voor die éne persoon die geen kans ziet om er te geraken: We hebben een rekeningnummer: BE82 7995 5039 4368. Toch bedankt! Het was alsof je er  bij was!

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...