25 september 2022

Hasselt in 't groen

Hasselt, de hoofdstad van de provincie Limburg en tegelijkertijd van de Smaak, heeft een groene boulevard en sinds enige tijd ook een blauwe boulevard. Die laatste ligt bijna vanzelfsprekend aan de kanaalkom. Als je tegen het einde van het jaar naar de burelen van Samana wil, zal je trouwens daar ergens terecht moeten, want ze gaan verhuizen. Dat ligt echter niet op het parkoers van onze oktoberwandeling dit jaar. Misschien in 2023?


                        groene boulevard                   markt op het Dusartplein 

Maar waar is dan dat groen van Hasselt?  Je vindt heel wat bomen langs de kleine ring, alias de groene boulevard, en bovendien loopt er een breed fiets- en wandelpad langsheen, dat volledig gescheiden is van het gemotoriseerd verkeer. Dat is best leuk wandelen, maar het geronk van de motoren is nooit ver af. Daar gaan we dus maar een klein stukje van doen tijdens onze SamanaWIL-oktoberwandeling. Er is op dat stukje ongetwijfeld heel wat geschiedenis van Hasselt te rapen onderweg: Het klooster van de Clarissen-Coletinen, het standbeeld van zuidpoolvaarder Adrien de Gerlache, het Dusartplein, de Provinciale Bibliotheek, de oude gevangenis die nu de faculteit Rechten van de UHasselt is geworden, … en dat allemaal op enkele honderden meters. 


                     
         Provinciale Bibliotheek                                   Voormalige Gevangenis

Wat mag je nog verwachten? Wat dacht je van het Kapermolenpark, de Japanse tuin (erlangs door), een rustige strook Catharinawijk, een stukje fietspad dat alleen fietsers en Hasselaars kennen en het stadspark met het Cultureel Centrum, het Virga Jesseziekenhuis en de Kunstacademie.

Zou dat al niet volstaan als smaakmaker? Als je hier meewandelt, kan je je met recht en rede een Hasseltkenner noemen.


                                                    

                                                        Kapermolenpark


                 


Bovendien is het plat, verkeersluw, verrassend groen (maar misschien zijn de bladeren al gevallen in oktober), voor iedereen bereikbaar en bovenal … GRATIS!


                 
Japanse tuin

En nog iets… In de Hoofdstad van de Smaak maken we onderweg voor alle deelnemers een fles open van de trots van de stad, Hasseltse jenever. Ook al inbegrepen in de ongelofelijke prijs van 0 Euro, maar wel te verdelen onder alle deelnemers. Je zou het voor minder warm krijgen. Sommigen hopen nu al dat er niet te veel volk opdaagt! 


 

Als je toch nog excuses kunt verzinnen, mag je me die laten weten. We vinden het nu al erg dat je niet meekan. De datum is 12 oktober, het uur 14u00, de afstand ongeveer vijf kilometer. Alleen de vertrekplaats (en dus het caféétje op het einde) staat nog niet vast. Daarvoor moet je ons blijven volgen op onze Facebookgroep


Noteer locatie, datum en uur alvast in je agenda en schrijf je zo snel mogelijk in via samanawil2022@gmail.com. Oh ja, en nog iets: breng iemand mee!


Tot binnenkort!

 

Hoe was 't in Koersel?

Je moet soms een beetje geluk hebben. Alleen maar je best doen is niet altijd genoeg. Vraag dat maar aan Romelu Lukaku .   Wel, vorige woens...